5 Ιανουαρίου 2016

Παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Τ. Σάββα: «Μελετήματα του Ξηρομέρου» στην Αθήνα

 Το βιβλίο του συγγραφέα Αλέξανδρου Σάββα, είναι 2η έκδοση βελτίωση και ανανεωμένη και  διαθέτει μοναδικά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία τόσο για την Χρυσοβιτσα, όσο για την ευρύτερη περιοχή. 
     Αποτελεί σημαντική καταγραφική έκδοση και ερευνητικό βοήθημα και αφορά στην ιστορία - λαογραφία της Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου με πλατιά αναφορά στην επαρχία Βόνιτσας και Ξηρομέρου. Αναφέρεται στη διοικητική, εκκλησιαστική, πολεμική ιστορία των παραπάνω περιοχών, και στα γεωγραφικά, κοινοτικά, εκπαιδευτικά, γενεαλογικά τους στοιχεία. Περιλαμβάνει δραστηριότητες των Χρυσοβιτσάνων, λαϊκές παραδόσεις, δημοτικά τραγούδια, ντοκουμέντα από έγγραφα, δημοσιεύματα, συμβόλαια και μια εντυπωσιακή καταγραφή του γλωσσικού θησαυρού της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας.

Σάββας Αλέξανδρος 
Μικρό βιογραφικό 
     










Ο Αλέξανδρος Ταξ. Σάββας γεννήθηκε το 1954 στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και είναι δικαστικός (Εφέτης). Διετέλεσε Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών το διάστημα από 5/2004 έως 9/2006. Έχει ενεργό δράση στο πολιτιστικό-πατριδοτοπικό κίνημα. Διετέλεσε επί δεκαετία Πρόεδρος στην Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ) και στη Συντονιστική επιτροπή Τοπικών (Αποδημικών) Οργανώσεων Ελλάδος (ΣΕΤΟΕ). Χρημάτισε Πρόεδρος στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) και στο Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών και υπήρξε μέλος της διοικούσας επιτροπής της. Έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και περιοδικά και ήταν υπεύθυνος ύλης των εφημερίδων "Ξηρόμερο" και "Χρυσοβιτσάνικα Νέα".
      Έγραψε τα βιβλία: "Μελετήματα του Ξηρομέρου"-1983 (Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου), "Ξηρομερίτικα δημοτικά τραγούδια"-1984 (Ανθολογία), "Παραμύθια του Ξηρομέρου"– 1988, Λεύκωμα: "Η Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου»-2014 και επανέκδοση  "Μελετήματα του Ξηρομέρου" -2016.

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου