9 Φεβρουαρίου 2014

Να επαναλειτουργήσει ο Ξενώνας Κλειστής Νοσηλείας του ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 9 Φεβρουαρίου 2014
Την ενίσχυση του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να επαναλειτουργήσει ο Ξενώνας Κλειστής Νοσηλείας που παραμένει κλειστός τους τελευταίους 5 μήνες, ζητούν με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου.
 Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν οι δύο βουλευτές, τον  Νοέμβριο 2011, με τον νόμο 4025 (ΦΕΚ 228 Α’ / 2.11.2011), το Κέντρο Αποθεραπείας και Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) Αμφιλοχίας μετονομάστηκε σε Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) και από τον Δεκέμβριο 2012 ενσωματώθηκε στον ενοποιημένο Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, που περιλαμβάνει πλέον τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.
Ήδη από το 2006, μετά την ανάληψη υπηρεσίας από 8 μόνιμους υπαλλήλους, είχε ξεκινήσει η λειτουργία των υπηρεσιών αποκατάστασης του τότε ΚΑΦΚΑ με τη μορφή τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Συγκεκριμένα, λειτούργησαν -και συνεχίζουν να λειτουργούν- τα ακόλουθα τμήματα:
Τμήμα Φυσικοθεραπείας, που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και αποκατάστασης σε άτομα με μυοσκελετικές, νευρολογικές, ρευματολογικές παθήσεις και αθλητικές κακώσεις, με εξειδικευμένο τμήμα για την αντιμετώπιση κινητικών προβλημάτων παιδιών με νευροεξελικτικές διαταραχές.
Τμήμα Εργοθεραπείας, όπου εφαρμόζονται προγράμματα αυτοεξυπηρέτησης ασθενών, δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, καθώς και δραστηριοτήτων μετακίνησης, μεταφοράς και βάδισης, με χρήση ειδικών βοηθημάτων καθημερινής ζωής.
Τμήμα Λογοθεραπείας, όπου πραγματοποιείται αξιολόγηση της ανθρώπινης επικοινωνίας (φωνή, ομιλία, προφορικός και γραπτός λόγος), διάγνωση σύμφωνα με τα συμπτώματα που παρατηρούνται, κατάρτιση εξατομικευμένου προγράμματος για κάθε άτομο και εφαρμογή των κατάλληλων θεραπευτικών μεθόδων.
Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης, όπου παρέχεται συμβουλευτική - ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με χρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες, σε μέλη των οικογενειών τους και σε γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, δυσκολίες στον λόγο και προβλήματα συμπεριφοράς, σε συνεχή συνεργασία με τη θεραπευτική ομάδα.
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, όπου διεξάγεται κοινωνική έρευνα, εκπαίδευση της οικογένειας για τη συμμετοχή της στην αντιμετώπιση των αναγκών φροντίδας των ασθενών και των αναπήρων, και ενημέρωση των ασθενών, των αναπήρων και των οικογενειών τους σε θέματα δικαιωμάτων, παροχών κλπ, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς για την αξιοποίηση των μέσων που διαθέτει η κοινότητα.
Τακτικό Εξωτερικό Ορθοπαιδικό Ιατρείο και Ιατρείο Αθλητικών Κακώσεων, που λειτουργεί καθημερινά καλύπτοντας και τα επείγοντα ορθοπαιδικά περιστατικά του Κέντρου Υγείας Αμφιλοχίας που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε εξωτερικό ιατρείο.
Τον Μάρτιο 2008, με την πρώτη προγραμματική σύμβαση του Κέντρου με τον Σύλλογο ΑμεΑ «Έχω Δικαίωμα» και την ενίσχυση του προσωπικού του, έγινε δυνατή η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και σε δεύτερη, απογευματινή βάρδια, καλύπτοντας τις ανάγκες των ασθενών έως τις 8 μ.μ.
Επιπλέον, από τον Μάρτιο 2009, με την προσθήκη του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που αποσπάστηκε από νοσοκομεία της Αττικής, και με την ανανέωση και ενίσχυση της προγραμματικής σύμβασης με τον Σύλλογο ΑμεΑ, το Κέντρο άρχισε να παρέχει υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας και στις δύο πτέρυγές του.
Η φιλοξενία στις Πτέρυγες Κλειστής Νοσηλείας αφορούσε ασθενείς που είχαν ανάγκη υπηρεσιών αποκατάστασης και για τους οποίους, λόγω της απόστασης του Κέντρου από τη μόνιμη κατοικία τους, δεν ενδεικνυόταν ή δεν ήταν δυνατή η καθημερινή μετακίνηση και προσέλευσή τους στο Κέντρο.
Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο 2013 η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού (σήμερα υπηρετούν στο Κέντρο μόνο 2 νοσηλευτές) οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας και, πλέον, οι υπηρεσίες αποκατάστασης παρέχονται μόνο από τα εξωτερικά ιατρεία και μόνο στους ασθενείς που μπορούν να προσέρχονται ή να μεταφέρονται σ’ αυτά.
Η εξέλιξη αυτή στερεί από μια ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία ασθενών υπηρεσίες απολύτως αναγκαίες για τη φυσική και κοινωνική αποκατάστασή τους. Και πλήττει γενικότερα τη λειτουργία ενός Κέντρου που έχει να επιδείξει αξιόλογο κλινικό και επιστημονικό έργο, έχει αναδειχθεί σε δομή υπερτοπικής σημασίας και συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες δημόσιου χαρακτήρα δομές αποκατάστασης της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, το 2009 έγιναν περισσότερες από 20.000 συνεδρίες θεραπειών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς, και φιλοξενήθηκαν για κλειστή νοσηλεία περί τους 85 ασθενείς. Το 2011 οι συνεδρίες υπερέβησαν τις 15.000 και οι ασθενείς που φιλοξενήθηκαν, τους 32. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι στον Ξενώνα έχουν φιλοξενηθεί ασθενείς από το Αγρίνιο, την Άρτα, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, το Αίγιο, την Κόρινθο, ακόμη και από την Αθήνα και τη Μυτιλήνη.
Ως συνέχεια του έργου αυτού, στη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων έχουν παρουσιαστεί σε πανελλήνια συνέδρια, καθώς και στο Παγκόσμιο Αθλητιατρικό Συνέδριο, ως προφορικές ανακοινώσεις ένδεκα εργασίες για περιπτώσεις ασθενών που αντιμετωπίστηκαν στο Κέντρο, όπως και έρευνα πάνω σε συγκεκριμένες παθήσεις, ενώ πρόσφατα τρεις από τις εργασίες αυτές δημοσιεύθηκε σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά της χώρας.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ακόμη και στο επίπεδο της ιατρικής και νοσηλευτικής δαπάνης, η προσφορά του Κέντρου είναι σημαντική, καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα, το κόστος αποκατάστασης ενός ασθενούς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο υπολογίζεται σε 10.000 ευρώ για το πρώτο έτος, ενώ για παραπληγικό μετά από κάκωση του νωτιαίου μυελού υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Στο ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας, μόνο το 2009 αντιμετωπίσθηκαν περισσότερα από 60 περιστατικά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και τουλάχιστον 10 περιπτώσεις παραπληγίας στο διάστημα 2009 - 2010.
Και καταλήγουν οι δύο βουλευτές:
Επειδή η υγεία των πολιτών αποτελεί, κατά το Σύνταγμα, αντικείμενο μέριμνας του κράτους,
Επειδή, πάντα κατά το Σύνταγμα, το κράτος οφείλει ειδική μέριμνα για την αναπηρία,
Επειδή το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φυσικής, ιατρικής και κοινωνικής αποκατάστασης, και μάλιστα σε μια γεωγραφική περιοχή πολύ ευρύτερη από εκείνη της έδρας του,
Επειδή η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού έχει οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας του Ξενώνα του, στερώντας από μια ιδιαιτέρως ευάλωτη κατηγορία ασθενών υπηρεσίες απολύτως αναγκαίες για την αποθεραπεία και την αποκατάστασή τους,
Επειδή, τέλος, το κενό αυτό είναι αδύνατον να καλυφθεί από τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, καθώς το σχετικό κόστος είναι υπέρογκο και απαγορευτικό για τη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών στις συνθήκες της κρίσης,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ενισχύσει το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Ασθενών, έστω και στη μία πτέρυγά του δυναμικότητας 15 κλινών;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου