31 Οκτωβρίου 2013

Προβλήματα στη λειτουργία για ΣΕΠΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία για ΣΕΠΕ
Σήμερα, που η εργατική-λαϊκή οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα της, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) οδηγείται σε σταδιακή υποβάθμιση έχοντας τεράστιες χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των Επιθεωρήσεων Εργασίας αλλά και σε υλικοτεχνική στήριξη και υποδομή, με αποτέλεσμα να μη γίνονται επαρκείς, ουσιαστικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες και γενικότερα στους εργασιακούς χώρους. Το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που πέρασε φέτος τον Φλεβάρη από το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης» προβλέπει την κατάργηση των Τμημάτων της Επιθεώρησης σε τουλάχιστον 6 νομούς της χώρας και την υποβάθμιση της Επιθεώρησης σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εργασίας.

Το ολοένα και πιο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας, η συνεχής εντατικοποίηση, η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, η λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας οδηγούν σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, των τραυματισμών, του επαγγελματικού κινδύνου, των σύγχρονων επαγγελματικών ασθενειών. Η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών οδηγεί σε πλήρη ασυδοσία τη μεγαλοεργοδοσία με τραγικές συνέπειες στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, απ' όταν συγκροτήθηκε το ΣΕΠΕ σημείωνε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ότι συνειδητά ο ρόλος του ΣΕΠΕ ήταν ανεπαρκής. Για το λόγο αυτό, μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με υπομνήματα και ερωτήσεις αναδείκνυε το πρόβλημα στελέχωσης του σώματος, ζητούσε να διατεθεί το αναγκαίο για τους ελέγχους ανθρώπινο δυναμικό, να εξασφαλιστούν υποδομές και η αναγκαία υλικοτεχνική στήριξη και, ταυτόχρονα, να εξουσιοδοτηθεί με τις αρμόδιες διοικητικές εξουσίες, κυρίως δηλαδή με τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις επί της ουσίας της εργατικής νομοθεσίας, κυρώσεις που θα λειτουργούν αποτρεπτικά στην εργοδοτική ασυδοσία.

Η συνεχής υποβάθμιση του ΣΕΠΕ είναι πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τις ανάγκες και την προστασία της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:
• Τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ;
• Τι μέτρα θα πάρει για τη στήριξη των υπηρεσιών της Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης και την στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό και τις ανάλογες αρμοδιότητες με βάση τις αυξημένες ανάγκες;


Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου