12 Ιουλίου 2013

Αποζημιώσεις πληγέντων αγροτών από πυρκαγιά

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Αποζημιώσεις πληγέντων αγροτών από πυρκαγιά.

Αν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν τσουχτερά ασφάλιστρα για τον ΕΛΓΑ, δεν έχουν καμία εγγύηση για το τι ακριβώς αποζημιώσεις θα λάβουν σε περίπτωση ζημίας. Ο νέος νόμος «έκτρωμα» του ΕΛΓΑ αφήνει έξω από ασφαλιστική κάλυψη ασθένειες σε ζώα και στην φυτική παραγωγή, όπως π.χ. «πράσινο σκουλήκι» στο βαμβάκι, «περονόσπορος» στα αμπέλια, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια απώλεια παραγωγής και εισοδήματος στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αποζημιώσεις είναι εξευτελιστικές, ψίχουλα, σκέτη κοροϊδία.

Η βαρβαρότητα του συστήματος και ο εμπαιγμός σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων φθάνει στο αποκορύφωμα του στην περίπτωση πυρκαγιάς και πιο συγκεκριμένα όταν η πυρκαγιά κάψει έκταση μικρότερη των 500 στρεμμάτων δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Δηλαδή, αποδεδειγμένα κατεστραμμένη έκταση και υποδομές δεν χαρακτηρίζονται πυρόπληκτες επειδή η έκταση καταστροφής είναι μικρότερη από τα 500 στρέμματα και οι κατεστραμμένοι άνθρωποι δεν αποζημιώνονται.

Αυτό συνέβη με πυρκαγιά στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, στο τοπικό διαμέρισμα Περατιάς στις 26-8-2011, όπου κατέκαψε έκταση 300 στεμμάτων με ελαιόδεντρα, αμπέλια, ζώα και σταβλικές εγκαταστάσεις με σύγχρονο εξοπλισμό, αρμεκτικά συγκροτήματα, σφυρόμυλους, αποθηκευμένες ζωοτροφές και άλλα γεωργικά εργαλεία. Η ζημιά που υπέστησαν αρκετοί παραγωγοί ήταν τεράστια. Ενδεικτικό της καταστροφής είναι η έκθεση της πυροσβεστικής π.χ. που αφορούσε έναν κτηνοτρόφο καθώς και οι εκτιμήσεις των γεωπόνων του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Αγρινίου, που ανέβαζαν τη ζημιά σε 100.000 ευρώ, δηλαδή, ολοσχερή καταστροφή.

Σύμφωνα με το νόμο «έκτρωμα» του ΕΛΓΑ αυτοί οι παραγωγοί δεν δικαιούνται αποζημίωση ούτε ένα ευρώ, δεν έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση γιατί η έκταση που κάηκε είναι κάτω από 500 στρέμματα. Αυτός ο παραλογισμός και η αδικία του νόμου πρέπει να διορθωθεί γιατί διαφορετικά θα αναγκάζει παραγωγούς που καίγεται η περιουσία τους να μην προσπαθούν να τη σώσουν και να μη δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης μέχρις να καεί η έκταση των 500 στρεμμάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση να αρθεί η αδικία σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας και να δοθεί άμεσα αποζημίωση στο ύψος των ζημιών.
Να υπάρξει αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση αγροτοκτηνοτροφικης παραγωγής και κεφαλαίου στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Διαμάντω Μανωλάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου