4 Φεβρουαρίου 2012

Το εργοστάσιο της γλυκόριζας στην Ενετική Βόνιτσα.

Εκπαιδευτήρια Πληροφορικής Βόνιτσας 
Microsoft Specialist- IC3 & Τεχνοβλαστός 
Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 
Τα εκπαιδευτήρια πληροφορικής Βόνιτσας πραγματοποίησαν την εναρκτήρια συγκέντρωση, με την απονομή των πρώτων ρόλων για το project «Το εργοστάσιο της γλυκόριζας στην Ενετική Βόνιτσα». Η εργασία μελέτη θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στην Βόνιτσα. 

Το 1760 ο Γάλλος έμπορος Badis επένδυσε μεγάλα ποσά στην δημιουργία και λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας γλυκόριζας. Το προσωπικό που απασχολήθηκε ήταν πολυπληθές και οι εξαγωγές της επεξεργασμένης γλυκόριζας, με την μορφή σκληρού λουκουμιού, ήταν περιζήτητες από τα βόρεια κράτη της Ευρώπης, κυρίως για την προστασία των κατοίκων από την πνευμονία και την αντιμετώπιση του παιδικού βήχα. 
- Σε ποιο από τα έξι κανάλια της Βόνιτσας εγκαταστάθηκε η επιχείρηση; 
- Ποια τα στάδια επεξεργασίας και με ποιους τρόπους; 
- Από πού προέρχονταν η πρώτη ύλη; 
- Ποια η σχέση του εν λόγω εργοστασίου με τις βιοτεχνίες παραγωγής ροφημάτων και τροφών που λειτουργούσαν στην Borgo Serato; (Η BorgoSerato ήταν ένα από τα χωριά της Βόνιτσας, στην σημερινή τοποθεσία Χώρα και εκεί έμεναν οι Ενετοί άρχοντες). 
- Τι μπορεί να έγινε την περίοδο 1910-1944, που στην Βόνιτσα «θέριζε» η βρογχοπνευμονία; 
- Ποια η σχέση του εργοστασίου με τις μονάδες επεξεργασίας ξυλείας στο Λουτράκι; (Από το λιμάνι του Λουτρακίου έφευγε η καλλίτερη ξυλεία για τα ναυπηγεία της Τουλόν). 
Η ανάλυση και η συνέχεια αυτής της περίφημης ιστορίας, θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2012 στην Βόνιτσα. Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί οργανωτικά από τον σύλλογο ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου