4 Φεβρουαρίου 2016

ΚΕΔΕ και ΠΑΣΟΚ στο πλευρό των δημάρχων Αγρινίου και Ακτίου-Βόνιτσας

Καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για τη μήνυση κατά των ερετών για το θέμα των απορριμάτων
Με αφορμή τη μήνυση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κατά αιρετών της αυτοδιοίκησης, εκδόθηκε από τον Τομέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ η παρακάτω ανακοίνωση:
Ο Τομέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το νέο δείγμα αυταρχισμού και θεσμικής ανευθυνότητας της Κυβέρνησης, που αναδεικνύεται τόσο από το ύφος όσο και από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών εναντίον Δημάρχων και στελεχών της Αυτοδιοίκησης της Αιτωλοακαρνανίας. 
Φαίνεται πως το σοβαρό ζήτημα των απορριμμάτων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας «συντονίζεται» από τον αρμόδιο ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Καπετάνιο δια της υποβολής μηνύσεων.
Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης είναι πρωτοφανές να μηνύονται από Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, να κατονομάζονται μάλιστα σε κυβερνητική ανακοίνωση ως «υπάλληλοι», ενώ είναι και τουλάχιστον απρεπές να τους δίνονται μαθήματα «Δημοκρατίας» και «δημοκρατικής νομιμότητας» από τον μηνυτή – κομματικάδιορισμένο Αναπλ.Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.
Δυστυχώς, μέσα σε ένα μόλις έτος, έχει πλήρως ανατραπεί μια παράδοση συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Ελλείψει έργου, επικρατεί η επικοινωνιακή διαχείριση και εν τέλει ο αυταρχισμός, με την απουσία διαλόγου και κάθε διάθεσης εξεύρεσης συναινέσεων, όπως απαιτεί ο σεβασμός στη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. Η περιφρόνηση προς την Αυτοδιοίκηση έχει πλέον καταστεί κυβερνητική πρακτική σε όλους τους τομείς, με τις αιφνίδιες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αφαίρεση, εν μία νυκτί, διαχρονικών αρμοδιοτήτων και εσόδων των Δήμων (βλ. φόρο ζύθου, τέλη βοσκής, απαλλαγή από τέλη καθαριότητας των παραχωρησιούχων των μεγάλων έργων, υπονόμευση των δρομολογημένων έργων κ.ο.κ.).
Η επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής περιφέρειας δεν επιτυγχάνεται με τη νοοτροπία του “αποφασίζωμεν και διατάζωμεν”. Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο, σφαιρική γνώση, διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και σεβασμός στις ανάγκες και τις αγωνίες τους. Ότι δηλαδή λείπει από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σφοδρή αντίδραση της ΚΕΔΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με ψήφισμά του κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση καταδικάζει ομόφωνα την ενέργεια της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελου Καπετάνιου, να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των Δημάρχων Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, και Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργου Αποστολάκη καθώς και κατά των Προέδρων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) των αντίστοιχων ενοτήτων Παναγιώτη Στούπα και Γιώργου Κατσαμπίρη, αναφορικά με τη διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου Πύργου.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι «η ενέργεια αυτή έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Καλεί «για την άμεση απόσυρση των μηνυτήριων αναφορών» και δηλώνει ότι «πάγια θέση μας είναι η εξάντληση των διαδικασιών συζήτησης και συναίνεσης».
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά τη συζήτηση του θέματος παρουσία των δημάρχων Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου αλλά και Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, ανέφερε τα εξής:
Χτες υπήρξε εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κ. Καπετάνιου, μια ‘’πρωτότυπη’’ στα αυτοδιοικητικά χρονικά ενέργεια, η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής:
Πρώτον, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να ψάχνουμε λύσεις στα αδιέξοδα, στις δικαστικές αίθουσες. Πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε και μέσα από εξαντλητικό διάλογο και πνεύμα συνεργασίας, πολύ περισσότερο όταν απειλείται η Δημόσια Υγεία, να βρούμε λύσεις.
Δεύτερον, κανένας γενικός γραμματέας δε μπορεί να χαρακτηρίζει ‘’υπαλλήλους’’ τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε να καταργεί το αυτοδιοίκητο του θεσμού.
Τρίτον, επειδή το πρόβλημα με τη διάθεση των απορριμμάτων στον Πύργο, είναι μεγάλο και χρήζει άμεσης παρέμβασης, επειδή μόνο μέσα από τον διάλογο προκύπτουν λύσεις, θεωρούμε ότι το πρώτο βήμα είναι να αποσυρθεί άμεσα η μηνυτήρια αναφορά και να υπάρξει άμεση συνάντηση όλων των εμπλεκομένων μερών, για να βρεθεί λύση. Δηλώνουμε δε τη διάθεσή μας ως ΚΕΔΕ, να συμβάλλουμε στην άρση του αδιεξόδου».

Από http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου