3 Φεβρουαρίου 2014

Ο σεισμικός χάρτης του νομού Αιτωλοακαρνανίας

Περί τα 90 ρήγματα στην Αιτωλοακαρνανία-Τι μέγεθος μπορεί να δώσουν.
Έντονη είναι η ανησυχία των πολιτών και στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς οι κάτοικοι ξύπνησαν τρομαγμένοι στις 5.08 σήμερα το πρωί, απ’ τη νέα ισχυρότατη δόνηση που σημειώθηκε στην Κεφαλλονιά. Οι εκατοντάδες μετασεισμοί των τελευταίων ημερών, πολλοί απ’ τους οποίους έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα, οι αναφορές σεισμολόγων για συνέχεια των ρίχτερ και με πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερου σεισμού, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων και οι τρομακτικές πράγματι εικόνες απ’ την Κεφαλλονιά, δικαιολογούν, έως ένα βαθμό, την ανησυχία που καταγράφεται. Σε καμία περίπτωση, όμως, τον πανικό.
Σε σεισμογενή περιοχή ζούμε εξάλλου και στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν πολλά ρήγματα. Σύμφωνα με την παρουσίαση που πριν από χρόνια είχε κάνει ο καθηγητής σεισμολογίας Ε. Λέκκας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, με αφορμή το «σμήνος» σεισμών της Τριχωνίδος (το 2007), υπάρχουν τρεις ερευνητικές μελέτες που εκπονήθηκαν την περίοδο 1995 – 2003, οι οποίες και δίδουν πολύτιμες πληροφορίες.

Πρόκειται για μελέτες που ήδη έχουν αξιοποιηθεί, τόσο κατά το σχεδιασμό της Ιονίας Οδού όσο και σε πολλούς άλλους τομείς. Η πρώτη ανατέθηκε απ’ τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επί Γ. Βαϊνά και αφορά στο σεισμολογικό χάρτη της Αιτ/νίας. Η δεύτερη είναι μελέτη αντισεισμικού σχεδιασμού και η τρίτη αφορά στην ασφάλεια σε σχέση με γεωλογικούς κινδύνους.

Στο σεισμολογικό χάρτη του νομού εμφανίζονται περί τα 80-90 ρήγματα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων (50-60) είναι ανενεργά.

Απ’ τα εναπομείναντα, τα μισά περίπου βαίνουν προς εξάντληση. Απ’ τα ενεργά ρήγματα, το μεγαλύτερο σε μήκος και σε πιθανότητα μεγέθους δόνησης είναι αυτό του Οζερού που διατρέχει το νομό απ’ το Αντίρριο μέχρι την Αμφιλοχία.

Το ρήγμα του Οζερού, θεωρητικά τουλάχιστον μπορεί να δώσει σεισμό έως 6,5 – 7,0R, όπως όμως είχε διευκρινίσει ο κ. Λέκκας, αυτό είναι σχεδόν απίθανο, καθώς θα πρέπει να συμπέσουν ταυτόχρονα πολλοί παράγοντες για να υπάρξει τέτοιο μέγεθος.

Το ρήγμα των Κρεμαστών μπορεί να δώσει σεισμό, το ανώτατο, έως 5,5R, του Αστακού ίδιου μεγέθους όπως και του Αντιρρίου, της Παλαίρου μέχρι 6,0R, ενώ στην Τριχωνίδα, σύμφωνα με το σεισμολογικό χάρτη που είχε παρουσιάσει ο κ. Λέκκας, τα ρήγματα μπορεί να δώσουν σεισμό 6,0 – 6,5R, αλλά αυτό είναι εξίσου θεωρητικό και προϋποθέτει ένα σεισμό και όχι σμήνος.

Σε ένα σεισμό, πάντως, το μέγεθος έχει δευτερεύοντα ρόλο, καθώς οι πιθανές επιπτώσεις του καθορίζονται εν πολλοίς απ’ τη γωνία, την απόσταση, την επιτάχυνση, το εστιακό βάθος κτλ.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες μεγάλου σεισμού στην Αιτωλοακαρνανία είναι μικρές. Αυτό, βέβαια, δεν πρέπει να καθησυχάζει τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, που οφείλουν να έχουν έτοιμο προς εφαρμογή το σχετικό σχέδιο δράσης, ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε, επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν από μεγάλο σεισμό σε γειτονική μας περιοχή και οφείλουμε πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι.

Φ. Μπ.
Από http://agrinioreport.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου