29 Ιουλίου 2013

Η Βόνιτσα τίμησε τον Άγιο Παντελεήμονα.

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και επισημότητα καθώς και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος στην πόλη της Βόνιτσας και στον ομώνυμο προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Βόνιτσας. 

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος και το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος υπό ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της εορτής, όπου τελέσθηκε ο Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.ΚΟΣΜΑ. Αμέσως μετά το τέλος του Εσπερινού ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ι.Εικόνας και των Ι.Λειψάνων στην κεντρική οδό της πόλεως και στην συνέχεια στο λιμάνι της Βόνιτσας και σε ειδική εξέδρα, τελέσθηκε Αρτοκλασία και αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους συγκεντρωμένους πιστούς. 


Ο Σεβασμιώτατος κ.ΚΟΣΜΑΣ συνεχάρη το πλήθος των πιστών οι οποίοι παρακολούθησαν τον μεθεόρτιο Εσπερινό και της περιφορά της Aγίας Eικόνος του Αγίου Παντελεήμονος και ερώτησε: «Γιατί σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ; Γιατί τιμάμε τον Άγιο Παντελεήμονα; Γιατί τιμάμε τους αγίους μας;» Και συνέχισε: 
«Οι Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησία μας είναι πρότυπα αρετών, πρότυπα αγιότητας. Πίστεψαν, αγάπησαν τον Χριστό, τον γνώρισαν έκαναν υπακοή στο θέλημά Του, αγωνίστηκαν να ζήσουν ζωή Αγίου Πνεύματος, ζωή ξένη από πάθη και θέλημα κόσμου και σαρκός, έζησαν συνειδητή ζωή μέσα στην Εκκλησία και έτσι η ζωή τους έγινε Ζωή! Όταν τώρα εμείς τους πλησιάζουμε να τους γνωρίσουμε, όταν μελετούμε την πολιτεία τους, το μαρτύριό τους, το αγιασμένο τέλος τους, διδασκόμαστε. 
Όταν παραδείγματος χάριν γνωρίσουν τον Άγιο Παντελεήμονα, θα διδαχθούν από την φιλομάθειά του, από την αγνότητά του, από την αγάπη του στον Θεό και την θυσιαστική αγάπη του για τον συνάνθρωπο…». 


Ο Σεβασμιώτατος επίσης υπογράμμισε: 
«Τιμούμε τους Αγίους μας γιατί τους ζητούμε την βοήθειά τους με τις προσευχές μας. Γνωρίζουμε ότι “πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη” (Ιακ. 8,16). Οι Άγιοι προσεύχονται για μας, είναι πρεσβευτές μας, μας αγαπάνε και μας προσφέρουν σωτήρια βοήθεια. 
Έτσι μιμούμενοι τους Αγίους που τιμούμε και ενισχυόμενοι με τις προσευχές τους στους αγώνες μας, πολύ ωφελούμαστε και στηριζόμαστε στην επίγειο πορεία μας.» 
Αξίζει να αναφερθεί ότι την Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού μετέδωσε τόσο ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ι.Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας 106,3 fm stereo καθώς και ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΧΕΛΩΟΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου