12 Ιουλίου 2013

Η υγεία σε Πάλαιρο και Κατούνα, νοσεί

-Σοβαρά τα προβλήματα με τις ελλείψεις γιατρών στην Κατούνα
-Ακάλυπτη και η Πάλαιρος  
     Ο θάνατος μιας γυναίκας στην Πάλαιρο την περασμένη εβδομάδα ανέδειξε την ανεπάρκεια της κάλυψης υγείας στην περιοχή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο. 

    Το θέμα αναδείχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ακτίου-Βόνιτσας, όπου ο σύμβουλος κ. Γεροκωστόπουλος ανέφερε το περιστατικό λέγοντας ότι, αν υπήρχε ασθενοφόρο ίσως η γυναίκα να μην κατέληγε.
      Η περιοχή της Παλαίρου καλύπτεται από το νοσοκομείο Λευκάδας, απ’ όπου πηγαίνει και το ασθενοφόρο στα περιστατικά που καλείται.
Ωστόσο, για να φθάσει στην Πάλαιρο χρειάζεται περίπου μισή ώρα και άλλο τόσο για να επιστρέψει στο νοσοκομείο.
Όμως, αν υπήρχε ασθενοφόρο μόνιμα στην Πάλαιρο, τουλάχιστον για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, ενδεχομένως να σωζόταν η ζωή της άτυχης γυναίκας.
Ο κ. Γεροκωστόπουλος πρότεινε στο δήμαρχο να ζητήσει την κάλυψη της Παλαίρου, καθώς πρόκειται για μια αναπτυσσομένη τουριστικά περιοχή που καθημερινά, τους καλοκαιρινούς μήνες, φιλοξενεί 1000 και πλέον επισκέπτες, που δεν μπορούν να νιώσουν ασφαλείς, αν δεν υπάρχει υγειονομική κάλυψη.
       Επιπρόσθετα, συζητήθηκε και το θέμα της έλλειψης γιατρών στο Κ.Υ. Κατούνας, που μετά την παραίτηση δυο εξ αυτών, η μονάδα μένει ακάλυπτη.
Αν σημειωθεί ένα περιστατικό στο οποίο πρέπει να μεταβεί ο γιατρός, εφόσον εφημερεύει, τότε κλειδώνει το Κ.Υ., διότι δεν υπάρχει κάποιος να μείνει πίσω.
Και σε επίπεδο νοσηλευτών υπάρχει πρόβλημα, αφού όπως ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, παρόλο που είχαν προσληφθεί 4 νοσηλεύτριες υπηρετεί μόνο η μία και οι άλλες τρεις μετακινήθηκαν στο νοσοκομείο Αγρινίου.
Το πρόβλημα, βέβαια, εντοπίζεται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να υπηρετήσουν στην Κατούνα, καθώς τα έξοδα, είτε μετακίνησης είτε διαμονής στο χωριό, είναι πολλά.
Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Ν. Σολδάτος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος δωρεάν χώρος για τη διαμονή του γιατρού, όπως είναι φυσικό δεν υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης σπιτιού, ή αν πρέπει να μετακινείται καθημερινά, πάλι είναι δυσβάστακτο το κόστος.
Οι υποσχέσεις τόσο του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Μ. Σαλμά όσο και του διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου, ότι κάποια στιγμή θα λυθεί το πρόβλημα, μάλλον πέφτουν στο κενό, αφού με τη μετακίνηση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο, δεν υπάρχει περίπτωση να περισσέψει προσωπικό για να καλύψει Κέντρα Υγείας ή άλλες δομές.

 
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
Από Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου