11 Αυγούστου 2014

Γ. Βαρεμένος: Διαβήματα για τα βοσκοτόπια



Σε διαβήματα προς τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων - ΟΠΕΚΕΠΕ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, για τον μαζικό αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων, τη συνεπαγόμενη μείωση των εξισωτικών επιδοτήσεων και τις δραματικές συνέπειες που οι εξελίξεις αυτές θα έχουν για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, τις τοπικές κοινωνίες και την πρωτογενή παραγωγή γενικότερα. 

Το Σχέδιο Δράσης για τους Βοσκοτόπους που εκπόνησε η κυβέρνηση και ενσωμάτωσε στην εγκύκλιό του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκλείοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με ξυλώδη ή μικτή βλάστηση που χρησιμοποιούνται για τη βόσκηση αιγοπροβάτων, σημαίνει για την Αιτωλοακαρνανία τη μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων κατά 220.000 στρέμματα, αφήνει κατεξοχήν κτηνοτροφικές περιοχές με ελάχιστα ή και καθόλου βοσκοτόπια και ωθεί εκτός επαγγέλματος εκατοντάδες κτηνοτρόφους.
Ο Γιώργος Βαρεμένος επικοινώνησε, συγκεκριμένα, με τον αντιπρόεδρο και αναπληρωτή προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αλέξανδρο Οφίδη, και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. Τόνισε ότι στην Ελλάδα, με τη δεδομένη γεωγραφική και εδαφική διαμόρφωση, δεν μπορούν να ισχύσουν αδιακρίτως κριτήρια βόρειων χωρών και εκτίμησε, με βάση τα στοιχεία που έχει υπόψη του, ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κανονικά η καταβολή των επιδοτήσεων.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ τον διαβεβαίωσε ότι του χρόνου θα περιληφθούν και πάλι οι εκτάσεις που αποχαρακτηρίσθηκαν φέτος, ενώ νεότερη επαφή με την Περιφέρεια θα υπάρξει αύριο προκειμένου να τεθούν υπόψη του βουλευτή στοιχεία των εμπειρογνωμόνων για την έκταση του προβλήματος στην Αιτωλοακαρνανία.
Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Βαρεμένος, είναι αναγκαία η κινητοποίηση των ίδιων των αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και των συλλογικών τους φορέων, προκειμένου να αποτραπούν εξελίξεις καταστροφικές και να διεκδικηθούν οι θετικότερες δυνατές λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου