7 Οκτωβρίου 2011

Aιχμές Μακρυπίδη κατά Μαγκριώτη για το Φράγμα των Αχυρών

«Έχετε ευθύνες για τις καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του Φράγματος των Αχυρών», είπε ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής στον Υπουργό Υποδομών. 
Συγκεκριμένα συζητήθηκε στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μακρυπίδης για την δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του Φράγματος των Αχυρών που περιλαμβάνει την κατασκευή αρδευτικού δικτύου 18.600 στρεμμάτων. 
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης δημοπράτησης της δεύτερης φάσης χαρακτηρίζοντας το, έργο πνοής που θα θέσει όλη την περιοχή σε αναπτυξιακή τροχιά, θα ενισχύσει την αγροτική παραγωγή με νέες δυναμικές καλλιέργειες ενώ συγχρόνως θα ενισχυθεί ο υδροφόρος ορίζοντας εξασφαλίζοντας την πλήρη και μακροχρόνια ύδρευση μιας μεγάλης περιοχής. 
Πρόσθεσε ότι μετά και την θετική εξέλιξη της δημοπράτησης του αναδασμού, έχει εκλείψει το κώλυμα για την δημοπράτηση της Β’ Φάσης. Επισήμανε ωστόσο ότι το έργο κατασκευάζεται ήδη 16 χρόνια και έχει πλέον μετατραπεί σε «Σύγχρονο Γεφύρι της Άρτας» στα μάτια των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας. 
Επίσης ο Βουλευτής ζήτησε δέσμευση σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία του με την επιστολή που απέστειλε στους τρείς συναρμόδιους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Ιωάννη Ραγκούση, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, με την οποία ζητάει τη συνάντηση και συνεννόηση τους για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για την ολοκλήρωση του έργου, μέσω των τριών αντίστοιχων πηγών, δηλαδή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». 
«Δεσμευτήκατε, κατά την επίσκεψη σας τον Ιούλιο του 2010 στην περιοχή, ότι οι εργασίες τόσο για το Φράγμα των Αχυρών όσο και για την Α’ Φάση του αρδευτικού δικτύου θα έχουν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2011. Τώρα μετατοπίζετε τον χρόνο ολοκλήρωσης για το 2012 και ανακοινώνετε ότι η δημοπράτηση της Β’Φάσης του έργου θα γίνει το 2013. Ύστερα από τόσες ανακολουθίες ελάτε στη θέση των κατοίκων της περιοχής. Τι να σκεφτούν;» τόνισε απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη ο Βουλευτής. 
Ο Ανδρέας Μακρυπίδης συνέχισε την τοποθέτηση του λέγοντας: «Το θέμα το έθεσα στη συνάντηση που είχα πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό παρόντος και του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη όπου υπήρξε δέσμευση για την ολοκλήρωση του έργου. Μην διαψεύσετε τον Πρωθυπουργό λοιπόν. Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλα 5 χρόνια. Για αυτό τον λόγο πρέπει τα συναρμόδια Υπουργεία να βρουν μια λύση για την ολοκλήρωση του κυρίως έργου και την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου. Το Κράτος, η Πολιτεία και η Κυβέρνηση χρωστάει το έργο αυτό στην Αιτ/νία, στην περιοχή και στους κατοίκους της.» τόνισε ο Ανδρέας Μακρυπίδης. 
Απαντώντας στον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Φράγμα και το αρδευτικό δίκτυο είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί προτεραιότητα μας. Γνωρίζουμε πόσο πολύπαθο έργο είναι, πόσο έχετε αγωνιστεί εσείς, και αναγνωρίζουμε πόσο δίκιο έχετε στις διαμαρτυρίες σας. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι το έργο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους αλλά και στην μέχρι σήμερα αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να χρηματοδοτήσει τον αναδασμό. 
Κατανοούμε την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε γρήγορα και στην κατασκευή της επέκτασης του δικτύου για τα 18.000 στρέμματα. Για να προχωρήσει όμως το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί ο αναδασμός που υλοποιείται πλέον από το Υπουργείο Υποδομών. Η ολοκλήρωση του αναδασμού εκτιμάται να γίνει στις αρχές του 2013. Αμέσως μετά θα δημοπρατηθεί η Β’Φάση του έργου. Σε κάθε περίπτωση το έργο της ολοκλήρωσης του Φράγματος και της επέκτασης του δικτύου είναι στο επίκεντρο των επιλογών μας. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν το 2011 6 εκατ. € από τα 200 εκατ. € που είχε στην διάθεση του το Υπουργείο Πανελλαδικά. Στην ίδια κατεύθυνση θα εργαστούμε με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιφερειακής Ανάπτυξης ώστε να εξευρεθούν τα επιπλέον 41 εκατ.€ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του κυρίως έργου [Φράγμα Αχυρών – Σήραγγα – Α’Φάση Αρδευτικού Δικτύου], του αναδασμού και της Β’Φάσης του αρδευτικού δικτύου», ανέφερε στο κλείσιμο της απάντησής του ο Υφυπουργός.

ΑΠΟ ΑΓΡΙΝΙΟ PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου