16 Ιουλίου 2013

Μνήμες Βόνιτσας: O Χρήστος Κατσικογιάννης και τα άνθη της μαρκαμπέλας στο πέτο του!

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Αφιέρωμα στον Χρήστο Κατσικογιάννη,τον για πολλά έτη Πρόεδρο Κοινότητας Βόνιτσας, απόγονο της οικογένειας αρματολών Κατσικογιάννη και για ένα λουλούδι που ήταν δεμένο μαζί του και ήταν τα άνθη της Μαρκαμπέλας που τα είχε μόνιμα στο πέτο του!

Καλοκαιρινά βράδια στη πλατεία τηςΒόνιτσας στη δεκαετία του 60. Στο καφενείο της θειά-Αργυρής, στουΜπαρμπάτση, στο ζαχαροπλαστείο του κυρ’ Ηλία Μπάζιου, στο εστιατόριο του Μαγκούρα, στουΤράκα και αργότερα του Νίκου Κτενά. Όπου και να καθόσουν, μία ήταν η μυρουδιά, που σε έδενε με τον τόπο. Το άρωμα της Μαρκαμπέλας. 


Marka-bella-vonizza
(προσωπική ονομασία λουλουδιού clerodentrum από τον αείμνηστο Χρήστο Κατσικογιάννη)

Όλη η πλατεία στα παρτέρια, κάτω από τα δέντρα της, ήταν πυκνοφυτεμένη με τη Μαρκαμπέλα vonizza, που το λουλούδι της έδινε ένα άρωμα ελαφρό, αέρινο, μεθυστικό για τις μελλοντικές αναμνήσεις.


Ο, για πολλά χρόνια Κοινοτάρχης, ο αείμνηστος Χρήστος Κατσικογιάννης, από την πρώτη στιγμή που άνθιζε η μαρκαμπέλα, έπαιρνε τα άνθη της, τα στερέωνε πάνω σε μικρό ξυλάκι (συνήθως ξυλάκι σπίρτου) και το είχε μόνιμα στο πέτο του. 
Σε όποιο ξένο έρχονταν και τον συναντούσε, του έδινε ένα λουλούδι Μαρκαμπέλας. Του έδινε το μεθυστικό άρωμα της Ενετικής Βόνιτσας.

Στο Βασιλέα Κωνσταντίνο, ο Χρήστος Κατσικογιάννης, σίγουρα θα του προσέφερε Μαρκαμπέλα, αν η συνάντησή τους θα γινόταν στη περίοδο του καλοκαιριού. Όμως στην συνάντησή τους έγινε τον Φεβρουάριο του 1965, στο αεροδρόμιο του Ακτίου Βόνιτσας. 
Εκεί ο Χ. Κατσικογιάννης πρόσφερε στο Βασιλέα Κωνσταντίνο άνθη που έμοιαζαν με την Μαρκαμπέλα, μια ανθοδέσμη αμυγδαλιάς.
Μια πρωτότυπη ανθοδέσμη σε μια απρόσμενη συνάντηση. Από το 1963 η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, είχε δώσει σαφή εντολή σε όλους «όχι επικοινωνία με τους αριστερούς», λόγω των γεγονότων του Λονδίνου με την Αμπατιέλου (ξυλοδαρμός της Φρειδερίκης από την σύζυγο του φυλακισμένου Βουλευτή της ΕΔΑ). Το ίδιο είχε περάσει και στην αριστερά «καμιά σχέση με την Βασιλική αυλή».

Όμως, οι δύο άνδρες, σεβάστηκαν τους θεσμούς.

Ο X. Κατσικογιάννης, Πρόεδρος Κοινότητας Βόνιτσας, προϋπάντησε τονΒασιλέα Κωνσταντίνο, στο αεροδρόμιο του Ακτίου Βόνιτσας. 
Ο Βασιλέας Κωνσταντίνος άπλωσε το χέρι στον Κ. Κατσικογιάννη και η σκηνή καταγράφηκε από ένα φωτογράφο. Ηταν μια μοναδική ιστορική χειραψία, ένα ιστορικό γεγονός, με μια χειμωνιάτικη μαρκαμπέλα Vonizza, τα μικρά λευκά άνθη αμυγδαλιάς.


Η πλατεία με τα παρτέρια της μαρκαμπέλας, για τρείς συνεχόμενες φορές, άλλαξε όψη, η μαρκαμπέλα χάθηκε και μαζί με αυτή το μεθυστικό της άρωμα. 
Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε το φυτό της μαρκαμπέλας για να απλώσουμε το άρωμά της και να γίνει ένα με τα καλοκαίρια της Βόνιτσας . 

Το επιστημονικό όνομα της marka-bella-vonitsa είναι clerodentrum και υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε αυτή την οικογένεια. Οι προσπάθειές μας, που έφτασαν μέχρι να ενεργήσουμε εισαγωγή από τις μεγάλες κηπουρικές αγορές της Ολλανδίας, δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Τελικά βρέθηκε ολόκληρη σειρά από φυτά μαρκαμπέλας, σε ένα κήπο κάπου κοντά στο πατρικό αρχοντικό του Χρ. Κατσικογιάννη. Πήραμε με προσοχή ένα από αυτά και το τοποθετήσαμε στο χώρο του ηρώου Βόνιτσας.


Το ερχόμενο καλοκαίρι, μια σειρά από φυτά μαρκαμπέλας θα μοιραστεί σε φίλους, για να αναπαραχθεί και σε λίγα χρόνια, το καλοκαιρινό άρωμά της, θα πλημυρίσει τη Βόνιτσα.
Για την ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΝΤΙΝΟΣ Στυλιανός

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

1 σχόλιο:

  1. Είσθε ιστορικά ''αδιάβαστος''. Είναι μύθος (της αριστεράς) ότι δήθεν υπήρξε ''ξυλοδαρμός'' της αείμνηστης Βασίλισσας Φρειδερίκης από τη Μπέττυ Αμπατιέλλου στο Λονδίνο. Το διέψευσε η ίδια η Αμπατιέλλου (προς τιμήν της) στην εκπομπή της Ρένας Θεολογίτου (ΕΡΤ) ''Πανόραμα του Αιώνα'' όπου είπε (επί λέξει) ότι την κάλεσε στο γραφείο του ο γηραιός αρχηγός της ΕΔΑ Γιάννης Πασσαλίδης και της είπε: ''μη λες ότι δεν τη χαστούκισες, ο λαός θέλει να ακούει κάτι τέτοια''... Μην αναπαράγετε λοιπόν τις ψευτιές και τους μύθους της αριστεράς, αρκετά ακριβά τους πληρώσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή