14 Μαΐου 2011

Παραμένουν τα προσκόμματα για το Φράγμα Αχυρών


Της Νανάς Θεοδωροπούλου 

6 εκατ. ευρώ οφείλονται στην εταιρεία. 
7 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.
Τελειωμό δεν έχουν τα οικονομικά προσκόμματα στην πορεία κατασκευής του Φράγματος των Αχυρών στην περιοχή της Μεδεώνος του δήμου Ξηρομέρου. 
Όπως είναι γνωστό το έργο που φέρει τον τίτλο "Φράγμα Αχυρών και συναφή έργα στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας", συνολικής συμβατικής δαπάνης 26.854.376,83 € εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Το έργο είναι ενταγμένο στη ΣΑΕ 072 με αριθμό 1996ΣΕ07200003 και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Το εκτελούμενο έργο περιλαμβάνει (α) χωμάτινο ανάχωμα με τα συναφή έργα ασφαλείας υπερχειλιστή και εκκένωσης, (β) ταμιευτήρα συνολικής ωφέλιμης χωρητικότητας 41.700.000 γπ νερού, (γ) έργα υδροληψίας που περιλαμβάνουν σήραγγα μήκους 2.100 γπ με τα συνοδά της έργα, (δ) αρδευτικά έργα κεντρικού Ξηρομέρου και (ε) οδούς προσπέλασης συνολικού μήκους 14 Κγπ και βελτίωσης υφιστάμενων οδών μήκους 35 Κπι.

Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, διακόπηκε το Δεκέμβριο του 2000, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στις διαδικασίες απαλλοτρίωσης και επαναδημοπρατήθηκε το 2005, οπότε και αναδείχτηκε μειοδότρια ανάδοχος του έργου η εταιρεία ΕΛΤΕΡ Α.Τ.Ε. Η πορεία των εργασιών παρότι έχει προχωρήσει στο 70% δυστυχώς σκαλώνει ξανά σε διακοπή χρηματοδότησης.
Στην ανάδοχο του έργου οφείλονται πλέον περί τα 6 εκ. ευρώ και πλέον ο κίνδυνος εκ νέου διακοπής των εργασιών είναι ορατός, όπως διαπίστωσε κατά την επίσκεψη του ,χθες Τρίτη, ο βουλευτή Ν. Μωραΐτης.  Με δεδομένο ότι το χωμάτινο ανάχωμα του φράγματος δεν έχει φτάσει ακόμη στο ύψος της προβλεπόμενης από τη μελέτη στέψης, η ενδεχόμενη νέα διακοπή των εργασιών είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί καταστροφική για το μέχρι σήμερα εκτελεσθέν έργο, γιατί ως γνωστόν οι εργασίες κατασκευής των αναχωμάτων των χωμάτινων φραγμάτων δεν επιτρέπεται, για λόγους καθαρά τεχνικούς, να διακοπούν. Επίσης λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης οι 30 περίπου εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 7 μήνες.


ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου