26 Ιουλίου 2013

Η ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΕΩΣ

Του Πάνου Τρυφιάτη, πρώην Προέδρου ΠΑΝΣΥ 
Η έκδοση λευκώματος του πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας και βιβλίου για τα πεπραγμένα του Συλλόγου Χρυσοβιτσάνων, είναι δύο πολύτιμες δράσεις από τις οποίες παρακινήθηκα να επισημάνω χρήσιμες πτυχές της οργανωμένης έκφρασης και προσφοράς του πολιτιστικού κινήματος. 

Οι παραπάνω και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, όλων των Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Αττική κυρίως, με έμβλημα τον εθελοντισμό, την ευαισθησία, την έμπνευση, τον κόπο και το μεράκι, ανέδειξαν και διαφύλαξαν την πολιτιστική κληρονομιά της ιδιαίτερης πατρίδας μας. 
Γίναμε κοινωνοί με τον καλύτερο τρόπο για τις ρίζες, τα βιώματα και την ιστορία του τόπου μας. Η πολιτιστική κληρονομιά μας υπήρξε η βασική πηγή έμπνευσης των Συλλόγων, που με οργανωμένες δράσεις μεταλαμπάδευσαν και στη νέα γενιά την ιστορία και τον τοπικό μας πολιτισμό. 
Τα αρχεία από τις θεματικές εκδηλώσεις και ημερίδες των συλλόγων, τα συγγράμματα, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία που δημιουργήθηκαν και οι συνεχείς δραστηριότητες αυτών, είναι η μικρή κιβωτός που περικλείεται και διαφυλάσσεται ο τοπικός μας πολιτισμός. 
Ιδιαίτερη αξία από την ύπαρξη και λειτουργία των συλλόγων, αποκτά η συμβολή των στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη των ετεροδημοτών της Αιτωλοακαρνανίας στην Αττική, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας μας. 
Μέσα από τις δράσεις των συλλόγων δόθηκε η ευκαιρία σε όλους μας να αναπτύξουμε ιδιαίτερους δεσμούς με συντοπίτες μας, αναδεικνύοντας έτσι και την ανθρώπινη διάσταση των συλλόγων. 
Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί μέσα από τη συλλογική δράση, τις συνεργασίες και την επικοινωνία με τους συντοπίτες, γνώρισα αξιόλογους και διαπρεπείς ανθρώπους που τίμησαν τον τόπο. 
Μετά από μακρόχρονη παρουσία και συμμετοχή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της ιδιαίτερης πατρίδας μας, νοιώθω την ανάγκη να τονίσω ότι αξίζει τον κόπο να είμαστε παντοτινοί εθελοντές σε δράσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τις αξίες μας. 
Στα νέα παιδιά, μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι πρέπει να πάρουν την σκυτάλη συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα και να εντάξουν στο αξιακό τους σύστημα την αύρα και την ουσία που πηγάζει από την τοπική μας παράδοση. 
Βέβαια, ερχόμενοι στην πραγματικότητα του σήμερα, διαπιστώνουμε ότι ηκρίση που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, επηρεάζει αρνητικά και την δραστηριότητα των συλλόγων μας. 
Η δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, αποτελεί βασική αιτία για την αδρανοποίηση ή και μείωση των δραστηριοτήτων πολλών από τους συλλόγους μας. 
Από την γνώση και την εμπειρία μου θέλω να πω ότι οι οικονομικοί πόροι δεν είναι το μοναδικό εργαλείο για την υποστήριξη του έργου των συλλόγων. Αυτό που έχει αξία και αποτελεί τη δύναμη εκκίνησης των συλλόγων είναι η ψυχική διάθεση και ο λίγος χρόνος που πρέπει να αφιερώνουμε. 
Αν όλοι μας διαθέσουμε ελάχιστο χρόνο από τη ζωή μας για τη συμμετοχή μας στους συλλόγους, πιστεύω ότι θα παραμερίσουμε τα περισσότερα εμπόδια που δημιουργεί η οικονομική ανέχεια. 
Για την ενεργοποίηση των συλλόγων χρειάζεται μόνο διάθεση και συμμετοχή. Για την ανάταξη των συλλόγων χρειάζονται εθελοντές, πολίτες καλής θελήσεως. Με τη συμμετοχή μας στους πολιτιστικούς συλλόγους, τιμάμε τις ρίζες μας και δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. 
Οι σύλλογοι είναι δυναμικό τμήμα της κοινωνίας πολιτών και ως μικρές κοιτίδες πολιτισμού συμβάλλουν στη σύνθεση – συγκρότηση του ελληνικού πολιτισμού.
Καλό καλοκαίρι.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Τριχωνίδα» αρ. φύλλου 101

ΠΑΝΟΣ ΤΡΥΦΙΑΤΗΣ

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου