20 Φεβρουαρίου 2016

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΠΡΙΝ 51 ΧΡΟΝΙΑ: Η ιστορική χειραψία του Προέδρου της Βόνιτσας Χρήστου Κατσικογιάννη με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
20 Φεβρουαρίου 1965
Αεροδρόμιον Ακτίου Βονίτσης
Μια απρόσμενη, ιστορική, συνάντηση με τα μικρά λευκά άνθη αμυγδαλιάς
(Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄, Κατσικογιάννης Χρήστος Πρόεδρος Βόνιτσας, Ευδοκία Ντίνου μαθήτρια Γυμνασίου Βόνιτσας)
Από το 1963 η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, είχε δώσει σαφή εντολή σε όλους «όχι επικοινωνία με τους αριστερούς», λόγω των γεγονότων του Λονδίνου με την Αμπατιέλου (ξυλοδαρμός της Φρειδερίκης από την σύζυγο του φυλακισμένου Βουλευτή της ΕΔΑ).
Το ίδιο είχε περάσει και η αριστερά (Ε.Δ.Α.) «καμιά σχέση με την Βασιλική αυλή».

Όμως, οι δύο άνδρες, σεβάστηκαν τους θεσμούς

Η συνάντηση έγινε στις 20 Φεβρουαρίου 1965, έξω από το αεροδρόμιο του Ακτίου Βονίτσης. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος θα τιμούσε με την παρουσία του τις εορτές για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Από την Αθήνα έφτασε αεροπορικώς στο Ακτιο Βονίτσης. Πριν επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο για τα Ιωάννινα, ο αριστερός Πρόεδρος της Κοινότητας Βόνιτσας, τον ανέμενε, συνοδευόμενος από την μαθήτρια του γυμνασίου, την Ευδοκία Ντίνου.Πλησίασε τον Βασιλέα και άπλωσε το χέρι του για την ιστορική χειραψία.

Ο Βασιλέας Κωνσταντίνος άπλωσε το χέρι στον Χρήστο Κατσικογιάννη και η σκηνή καταγράφηκε από ένα φωτογράφο. Ηταν μια μοναδική ιστορική χειραψία, ένα ιστορικό γεγονός, με τα μικρά λευκά άνθη αμυγδαλιάς.

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου