7 Μαΐου 2011

Σπήλαιο Κωνωπίνας : Χρυσάφι στ' αζήτητα!



Σπήλαιο  Κωνωπίνας – ένας θησαυρός  θαμμένος  από την αδιαφορία των υπευθύνων”.
(Αναδημοσίευση του άρθρου από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας”τεύχος 54 )
Ήλθε, σαν ηλιαχτίδα στην βαρυχειμωνιά, ήλθε για να ζεστάνει τα όνειρα και να δώσει ελπίδα σ’ ανθρώπους εγκαταλειμμένους και πνοή σ’ έναν έρμο τόπο. 
Όμως, φαίνεται ότι ήταν ουτοπία, μία αυταπάτη, ένα όνειρο που ξεθώριασε μέσα στο χρόνο! Κάποτε στην Κωνωπίνα, τότε που άρχισαν δειλά – δειλά να αποτυπώνονται τα πρώτα ίχνη παρακμής της περιοχής μας, με την διαφαινόμενη εξοστράκιση “στο πύρ το εξώτερον” του μοναδικού προϊόντος της περιοχής μας, του καπνού, θέλησε η φύση να πριμοδοτήσει αυτόν τον τόπο, μ’ ένα ακριβό της στολίδι, βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα της.


Αυτό το δώρο, δεν ήταν άλλο από το Σπήλαιο που βρέθηκε στο Χωριό μας, κατά τη θεμελίωση οικίας του συγχωριανού μας Παναγιώτη Κοθρούλα το έτος 1982! Έκτοτε, και σε συνέχεια αυτού του ρομαντικού προλόγου τα όνειρα και οι όποιες ενδόμυχες επιθυμίες των ανθρώπων της περιοχής, προσγειώθηκαν ανωμάλως και φάνηκε και πάλι το σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας!




Είκοσι έξι (26) συναπτά χρόνια ΔΕΝ είναι φαίνεται αρκετά, για να ευαισθητοποιήσουν τους αρμοδίους, ώστε να ασχοληθούν με το Σπήλαιο, δείχνοντας την έγνοια τους, όπως έχουν υποχρέωση άλλωστε ως φορείς της πολιτείας, για να αξιοποιηθεί αυτό το “θαύμα της φύσης” (ορολογία σπηλαιολόγων), προς όφελος μιας περιοχής, που μαραζώνει από την αστυφιλία και παραμένει προκλητικά στο περιθώριο των επιλογών της κεντρικής εξουσίας.



Τι κι αν τα Πορίσματα επιφανών Σπηλαιολόγων που το επισκέφθηκαν, ‘έδειχναν’ με τον καλύτερο τρόπο το δρόμο για την αξιοποίησή του κάνοντας σοβαρές προτάσεις, οι πέραν της “πρωτευούσης κρατούντες”, παρέμειναν αδιάφοροι, θάβοντας τα όνειρά μας, με το πρόσχημα της ασύμφορης αξιοποίησής του, λόγω της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης και του δήθεν μικρού εμβαδού του !

Δεν στάθηκαν καθόλου στις επισημάνσεις των αρμοδίων σπηλαιολόγων που το επισκέφθηκαν κατά καιρούς, οι οποίοι συλλήβδην αναφέρουν, για ένα σπάνιο σταλακτικό διάκοσμο με απαράμιλλη ομορφιά, που υπάρχει σ’ αυτό το θαύμα της φύσης !



Ειδικότερα, ο επιφανής Σπηλαιολόγος Σταμάτης Κιρδής, Μέλος της Σπηλαιολογικής Εταιρείας, εγγράφως επεσήμανε ότι:
“Πρόκειται για ένα γεωλογικό εργαστήρι, που αν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα.” 
Αλλά και οι ομάδα σπηλαιολόγων που το επισκέφθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1993 στο Πόρισμά τους αναφέρουν:
“Έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατέψουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του ομορφιά αλλά και για την επιστημονική του αξία.” 


Προσφάτως, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της σειρήνας που λέγεται Σπήλαιο Κωνωπίνας και ύστερα από ενέργειες του συγχωριανού μας Γεράσιμου (Μάκη) Λούντζη, στις 25 Οκτωβρίου 2008 επισκέφθηκαν το Χωριό μας εκ νέου μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας οι κ.κ. Ανδρέας Κάσσης και Γιάννης Γεωργιάδης με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα.
Την αποστολή υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Χωριού μας κ. Κωνστανίνος Κωστακιώτης, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου κ.κ. Παντελής Γραβάνης και Απόστολος Σ. Ράπτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου κ. Θεόδωρος Χολής και ο Ταμίας κ. Κων/νος Γεροχρήστος.




Η εξερεύνηση κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες με τους σπηλαιολόγους κυριολεκτικά μαγεμένους από το καταστόλιστο σπήλαιο με τον εκπληκτικό σταλακτικό διάκοσμο που παραμένει θαμμένο από την αδιαφορία των υπευθύνων.
Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου που εύλογα δημιούργησε απορία στους σπηλαιολόγους, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα που έφτιαξε η Ξηρομερίτικη φύση στα σπλάχνα της Κωνωπινιώτικης γης.




Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που από το έτος 1982 διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το σπήλαιο με επικεφαλής την αείμνηστη Άννα Πετροχείλου όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και τον εκπληκτικό του διάκοσμο.
Δικαιολογημένα και εύλογα εγείρονται ερωτηματικά συγχωριανών και συνδημοτών μας απευθυνόμενα προς την Δημοτική μας Αρχή.



Γιατί αυτή η ελλειμματική διαχείριση του θέματος από την Δημοτική μας Αρχή, η οποία θάπρεπε να είναι ο κινητήριος μοχλός για το θέμα αυτό; 
Δεν υπήρξε ποτέ κανένα κοινοτικό ή άλλο πρόγραμμα που θα μπορούσε να ενταχθεί το Σπήλαιο του Δήμου μας ; 
Ως τοπική κοινωνία έχουμε την υποχρέωση να ενεργοποιηθούμε οργανωμένα και με σχεδιασμό, ώστε να αναδείξουμε τις υποδομές που θα επιφέρουν μία βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. 
Σ’ αυτό θέλουμε τον Δήμο μας μπροστάρη !




Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου μας κατέβαλε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου.
Κάνει έκκληση στις υπηρεσίες – φορείς που είναι καθ’ ύλη αρμόδιοι γιαυτό (Δήμος Μεδεώνος, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού), να εξετάσουν το θέμα ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι διακαής πόθος όλων των Ξηρομεριτών και παρακαλεί όλους όσους μπορούν να συνδράμουν την προσπάθεια ανάδειξης του θέματος (Πολιτιστικούς Συλλόγους, τοπικούς και κοινωνικούς φορείς, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο), να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίησής ενός πανέμορφου σπηλαίου.


ΠΟΡΙΣΜΑ
ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΟΝΟΠΙΝΑΣ

Στις 13 Φεβρουαρίου 1993, πραγματοποιήθηκε η τρίτη (3) κατά σειρά αποστολή στο Σπήλαιο Κονοπίνας (περιοχή Αγρινίου) αυτή τη φορά για χαρτογράφηση. 
Η πρώτη αποστολή στο σπήλαιο αυτό έγινε πριν από μια δεκαετία, από την κα Άννα Πετρόχειλου. Η δεύτερη αποστολή έγινε πριν από δύο (2) χρόνια από τους: Σταμάτη Κίρδη, Χριστίνα Γκάρκουλα, Κώστα Ζαρκάδα, Θεοδώρα Κωνσταντά και Λία Φαληρέα, όλοι τους μέλη της Ε.Σ.Ε. (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας).


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ:
Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται από μικρό άνοιγμα 1Χ1 μέτρα περίπου, το οποίο έχει ανοιχθεί σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα. 
Για να βρεθούμε στην αίθουσα του σπηλαίου που είναι η μοναδική κατεβαίνουμε από βάραθρο 20 μέτρων. 
Το βάραθρο κατά τα 2/3 είναι ανοιγμένο σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα και μόνο στο τελευταίο του τμήμα συναντάμε ασβεστολιθικά. 
Η αίθουσα είναι 20Χ15 μέτρα περίπου (βλ. σκαρίφημα). Στο πρώτο τμήμα της υπάρχουν πεσμένοι ογκόλιθοι από την οροφή.
Βαθύτερα υπάρχει ένας καταπληκτικός διάκοσμος, από σπηλαιοαποθέσεις. Βλέπουμε πολλών ειδών σταλακτίτες όπως: παραπετοειδείς, “ μακαρόνια” βοτρυοειδείς και σταλαγμίτες, κολώνες κ.α, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι μικρός παρατηρούμε μεγάλη πολυμορφία στα είδη των σταλαγμιτών και σταλακτιτών.
Στο σπήλαιο επικρατεί το άσπρο χρώμα αλλά υπάρχει και διάκοσμος σε κόκκινο και καφέ από προσμίξεις τοιχίων όπωςFe (Σίδηρος) Mh (Μαγνήσιο) και Mg (Μαγγάνιο). 
Γενικά η ομορφιά του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το Σπήλαιο της Κονοπίνας είναι ένα γεωλογικό εργαστήρι. Παρατηρούμε πρόσφατα ρήγματα και διακλάσεις που έχουν αφήσει τα ίχνη τους πάνω στο διάκοσμο του σπηλαίου. 
Υπάρχει επίσης, μία σειρά διαρρήξεων που έχουν επικαλυφθεί από πρόσφατες αποθέσεις CaCo3 (ανθρακικού ασβεστίου). Οι διαρρήξεις αυτές δεν υπήρχαν πριν δύο χρόνια όταν είχαμε ξαναεπισκεφθεί το σπήλαιο. 
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ένα μεγάλος αριθμός σταλακτιτών, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί και έχουν πάρει μία γωνία 30 έως 40 μοιρών. 
Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό χρειάζεται μελέτη. 
Άλλες μετακινήσεις επίσης έχουν παρατηρηθεί και σε κολώνες του σπηλαίου. 
Από τα παραπάνω μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις τεκτονικές και σεισμικές κινήσεις της περιοχής. 
Γιαυτό έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατέψουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του ομορφιά αλλά και για την επιστημονική τους αξία. 
Αξίζει λοιπόν να μελετηθεί από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων: Γεωλόγους, Βιολόγους, Σεισμολόγους κ.α.


Η αποστολή και η χαρτογράφηση έγινε από τους
Λ. Δημητρακόπουλο,
Β. Καβαλιέρο,
Σ. Κίρδη,
Ι. Κόντου και Ν. Φιλιππούση
Τ.Σ. Υπογραφή
Ι. Κόντου


Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου “ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ” ευχαριστεί θερμά όλα τα Μέλη των αποστολών που έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί το Σπήλαιο Κωνωπίνας, αλλά ιδιαίτερα ευχαριστεί τα Μέλη του Φυσιολατρικού Ομίλου Αθηνών “ΠΥΘΕΑΣ” κ.κ. Θανάση Ξανθόπουλο, και Κωνσταντίνο Μπαγιάτη που επισκέφθηκαν το Σπήλαιο στις 14-5-2005 και τα Μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας κ.κ. Ανδρέα Κάσση και Γιάννη Γεωργιάδη που επισκέφθηκαν το Σπήλαιο στις 25-10-2008 για το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό που μας ενεχείρησαν που φανερώνει το κάλλος και την αξία του Σπηλαίου.






ΑΠΟ ΚΩΝΩΠΙΝΑ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου