4 Ιουλίου 2012

Πώς φτιάχνουμε γιαούρτι

Το πρόβειο γάλα κάνει ένα γιαούρτι πλούσιο σε λιπαρά,αλλά νοστιμότατο. Παλιά, όλοι έφτιαχναν γιαούρτι, μερικοί ακόμα και σήμερα. 
Υλικά

2 λίτρα γάλα
3 γεμάτα κουτ. γλυκού γιαούρτι πρόβειο (γιαουρτόσπορος)
Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα ανακατεύοντας συχνά, ώσπου να φουσκώσει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν βυθίζοντας τον δείκτη αντέχει μετρώντας ως το 12, διαλύουμε καλά τον γιαουρτόσπορο.
Μοιράζουμε σε μπώλ και στρώνουμε μια πετσέτα από κάτω ,σκεπάζουμε με τα καπάκια και με κουβερτούλα λεπτή. 

Προσοχή: Δεν κουνάμε το γιαούρτι γιατί δεν θα πήξει. Δεν βάζουμε αλάτι. 
Αφού πήξει-τουλάχιστο 4-5 ώρες-το ξεσκεπάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο. 
Δεν το κόβουμε πριν κρυώσει καλά γιατί πικρίζει ή αποκτά ξινή γεύση. 
Αν το πήξουμε όλο μαζί, όταν το κόψουμε προσέχουμε να μην ανακατεύεται, παίρνουμε κουταλιά - κουταλιά. 
Το σπιτικό γιαούρτι βγάζει πιο πολλά υγρά κάτι σαν τυρόγαλο. 

Για συνταγές το σουρώνουμε σε βαμβακερό πανί ή πολύ πυκνό τούλι. 
Το τζατζίκι με σπιτικό γιαούρτι γίνεται τέλειο. 

Αφού πετύχει (να έχει γλυκιά γεύση) μπορείτε να το συνδυάσετε με ό,τι θέλετε!

Συνοδεύει τέλεια την ψητή προβατίνα ( αι γενικά ψητά) ακόμη και σκέτο.

Διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΣΣΑΣ BLOG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου