10 Ιουλίου 2012

Επικίνδυνες καταστάσεις

Σκάνδαλο: Έχουμε πληρώσει εκατομμύρια 
ευρώ για ευρυζωνικότητα και άλλα τινά… 
και στα χωριά δεν υπάρχει internet 
για να δουλεύσουν τα ιατρεία 

Χωρίς φάρμακα χιλιάδες πολίτες. Έληξε η προθεσμία για τη χειρόγραφη συνταγογράφηση και ουδείς ενδιαφέρθηκε να την ανανεώσει. Οι γιατροί στα Περιφερειακά Ιατρεία καλούνται να κάνουν μαγικά και να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά… χωρίς υπολογιστές! 
Η νεοελληνική παθογένεια σε όλο της το μεγαλείο! Και το χάος στην απόλυτη έκφρασή του!! Για πράγματα απλά, μικρά και αυτονόητα… Η προθεσμία – παράταση που είχε δοθεί στο να μπορούν οι γιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων να συνταγογραφούν με τον παλιό, κλασικό, χειρόγραφο τρόπο έληξε την 1η Ιουλίου. Όλοι το γνώριζαν αυτό και πρώτα απ’ όλους εκείνοι που με δική τους απόφαση και υπογραφή είχαν δώσει την παράταση, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Κι όμως: Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ανανεώσει την εντολή, με αποτέλεσμα όλες αυτές τις ημέρες και άγνωστο για πόσο ακόμη, η δημόσια υγεία να είναι σε κίνδυνο και χιλιάδες, επαναλαμβάνουμε, ασφαλισμένοι να στερούνται το φάρμακο που έχουν ανάγκη. 
Οι γιατροί, με πολλούς απ’ τους οποίους μιλήσαμε, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Εάν γράψουν τη συνταγή στο μπλοκάκι, έχουν πρόστιμο. Και θα πληρώσουν μάλιστα ένα ευρώ για κάθε συνταγή… στον φαρμακοποιό! Ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν υπάρχουν, αλλά και στις περιπτώσεις εκείνες όπου άμεσα τα εποπτεύονται Κέντρα Υγείας θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν, δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, άρα δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Με άλλα λόγια οι ασφαλισμένοι έχουν δύο επιλογές: Ή να επιστρεύσουν στο σπίτι τους και με την ησυχία τους να πεθάνουν ή να μετακινηθούν, αν μπορούν και αν έχουν τη δυνατότητα, κάποιο αστικό κέντρο ώστε να εξυπηρετηθούν, εάν και εφόσον εκεί υπάρχει η δυνατότητα. 
Εδώ βεβαίως μπαίνουν πολλά, σημαντικά και αμείλικτα ερωτήματα. Θα σταθούμε στο πιο βασικό: Όλα εκείνα τα «τρελά» εκατομμύρια για τα ευρυζωνικά δίκτυα, για τις ψηφιακές συγκλίσεις και τα τοιαύτα, τι απέγιναν; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Το θέτουμε αξιώνοντας συγκεκριμένη απάντηση απ’ τους αρμόδιους των υπουργείων και… των δήμων! Υπάρχουν περιοχές όπου όργωναν στο πρόσφατο παρελθόν τα μηχανήματα πόλεις και χωριά για να περάσουν γραμμές για on line συστήματα. Πώς δικαιολογείται να μην υπάρχει internet στο Περιφερειακό Ιατρείο; 
Κι αφού δεν υπάρχει, τόσο δύσκολο ήταν να δοθεί νέα παράταση στη χειρόγραφη συνταγογράφηση; Δουλειά πέντε λεπτών! Μια υπογραφή κι ένα fax…

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου