8 Νοεμβρίου 2013

Προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείο Άρτας.

Τραγική και επικίνδυνη έχει καταστεί η λειτουργία του Γ. Νοσοκομείου Άρτας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές να υπολειτουργούν και να υποβαθμίζονται, ενώ οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς να βιώνουν καθημερινά μια δραματική κατάσταση. Αποτέλεσμα, οι ασθενείς να μπαίνουν στη δοκιμασία αναζήτησης δημόσιων παροχών Υγείας σε νοσοκομεία όμορων νομών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.Χαρακτηριστικά οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα εφημεριών, να υποβαθμίζονται και να οδηγούνται σε πλήρη διάλυση.

Πιο συγκεκριμένα: Στη Ψυχιατρική κλινική ουσιαστικά υπάρχει 1 επιμελητής με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο με πρωινό ωράριο δηλ. οι ασθενείς που νοσηλεύονται μετά το πρωί θα είναι χωρίς κάλυψη γιατρού. Προβλήματα όμως εντοπίζονται και στο ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα που λόγω ελλείψεων τις περισσότερες μέρες δεν θα εφημερεύει, με αποτέλεσμα ασθενείς που έχουν ανάγκη για εξετάσεις στον αξονικό και στον υπέρηχο να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Επίσης χειρουργεία που μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρωινό ωράριο δεν θα έχουν την στήριξη του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος. Στην Αιμοδοσία υπάρχουν μόνο δύο (2) ιατροί, ένας Διευθυντής και ένας Επικουρικός. Στο δε Μικροβιολογικό Εργαστήριο οι ελλείψεις είναι τόσο σοβαρές που δεν μπορεί να εφημερεύει καθημερινά.

Πρακτικά οι ελλείψεις στο ακτινοδιαγνωστικό και στο μικροβιολογικό καθιστούν αδύνατη την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών καθώς και την στήριξη των εσωτερικών ασθενών.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας με αποτέλεσμα να εφημερεύουν πολλές μέρες με ένα (1) μόνο αγροτικό γιατρό. Πιο οξυμένα είναι τα προβλήματα στα ΚΥ Αγνάντων και Βουλγαρελίου. Η αντιμετώπιση των κενών με μετακινήσεις ιατρών για να βγουν κάποιες εφημερίες δεν μπορεί να αποτελεί ουσιαστική λύση. Η παραπάνω κατάσταση, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (ανολοκλήρωτο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, βαρύς χειμώνας), βάζει σε κίνδυνο τις ζωές όσων χρειαστούν ιατρική βοήθεια, ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά μια δραματική κατάσταση λόγω της εντατικοποίησης και της πίεσης που δέχονται με την λειτουργία του νοσοκομείου στα όρια της επικινδυνότητας.

Σοβαρές όμως είναι και οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου.

Έχοντας υπ΄ όψη ότι μιλάμε για ένα Νοσοκομείο που έχει πληρότητα πάνω από το 90% και είναι σε καθημερινή εφημερία καταλαβαίνουμε ότι τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας του βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των ασθενών.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με στόχο την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

Την γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό και άλλο υλικό και την αναβάθμιση των υποδομών του.

Την άμεση και πλήρη κάλυψη του Νοσοκομείου Άρτας και των ΚΥ με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και άλλο αναγκαίο προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση όλων των τμημάτων και κλινικών του με βάση τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος ή να μπει σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα και να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι εργάζονται σ’ αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας επικουρικοί, συμβασιούχοι, εργολαβικοί, κ.λ.π.

Να μην πληρώνει κανένας ασθενής που προσέρχεται να εξεταστεί ή να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Έλληνας ή μετανάστης.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου