17 Ιουλίου 2013

Να μη συγχωνευθούν υπηρεσίες των Δ.Ο.Υ. Αγρινίου και Μεσολογγίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 17 Ιουλίου 2013
Αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στη συγχώνευση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Αγρινίου και Μεσολογγίου, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου και Μαρίας Τριανταφύλλου. 
Όταν οι δύο βουλευτές είχαν καταθέσει την ερώτησή τους, στα τέλη Μαϊου, η απόφαση του υπουργείου προέβλεπε την κατάργηση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της ΔΟΥ Αγρινίου και τη μεταφορά τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΔΟΥ Μεσολογγίου. Με νεότερη απόφαση, ωστόσο, πρόκειται να συμβεί το αντίστροφο -τα τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού της ΔΟΥ Μεσολογγίου θα συγχωνευθούν με τα αντίστοιχα της ΔΟΥ Αγρινίου-, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι στον νομό Αιτωλοακαρνανίας προκρίθηκε η ύπαρξη δύο ΔΟΥ ακριβώς γιατί η έκταση του νομού είναι τέτοια, που γεωγραφικά και πληθυσμιακά είναι εντελώς απαραίτητη μια τέτοια διευθέτηση. 

Το πραγματικό πρόβλημα, όπως επισήμαιναν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, είναι ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας, υποβαθμίζεται συνεχώς, καθώς υπηρεσίες κλείνουν η μία μετά την άλλη. Και «μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, εξαθλίωσης των εργαζομένων, οικονομικής ασφυξίας των μικροεπιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ανυπαρξίας κάθε προσπάθειας για παραγωγική ανασυγκρότηση, καταστροφής και υποβάθμισης όλων των δομών και των εργαλείων που θα αποτελούσαν τη βάση για βοήθεια και στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών το μόνο που πετυχαίνουν είναι ατελείωτη ταλαιπωρία και πρόσθετο οικονομικό κόστος».

Στην απάντησή του, ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «με τον περιορισμό των σημείων ελέγχου και αναγκαστικής είσπραξης σε λιγότερες και περισσότερο ενισχυμένες υπηρεσίες, επιδιώκεται η δημιουργία ενισχυμένων φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών υπηρεσιών, αρτίως οργανωμένων και στελεχωμένων, που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων». Αφήνει, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επανεξέτασης, δηλώνοντας ότι «μετά την ολοκλήρωση των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων, τυχόν προβλήματα που πιθανόν θα προκύψουν από τις προαναφερθείσες οργανωτικές μεταβολές, θα αντιμετωπισθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου