Η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου, με επίκαιρη ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, έθεσε το ζήτημα της επίσπευσης του κυβερνητικού έργου για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία.
Το ζήτημα, όπως ανέφερε, τίθεται αναμφισβήτητα ως κύρια ανάγκη και προτεραιότητα για τους πολίτες του νομού Αιτωλοακαρνανίας, κάτι, που αναγνώρισε και ο αρμόδιος Υπουργός.
Ανέφερε, ότι από μεγάλο μέρος των πολιτών του νομού, αναγνωρίζεται ότι οι καταστρεπτικές πολιτικές, που εφαρμόστηκαν στον τομέα της δημόσιας υγείας την τελευταία πενταετία και στην Αιτωλοακαρνανία, άφησαν πίσω τους πληγές, η άμεση επούλωση των οποίων κρίνεται αναγκαία.
Η κ. Τριανταφύλλου, έκανε αναφορά στα βήματα που σύντομα θα υλοποιηθούν ή έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης των δομών υγείας στο νομό. Όπως:
-τοποθέτηση επίκουρου Καρδιολόγου και Ακτινολόγου
-αύξηση ορίου πιστώσεων για το έτος 2015
-ενίσχυση εφημεριών και αύξηση στα ποσά εφημεριών ιατρικού προσωπικού και στις υπερωρίες του λοιπού προσωπικού για το 2016
-επικείμενη τοποθέτηση αγροτικών ιατρών στα Κ.Υ.
-τοποθέτηση προσωπικού στη ΜΕΘ Αγρινίου μέσω συμβάσεων ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ.
Ανέφερε όμως, πως παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου οι προσλήψεις παραμένουν ακανθώδες ζήτημα και ότι το επίπεδο υποστελέχωσης με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των καρδιολόγων παραμένει υψηλό.
Έθεσε ωστόσο και το ζήτημα της αποσύνδεσης των δύο νοσοκομείων:
«Θέλω να θέσω, επίσης, και ένα άλλο ζήτημα και θέλω την άποψή σας γι' αυτό. Είναι το ζήτημα της αποσύνδεσης. Δεν θα πάω σε μία εύκολη ρητορική. Θα πω, όμως, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας απολογισμός της διασύνδεσης των δύο νοσοκομείων. Τι όφελος υπάρχει στον προϋπολογισμό; Καλύπτεται ο κόσμος από τη διασύνδεση;
.ότι υπάρχει αρνητικός απολογισμός στη διασύνδεση. Επομένως, αν υπάρχει τέτοια πρόταση, με ποιες ασφαλιστικές δικλίδες προτείνεται η διασύνδεση και τι σκέφτεστε να κάνετε».
Στη δευτερολογία σημείωσε ότι είναι θετικό να υπάρχει αυξημένος προϋπολογισμός και προσλήψεις, από πλευράς Υπουργείου, ώστε να δοθεί μάχη με καλύτερους όρους, για να ανακοπεί η περαιτέρω κατάρρευση του ΕΣΥ, καθώς και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, ανάκαμψης και ουσιαστικής ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας.
«.είναι σωστό να υπάρχει αυξημένος προϋπολογισμός. Δείχνει και την πολιτική κατεύθυνση του Υπουργείου. Όμως, νομίζω ότι θα πρέπει πάντοτε, να έχουμε στο μυαλό μας, ότι θα πρέπει τα χρήματα, να πηγαίνουν σε συγκεκριμένες στοχεύσεις. Το λέω αυτό, γιατί χρειάζεται έλεγχος παντού, από πάνω προς τα κάτω κι από κάτω προς τα πάνω και το έχει ανάγκη ο κόσμος, να δει, ότι υπάρχει πλέον διαζύγιο με τη φαυλότητα και τη διαφθορά».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απάντησε, ότι δεν είναι αρκετά τα βήματα, που έχουν γίνει και πως η διεκδίκηση της αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης είναι δίκαιη και αναγκαία.
«.σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της επαρχίας. Αυτό το οποίο προσπαθούμε είναι σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, να υπάρξει όντως στην πράξη και όχι στα λόγια μια προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη. Το έχουμε πετύχει αυτό με την πρόβλεψη αυξημένων πιστώσεων και ως όριο δαπανών αλλά και ως πραγματικές πιστώσεις, που θα μεταβιβαστούν στα νοσοκομεία φέτος και με τον σχεδιασμό των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού, που έχουμε προχωρήσει».
Για το ζήτημα του οργανισμού των δύο νοσοκομείων ανέφερε:
«Όσον αφορά στο θέμα του Οργανισμού, υπήρξαν όντως -το ξέρετε πάρα πολύ καλά- το 2012 πολλαπλές παρεμβάσεις συγχώνευσης νοσοκομείων. Αυτό το πράγμα έγινε χωρίς σχέδιο, χωρίς να υπάρχει ένα εργαλείο σοβαρό, που είναι ο υγειονομικός χάρτης, που θα αποτύπωνε τις πραγματικές ανάγκες, το επιδημιολογικό προφίλ κάθε περιοχής και με βάση το οποίο θα μπορούσε να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός. Οι συγχωνεύσεις αυτές δημιούργησαν παρενέργειες, σε πολλές περιπτώσεις εξόφθαλμες, όπως, όταν για παράδειγμα διασυνδέθηκαν νοσοκομεία διαφορετικών νησιών.
Εμείς έχουμε ζητήσει από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και στο επόμενο ΚΕΣΥΠΕ -στο Συμβούλιο δηλαδή των Περιφερειαρχών, το οποίο θα γίνει την επόμενη Παρασκευή- θα υπάρχει ειδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, που είναι: «Αξιολόγηση των διασυνδέσεων των νοσοκομείων και προτάσεις για αλλαγές σε αυτό το καθεστώς».
Θα περιμένουμε τις προτάσεις και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και θα προσπαθήσουμε πραγματικά να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, που να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες συνολικά σε όλη τη χώρα».
Το γραφείο τύπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου