12 Μαΐου 2011

Το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στην Πάλαιρο εκπέμπει S.O.S

Νοτιοδυτικά της Παλαίρου, στα ριζά της δυτικής οροσειράς των Ακαρνανικών που είναι γνωστή με το όνομα Σερέκας, βρίσκεται σε περίβλεπτη θέση, από το 1752, η μονή Αγίου Δημητρίου. Η Μονή βρίσκεται σε πλαγιά κατάφυτη από ελιές και άλλα δένδρα καθώς και από πυκνή βλάστηση, που σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα του Ιονίου, που απλώνεται μπροστά, δημιουργεί ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, πραγματικό κόσμημα για την περιοχή.

Σύντομα Ιστορικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και πρώτο μισό 19ου) αποτέλεσε σημαντικό λατρευτικό κέντρο της περιοχής. Το καθολικό (κτίσμα του 1700 περίπου) είναι μονόχωρη λιθόκτιστη βασιλική με κεραμιδωτή στέγη και δίλοβο αετωματικό καμπαναριό.
Ο ναός είναι κατάγραφος, διακοσμημένος με αγιογραφίες από καλό καλλιτέχνη, αλλοιωμένες όμως από την υγρασία και την αιθάλη. Δυστυχώς όμως με το γνωστό Βασιλικό Διάταγμα της 7ης Οκτωβρίου 1833, εμπνευστής του οποίου ήταν ο τότε αντιβασιλέας του 'Οθωνα Μάουερ, η Μονή διαλύθηκε.
Και από τότε το μοναστήρι βρέθηκε στην δίνη της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης. Σποραδικές προσπάθειες,(πιθανόν φιλότιμες, αλλά καθόλου μελετημένες ), που έγιναν για την συντήρηση των κτιρίων της Μονής, μάλλον επιδείνωσαν την κατάσταση και δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα, παρά έλυσαν.

Η σημερινή κατάσταση.
Η σημερινή κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Μονής είναι,χωρίς υπερβολή, τραγική. Τα κτίρια της Μονής, επειδή είναι καταπονημένα και από τους σεισμούς , την σαθρότητα και την υγρασία του εδάφους κινδυνεύουν άμεσα. 

Συγκεκριμένα :
Το καθολικό του μοναστηριού βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η στέγη του θέλει άμεση επέμβαση και επισκευή.Επειδή βάζει νερά από τις βροχές, η υγρασία έχει καταστρέψει μεγάλο αριθμό αγιογραφιών. Ηδη έχουν σχεδόν καταστραφεί οι αγιογραφίες των εσωτερικών ημιθολίων της οροφής και η υγρασία απειλεί να καταστρέψει και τις υπόλοιπες.
Επίσης η υγρασία σε συνδυασμό με το σεισμόπληκτο της περιοχής, (επειδή αυτή επηρεάζεται άμεσα από την σεισμογόνο χώρο της Λευκάδος), δημιούργησαν τεράστια ρήγματα στους τοίχους. Τα ρήγματα αυτά συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να απλώνονται προς τα νοτιοανατολικά δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα ευστάθειας του Ναού.
Εξ' άλλου λόγω των βροχών και λόγω παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή παρατηρείται κάθοδος μεγάλων όγκων χώματος από τις πλαγιές των Ακαρνανικών, που άγγιξαν ήδη το Ναό και καλύπτουν μεγάλο μέρος στην εξωτερική πλευρά του Ιερού Βήματος ,ασκώντας πολύ μεγάλες πιέσεις και διοχετεύοντας συγχρόνως τα νερά της βροχής,(που κατεβαίνουν από τα Ακαρνανικά), στα θεμέλια και στο εσωτερικό του ναού.
Στα κελλιά της νότιας πλευράς υπάρχουν τεράστιες ρωγμές που συνέχεια μεγαλώνουν , η στέγη τους βάζει νερά ,τα ξύλα της στέγης βρίσκονται σε κατάσταση σήψης ,με αποτέλεσμα να είναι όχι απλώς υπαρκτός, αλλά εμφανής ο κίνδυνος κατάρρευσης της.
Έτσι γίνεται φανερό στον κάθε επισκέπτη της Μονής , ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στερέωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων,τότε η σαθρότητα του εδάφους σε συνδυασμό με την υγρασία , το σεισμογόνο και σεισμόπληκτο της περιοχής, θα οδηγήσουν ,με μαθηματική ακρίβεια , στην καταστροφή του ναού και των κτιρίων.

Γι' αυτό επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα σοβαρή προσπάθεια, για να σωθεί από την καταστροφή αυτός ο θαυμάσιος λατρευτικός χώρος.Η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου, είναι σεβαστή θρησκευτική κληρονομιά και είναι χρέος μας να προστατευτεί απο την καταστροφική μανία της ανθρώπινης αδιαφορίας και εγκατάλειψης.H Mονή δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ποικιλοτρόπως στην προσπάθεια διάσωσης του μεταβυζαντινού αυτού μοναστηριού μπορούν να απευθύνονται στην διεύθυνση:
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΠΑΛΑΙΡΟΣ ΒΟΝΙΤΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Τ.Κ.30002
Υπεύθυνη: Μητροφανία μοναχή.

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του Καθολικού:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου