22 Νοεμβρίου 2012

Φυτείες: ΟΧΙ στο «θάνατο» του τόπου μας ΟΧΙ στην κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας των Φυτειών για την κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων, διοργανώθηκε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου Λαϊκή Συνέλευση με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειών «Ακαρνανικό Φως».  

Στη Συνέλευση συμμετείχαν Γονείς, Μαθητές, Καθηγητές, Φορείς καθώς και απλοί πολίτες της περιοχής. 
Αρχικά το λόγο πήρε ο συντονιστής της Συνέλευσης Χρήστος Σαλτογιάννης και αναφέρθηκε διεξοδικά για την γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Λυκειακές Τάξεις. Ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να πούμε ένα δυνατό ΝΑΙ στο αυτονόητο, στην εκπαίδευση και μόρφωση των παιδιών μας». Ακόμη ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάτι νεότερο που να αφορά το μέλλον των Λυκειακών τάξεων Φυτειών και εάν δεν υπάρξει άμεσα και σύντομα κάποια αλλαγή, τότε μοιραία από το νέο σχολικό έτος 2013-2014 θα υπάρξει οριστικό λουκέτο». Επιπλέον, η τοπική κοινωνία των Φυτειών δεν πρέπει να επιτρέψει κάτι τέτοιο και σίγουρα θα υπάρξουν και νέες μορφές διαμαρτυρίας. 




Από την πλευρά των μαθητών των Λυκειακών Τάξεων, η μαθήτρια Λαμπρινή Βαρδή διάβασε την επιστολή διαμαρτυρίας των μαθητών προς τον αρμόδιο Υπουργό και τον Δήμο Ξηρομέρου, εκφράζοντας έτσι την κραυγή αγωνίας όλων των παιδιών. 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Καραμητσόπουλος, ο οποίος ανέδειξε την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες της περιοχής. Αναφέρθηκε στη δραστική μείωση των κονδυλίων για την παιδεία, στις μηδαμινές προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 3000 κενά καθηγητών. Επίσης, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Πολιτεία απαξιώνει τα σχολεία της γειτονιάς βάζοντας τους λουκέτο δημιουργώντας έτσι αρνητικές κοινωνικές συνέπειες. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην υπερσυγκέντρωση των μαθητών σε συγκεκριμένα σχολεία και έτσι κάθε τμήμα αριθμεί πάνω από 30 μαθητές, τμήματα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, τα λεγόμενα σχολικά συγκροτήματα γίγαντες χωρίς πρόσωπο και βέβαια χωρίς ποιότητα. 




Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Χασακή, επικεντρώθηκε στις δυσάρεστες συνέπειες που θα υπάρξουν τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για την κοινωνία των Φυτειών. Ειδικότερα, οι συνέπειες θα είναι κυρίως παιδαγωγικές και κοινωνικές με ανυπολόγιστες επεκτάσεις σε όλο τον ιστό της κοινωνίας. Η Αλεξάνδρα Χασακή τόνισε ότι «Δεν θεωρείται παιδαγωγικά ορθό οι μαθητές να μετακινούνται κάθε μέρα για να φτάσουν στο σχολείο τους διότι αυτό συνεπάγεται: 
Κούραση (θα αναγκάζονται να ξυπνάνε από τις 6 κ 30 το πρωί). 
Και χάσιμο πολύτιμου χρόνου από τη χαλάρωση και τη μελέτη τους». 
Και ακόμη «όλα τα σχολεία που προτάθηκαν ως εναλλακτικά για την απορρόφηση των παιδιών από τις Φυτείες είναι υπεράριθμα. Τάξεις των 30 παιδιών και πάνω». Το γεγονός ανέφερε ότι «είναι αμφίβολο αν οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν σε πολυδάπανες καθημερινές μετακινήσεις μαθητών, θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι με αυτές τις συνθήκες θα έχουμε αύξηση της μαθητικής διαρροής». 




Αναφερόμενη στις κοινωνικές συνέπειες είπε πως «το σχολείο είναι κρίκος που συνδέει το παιδί με τον τόπο του, τον τόπο που μεγάλωσε και αγάπησε, εάν φύγει από το σχολείο τότε είναι πιθανό να χαθούν και οι βασικοί δεσμοί με τη γενέτειρά του και πως τα σχολεία είχαν , έχουν και θα έχουν μια τεράστια προσφορά εκπαιδευτική, πολιτιστική, κοινωνική και εθνική όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για την ευρύτερη τοπική κοινωνία της υπαίθρου. Αποτελούν σήμερα τη μοναδική ελπίδα για τους κατοίκους των χωριών για το ότι μπορεί να ξημερώσει για τα χωριά αυτά μια καλύτερη μέρα και να σταματήσει αυτός ο κατήφορος της ερήμωσης και της εγκατάλειψης». 
Έπειτα το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειών Βασίλειος Σαλτογιάννης ο οποίος αναφέρθηκε: «στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η παιδεία, στις λάθος κινήσεις του παρελθόντος (οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα), ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο του σχολείου, καθώς επίσης, στις ευθύνες τις τοπικής κοινωνίας και πώς το σχολειό είναι αυτό που αποτρέπει τον μαρασμό της επαρχίας. Τόνισε με έμφαση την ανάγκη για ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας των Φυτειών ώστε να αποτραπεί οριστικά κάθε ενδεχόμενο κατάργησης των Λυκειακών Τάξεων και πρότεινε μια σειρά από πρωτοβουλίες για το μέλλον του σχολείου». 
Όλοι όσοι έδωσαν το παρόν εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του σχολείου. 
Με την σειρά μίλησαν η διευθύντρια του σχολείου Ευαγγελία Βλάχου, ο ταμίας του Συλλόγου Γιάννης Μπέτσης, η καθηγήτρια Αγγελική Φούντα, η μαθήτρια Αργυρώ Τζαχρήστα, ο γραμματέας του Συλλόγου Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, η Δημοτική Σύμβουλος Ευθυμία Καραπάνου-Κολοβού, ο Χρήστος Κολοβός, ο Δημήτρης Ψηλός, ο Δημήτρης Μουσμπουρέλης. Φυσικά προς το τέλος της Συνέλευσης, το λόγο πήραν αρκετοί γονείς και μαθητές, εκφράζοντας τόσο την αγωνία τους όσο και την αγανάκτηση τους. 
Επιστολές έστειλαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Τζαχρήστας, Παντελής Ψηλός και ο Σύλλογος Αποδήμων Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι». 
Στο τέλος, η Συνέλευση αποφάσισε την δημιουργία επιτροπής που θα αποτελείται από μέλη του Συλλόγου, φορέων, γονέων, μαθητών και απλών πολιτών και σκοπό θα έχει την συνέχιση του αγώνα με νέες μορφές διαμαρτυρίας και την ευθύνη για επαφή με τους αρμόδιους και τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου.

Xρήστος Σαλτογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου