5 Αυγούστου 2014

Για την Ε.Ε. των μονοπωλίων και τις αστικές κυβερνήσεις, βιώσιμη και επιτυχημένη αλιεία στην Ευρώπη είναι αυτή που ασκείται από μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και όχι από τους μικρούς και μεσαίους ψαράδες.



Παραθέτουμε πρακτικά από τη Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και τις τοποθετήσεις του Νίκου Μωραΐτη βουλευτή του ΚΚΕ με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών».

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ):  Κύριε Υπουργέ, πριν μπούμε στη συζήτηση του νομοσχεδίου, θα ήθελα να θέσω δύο σοβαρά ζητήματα. Ένα η θύελλα διαμαρτυριών που υπάρχει από φτωχομεσαίους αγρότες σε ό,τι αφορά τα υπέρογκα ποσά  που ζητούν παράνομα οι ενώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Μιλάμε για ωμό εκβιασμό και επειδή σε συζήτηση που κάναμε αναφέρατε ότι υπάρχουν συνεργεία σε όλη τη χώρα, θα ήθελα να σας πω ότι στην Αιτωλοακαρνανία, την Καρδίτσα, την Πρέβεζα και την Άρτα αυτά τα ποσά που ζητούν είναι τεράστια και πρέπει να πάρει θέση το Υπουργείο.
Ένα δεύτερο σοβαρό ζήτημα αφορά τους νέους αγρότες, που για διάφορους λόγους δεν είχαν προσκομίσει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και με νόμο του Υπουργείου που ψηφίσθηκε πρόσφατα είπαν ότι δεν θα επιστρέψουν την πρώτη δόση και βέβαια δεν θα πάρουν τη δεύτερη. Τέτοια εγκύκλιος δεν έχει φτάσει ούτε στις εφορίες, ούτε στις τράπεζες και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά και τη φορολογική ενημερότητα και δέσμευσή λογαριασμών. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο απαιτεί άμεσα λύση, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που διαμορφώνονται με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Έχουμε μια έντονη κινητικότητα στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία δραστηριοποίηση των υπαρχόντων μονάδων, αλλά ταυτόχρονα και μια επέκταση και συγχώνευση ιδιωτικών ιχθυοκαλλιεργειών που λειτουργούν στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου