ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 13 Οκτωβρίου 2013
Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και των προσφυγικών κυμάτων που αυτή προκαλεί, είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι πρόβλημα μόνο των χωρών πρώτης υποδοχής, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος κατά τη διάρκεια των Φθινοπωρινών Συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου, και στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται στο Μεσογειακό Φόρουμ για την κρίση στη Συρία.
«Κανείς», είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι τόσο μακριά, ώστε να νομίζει ότι μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση του προβλήματος και να το αφήνει στις πλάτες εκείνων που αναγκαστικά το αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να μοιραστούμε ένα πρόβλημα που είναι κοινό».
Παρεμβαίνοντας, συγκεκριμένα, στη συζήτηση για τη συριακή κρίση στο πλαίσιο του Μεσογειακού Φόρουμ, ο Γιώργος Βαρεμένος επισήμανε ότι αυτά που έχουν μεσολαβήσει τους τελευταίους μήνες, αποδεικνύουν ότι μοναδική λύση για τη συριακή κρίση, είναι η πολιτική λύση. «Εάν θέλουμε μια ριζική λύση στην κρίση και την αποφυγή της εξάπλωσης του πολέμου στην περιοχή, πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια διέξοδο από τη σημερινή αιματοχυσία, βασισμένη στην ευρύτερη συναίνεση όλων όσοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εμπλέκονται στην αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει άλλη λύση», τόνισε, προσθέτοντας ότι: «Για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο συνεχίζεται ο πόλεμος μέχρι σήμερα, είναι ότι τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, και κυρίως η αντιπολίτευση, επιδιώκουν να αποσπάσουν διαπραγματευτικά οφέλη. Αυτός είναι ο λόγος της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας και αυτό πρέπει να τελειώσει».
Αναφερόμενος στις δραματικές συνέπειες του πολέμου, ο βουλευτής υπενθύμισε ότι 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους μέσα στην ίδια τη χώρα και 2 εκατομμύρια έξω από αυτήν, σε γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. «Οι χώρες αυτές», υπογράμμισε, «δεν μπορούν να αντέξουν ένα καινούργιο κύμα προσφύγων, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης. Η αντιμετώπισή του είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Κανείς δεν είναι τόσο μακριά ώστε να νομίζει ότι μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και να το αφήνει στις πλάτες εκείνων που αναγκαστικά το αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα. Όλοι έχουμε την ίδια ευθύνη, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να συζητάμε γενικά και αφηρημένα, και να μην κάνουμε τίποτε συγκεκριμένο για την αντιμετώπιση μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε», κατέληξε, «είναι να μοιραστούμε ένα πρόβλημα που είναι κοινό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου