8 Φεβρουαρίου 2014

Οι κτηνοτρόφοι του νομού έκλεισαν το δρόμο και έχυσαν γάλα στην Ερμίτσα

 Στους δρόμους βγήκαν σήμερα και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων του νομού και ενώθηκαν με τους αγρότες στο μπλόκο της Ερμίτσας. Εκεί προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχυσαν γάλα στο οδόστρωμα.
Οι κτηνοτρόφοι έδωσαν αρχικά ραντεβού στο ύψος του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο μπλόκο της Ερμίτσας. Εκεί μαζί με τους αγρότες του μπλόκου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχυσαν γάλα στο οδόστρωμα. Οι κτηνοτρόφοι θα συμμετάσχουν στο μπλόκο της Ερμίτσας και στο αυριανό συλλαλητήριο και την ερχόμενη Τετάρτη θα αποφασίσουν τη συνέχιση των δικών τους κινητοποιήσεων.
Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Μολώνης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει άλλα μέτρα για τους κτηνοτρόφους, τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν μας ικανοποιούν. Ζητάμε αφορολόγητο όριο στα 30.000ευρώ, τη ρύθμιση όλων των δανείων των κτηνοτρόφων. Δεν μπορεί σήμερα ο κτηνοτρόφος να γίνει λογιστής και να κρατάει βιβλία εσόδων – εξόδων. Ο κτηνοτρόφος δουλεύει 365 μέρες όλο το 24ωρο, αυτή η δουλειά δεν πληρώνεται…» Και πρόσθεσε σχετικά με το κόστος παραγωγής «Ένα τρακτέρ θέλει με 1,5 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο 500ευρώ την ημέρα για να καλλιεργήσει. Δεν μπορεί το καλαμπόκι να έχει τιμή 20λεπτά, το γάλα 80λεπτά και το αρνί 4 ευρώ. Όλα τα λεφτά πάνε στους μεσάζοντες. Τα λιπάσματα σήμερα έχουν 40 ευρώ. Υπάρχουν συνάδελφοι με κοπάδια που σφάζουν λιγά-λίγα τα ζώα τους για να ταϊσουν την οικογένειά τους και το υπόλοιπο κοπάδι και σε 6 μήνες δεν θα έχει μείνει κανένα»… Ακόμη ο κ. Μολώνης σχολίασε και τα όσα ακούγονται σχετικά με τις επιδοτήσεις των αγροτών λέγοντας χαρακτηριστικά «λένε ψέματα για τις επιδοτήσεις, δεν είναι επιπλέον χρήματα για τους κτηνοτρόφους. Οι τιμές που πουλάμε παραμένουν ίδιες από το 1990 και πλέον είναι για τον κτηνοτρόφο θέμα επιβίωσης. Ένα μικρομεσαίος κτηνοτρόφος που παίρνει 15.000 ευρώ επιδοτήσεις έχει καθαρό εισόδημα 12.000 ευρώ περίπου, δηλαδή τι θέλουν; να δουλεύουμε για 3000 ευρώ το χρόνο;»











Από agrinioculture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου