26 Μαρτίου 2012

ΟΧΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΛΟ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ

Προς: Δήμους ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ , ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΟΥ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ 
Κοινοποίηση : Κ Υπουργούς – Βουλευτές Αιτωλνίας. Περιφέρεια Δ. Ελλάδος 
Πρόεδρους ΤΚ Φυτειών και Παπαδάτου, ΟΠΣΥΞ, Πολιτιστικούς συλλόγους Ξηρομέρου. 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επανέρχεται «δριμύτερο» (και λόγω εκλογών), με τη πρόθεση για τη δημιουργία 14 τουλάχιστον χώρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και υποδοχής λαθρομεταναστών-μεταναστών σε όλη τη χώρα. Έτσι , ο υπουργός κ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , έχει συνάντηση με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, σήμερα 26 Μαρ 2012, σε μια προσπάθειά του να βρει περισσότερα μέρη, στη δε σημερινή συνάντηση με τους εκπρόσωπους της Αυτοδιοίκησης θα ζητηθεί η συνδρομή τους ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις κατοίκων!!!!. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, από την πλευρά του υπουργείου αλλά και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα υπάρξει διαβεβαίωση προς τους περιφερειάρχες πως δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας καθώς οι εγκαταστάσεις θα φυλάσσονται διαρκώς από αστυνομικούς. Ήδη όμως σήμερα το πρωί, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε ότι «Όλοι οι λαθρομετανάστες, πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους, σε συνεργασία με τα προξενεία». ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. 
Για την Αιτωλοακαρνανία, προβλέπονταν, όπως σχεδιάστηκε και πριν ένα χρόνο περίπου, Κέντρο Κράτησης στο πρώην Στρατόπεδο ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ (679 ΠΑΠ), στη ΒΑ ακτή της λίμνης Αμβρακίας, στη θέση Άγριλος Στάνου του Δ. Αμφιλοχίας. Το στρατόπεδο έχει κλείσει και έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αμφιλοχίας. (Ήδη η τεράστια περίφραξη έχει αποσυναρμολογηθεί και υλικά των εκεί εγκαταστάσεων έχουν εκπορισθεί και περισυλλεχθεί από τον στρατό.) 
Η καταγάλανη και πεντακάθαρη λίμνη Αμβρακία, ανήκει σε 3 Δήμους και στα ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ και Μεδεώνος –Αμφιλοχίας. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου, όλα τα κέντρα θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων,(έχουμε σίγουρα πεισθεί!!!), ενώ θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Επίσης πρόκειται να δοθούν κίνητρα για έργα υποδομής στις περιοχές, με χρηματοδότηση είτε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος, είτε από το Πράσινο Ταμείο. (Αυτό στη σημερινή κρίση μοιάζει με ανέκδοτο). 
Πέρυσι ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), είχε επισημάνει σε έκθεσή του τις «ανησυχητικές» συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών σε ήδη λειτουργούντα κέντρα κράτησης στον Έβρο και υπογράμμιζε παράλληλα, την ανεπαρκή αντιμετώπιση του…προβλήματος από τις Ελληνικές Αρχές, «παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων έκτακτων κονδυλίων της ΕΕ». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε τη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης Σουφλίου, όπου δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα κρατούνταν σε ενιαίο χώρο εμβαδού περίπου 110 τετραγωνικών μέτρων. Η έκθεση βασίζονταν σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή του Έβρου τον Ιανουάριο 2011. 
Επίσης μία γλαφυρή και θλιβερή ταυτόχρονα εικόνα της πραγματικότητας που βιώνουν οι μετανάστες που κρατούνται στον Έβρο, είχε δώσει με άρθρο του στο blog της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Συντονιστής της Οργάνωσης στον Έβρο, Θανάσης Σπυράτος. 
Οι λαθρομετανάστες προστατεύονται από διατάξεις του Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά η φτωχή χώρα μας και η περιοχή μας αντέχει την τεράστια πλημμυρίδα, που ήρθε σαν τσουνάμι από Αφρική, Ασία και γειτονικές χώρες; Όχι. 
Στην αναπτυγμένη Αυστραλία, διαβάζουμε ότι κρατούνται από πέρυσι σε κελιά υψίστης ασφαλείας στη φυλακή, αλλά χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους, οι θεωρούμενοι ως πρωτεργάτες της εξέγερσης που σημειώθηκε στο εκεί κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών Βίλαγουντ έξω από το Σίδνεϊ. Οι λαθρομετανάστες έβαλαν φωτιά σε κτίριο του κέντρου κράτησης του Βίλαγουντ και ζητούσαν άσυλο και νομιμοποίηση. Στη συνέχεια ανέβηκαν στις στέγες των εγκαταστάσεων για να αποφύγουν την επέμβαση των Αρχών. 
Την ίδια στιγμή τρεις αιτούντες άσυλο συνέχιζαν, για πολλές ημέρες την διαμαρτυρία τους πάνω στην οροφή του κτιρίου, ενώ οι ταραχές επεκτάθηκαν αργότερα και στο κέντρο κράτησης Κέρτιν της Δυτικής Αυστραλίας, όπου αιτούντες άσυλο έκαναν απεργία πείνας και η κατάσταση χαρακτηρίζονταν και ήταν «εκρηκτική». 
Ταυτόχρονα και άλλες βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλά από τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας, ενώ κοινό φαινόμενο έχουν καταστεί πλέον οι απόπειρες αυτοκτονίας. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και για τον μεγάλο χρόνο που απαιτεί η εξέταση των αιτήσεών τους. 
Το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και στον Άγριλο Αμβρακίας, με εξεγέρσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις και εγκληματικές ή απεγνωσμένες απ έξω και μέσα ενέργειες, που θα δηλητηριάζουν την ήσυχη μέχρι τώρα περιοχή μας και τους Δημότες μας. (Κλοπές, διάπραξη εγκλημάτων, αναταραχή, δουλεμπόριο, παράνομη διακίνηση λαθρο-μεταναστών, ναρκωτικών και διάπραξη άλλων μη έννομων πράξεων). Γνωρίζουμε όλοι ότι το θέμα είναι τεράστιο και έχει χαρακτηριστεί από τον τύπο ως βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας. 
Μετά από όλα τα παραπάνω, καταγγέλλω την σημερινή επιχειρούμενη διαβούλευση του κ Υπουργού με τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας για το επίμαχο θέμα. Ήδη γνωρίζουμε ότι πραγματοποιήθηκε από κατοίκους της Νεάπολης Κοζάνης, η κατάληψη του στρατοπέδου «Μιλτιάδη Πόρτη», όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα από τα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προχθές με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, αποφάσισε να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στη Νεάπολη. Οι δε δημότες της Νεάπολης κατέλαβαν το στρατόπεδο και παρέταξαν μπροστά από τις εγκαταστάσεις τα μηχανήματά τους. 
Για το παραπάνω θέμα συνεδρίασαν εκτάκτως στην Κοζάνη, οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Μακεδονίας. Σε ανακοίνωσή τους, κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να αναστείλει την απόφασή του για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου στην περιοχή της Νεάπολης, ζητώντας να εφαρμοσθούν οι εθνικές και διεθνείς διατάξεις που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων κέντρων. 
Εμείς, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου και Ακτίου-Βόνιτσας, θα αφήσουμε να δούμε μαζί με τα παιδιά μας καταστάσεις όπως περιέγραψα πιο πάνω για την Αυστραλία; (Γιατί πιστεύω ότι θα δούμε χειρότερες.) 
— Η περιοχή της λίμνης Αμβρακίας, ανήκει στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000 με κωδικό GR 2310007. Ο πραγματιστικός και αειφόρος χαρακτήρας του δικτύου NATURA, αν και δεν απαγορεύει την χρήση απ’ τον άνθρωπο των πόρων, καθορίζει με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ μέτρα για τη προστασία της βιολογικής ποικιλότητας, μέσω της διατήρησης των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών μελών που εφαρμόζεται η συνθήκη. 
- Είναι δυνατόν να μη ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και οι διεθνείς δεσμεύσεις και περιορισμοί του δικτύου προστασίας NATURA 2000; Δεν θα επηρεαστεί η πανίδα και η χλωρίδα του τόπου μας από την αυξημένη πλέον αστικοποίηση της περιοχής; 
Η ίδρυση του Κέντρου, επαναλαμβάνω, θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη απαξίωση για όλη την περιοχή, θα πλήξει την τοπική κοινωνία, θα αυξήσει την εγκληματικότητα με τη σίγουρη μόνιμη προσέγγιση στο χώρο εγκληματικών στοιχείων και θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσεις. Πέρυσι είχαμε κινητοποιηθεί και αποτρέψαμε με τον αγώνα μας κάθε σκέψη για τέτοιο επιχείρημα. Το ίδιο επιβάλλεται να κάνουμε και σήμερα. 
Είναι επιτακτική ανάγκη έγκαιρα και με κατάλληλο σχεδιασμό να κινηθούμε για τα παρακάτω: 
α . Άμεση συνάντηση των τριών δημάρχων, συντονισμό - συνεργασία και έκτακτη σύγκλιση των ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ μας, λήψη απόφασης και έκδοση ανάλογων ψηφισμάτων προς στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στη Περιφέρεια και σε όλους τους Υπουργούς βουλευτές φορείς και οργανώσεις – κινήσεις Αιτωλνίας, για ματαίωση κάθε σκέψης δημιουργίας Κέντρου Κράτησης λαθρομεταναστών στο πρώην Στρδο ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ. Να ενεργήσουμε για την κατάθεση ολοκληρωμένου υπομνήματος, για τα στοιχεία δημογραφικού, πολιτιστικού, οικονομικού εθνικού και θρησκευτικού επηρεασμού της κοινωνίας των συνδημοτών μας αλλά και της ευρύτερης Περιοχής Δυτικής Ελλάδος. 
β. Εκδήλωση ενεργειών, στην περίπτωση που επιλεγεί ξανά το πρώην στρατόπεδο Άγριλου, για μαζικές κινητοποιήσεις μαζί με όλους τους κατοίκους της περιοχής, τους φορείς, συλλόγους κλπ, για να δηλώσουμε κατηγορηματικά, ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στις εγκληματικές αυτές επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον των Δημοτών των Δήμων μας.(Για τον δήμο μας γνωρίζουμε ότι πλήττεται ιδιαίτερα στο ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ (Τ.Κ ΦΥΤΕΙΩΝ ΚΑΙ Τ.Κ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ –ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΡΙΒΙΟΥ). 
Στην απόφαση της Κυβέρνησης για αλλοίωση της φυσιογνωμίας της προστατευόμενης περιοχής της Λίμνης Αμβρακίας, εμείς να απαντήσουμε ξανά και δυναμικά, όχι μόνο με καθολική και εμπεριστατωμένη με στοιχεία άρνηση, αλλά και προτάσεις για διατήρηση και ενδυνάμωση της υφιστάμενης φυσιογνωμίας. Δεν μας τις ζήτησαν ποτέ. Γιατί να είμαστε η τελευταία επαρχία σε ανάπτυξη στην Ελλάδα και τώρα να πάμε στον απόπατο; Τι θα πούμε στους χιλιάδες άνεργους νέους, αγρότες, και κτηνοτρόφους μας; Θα τους πούμε ότι μας στέρησαν τόσα χρόνια με υγιείς επενδύσεις για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας και μας δίνουν τώρα τέτοιες θέσεις εργασίας; 
Πρέπει να κινηθούμε με σχέδιο και στρατηγικούς αντικειμενικούς σκοπούς, δηλαδή με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Πρέπει να αναλύσουμε και οι τρείς επηρεαζόμενοι Δήμοι, με σύνεση και αποφασιστικότητα όλες τις παραπάνω πτυχές του θέματος και είμαι σίγουρη ότι θα δρομολογηθούν οι κατάλληλες ενέργειες, μέσα στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου κοινού σχεδίου δράσης όπως περιέγραψα πιο πάνω. Η Κοζάνη ήδη δείχνει το δρόμο. 
Να κινηθούμε αποφασιστικά με ακλόνητα στοιχεία. Υπάρχουν περισσότερα προβλήματα να επιλύσει πρώτα το κράτος στα Νησιά στον Έβρο και Ηγουμενίτσα - Πάτρα που βρίσκονται τα Κέντρα Υποδοχής και μερικά υποτυπώδη Κέντρα Κράτησης. Να καταθέσουμε τις θετικές για μας θέσεις, από περιβαλλοντικές οργανώσεις, για τις κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και τις διεθνείς δεσμεύσεις και περιορισμούς του δικτύου προστασίας NATURA 2000, που περιγράφονται σε νόμους και διατάξεις προστασίας της Αμβρακίας. 
Να ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση και υπόμνημα από την Αστυνομική διεύθυνση Ακαρνανίας για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. 
Αντίστοιχα να ζητήσουμε στοιχεία από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) γιατροί χωρίς σύνορα, η οποία έχει μεγάλη πείρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τέτοια ζητήματα και παρέχει ψυχοκοινωνική φροντίδα στους μετανάστες κλπ. 
Στο υπόμνημα, πέραν των παραπάνω, να θέσουμε τις δικές μας εμπεριστατωμένες θέσεις, καθώς και άλλων Πολιτειακών παραγόντων, της Ιεράς Μητροπόλεως, καθηγητών Πανεπιστημίου, εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων αγροτών, κτηνοτρόφων, εμπόρων, ελευθέρων επαγγελματιών, βιοτεχνών κλπ. Μόνο έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες θετικού αποτελέσματος στον δύσκολο αγώνα για την μη λήψη απόφασης που καταστρέφει και διαλύει όλες τις δομές της κοινωνίας μας. 
Εξάλλου όπως καταλαβαίνουμε, ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Το έργο στον Άγριλο, δεν θα γίνει κιόλας αύριο, διότι όπως είναι γνωστό: «λεφτά δεν υπάρχουν». 
α. Το έργο στον Άγριλο θα απαιτήσει σχεδιασμό, υλικοτεχνικές υποδομές και πολύ χρόνο, έτσι ώστε να μετατραπεί από πρώην Στρατόπεδο Πυρομαχικών, σε στρατόπεδο... συγκέντρωσης ψυχών. 
β. Υπάρχουν 25-30 αποθήκες τύπου igloo ( τσιμεντένιες ημιυπόγειες, χωρίς παράθυρα), που λογικά θα μετατραπούν σε κοιτώνες αφού ανοιχθούν παράθυρα (εάν είναι δυνατόν!!!). Θα πρέπει να προστατευθεί κατάλληλα ο χώρος της εκκλησίας και το ιστορικό κειμήλιο της εικόνας της Παναγίας που βρίσκεται εκεί. 
γ. Θα απαιτηθούν τουαλέτες, ντούς, μεγάλα εστιατόρια, κατάλληλα μαγειρεία, αποθήκες, χώροι αθλήσεως και εκτόνωσης μεταναστών. Θα απαιτηθούν ξεχωριστοί χώροι για γυναίκες και παιδιά, για οικογένειες για ανύπαντρους, ιατρεία, γιατροί, ( ενώ δεν έχουν τα χωριά μας), ψυχολόγοι. 
δ. Θα απαιτηθούν νέες περιφράξεις, υπερυψωμένα φυλάκια, προβολείς πολλά εκατομμύρια ευρώ για όλες τις παραπάνω κατασκευές - παρεμβάσεις κλπ. 
ε. Θα απαιτηθούν (ίσως) και περιπολικά πλοιάρια λιμενικού τύπου, για έλεγχο παραλίμνιων ακτών, λίμνης και πρώην στρατοπέδου. 
στ. Θα απαιτηθούν κάμερες ασφαλείας, ασύρματα δίκτυα επικοινωνίας, και ξεχωριστοί χώροι σίτισης και διαμονής για το προσωπικό φύλαξης κλπ. 
ζ. Θα δημιουργηθούν βέβαια και νέες θέσεις εργασίας αλλά να μας λείπουν γιαυτό 
η. Οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου δεν παρέχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των μεταναστών. Να ζητήσουμε από τον αρμόδιο υπουργό και τον Περιφερειάρχη να επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει την κατάσταση από κοντά. 
Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε δημοκρατικά αλλά δυναμικά, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια αυτά. Πρέπει να κινηθούμε με σοβαρότητα με ψυχραιμία και σθεναρή αποφασιστικότητα για την επίτευξη και αυτού του αντικειμενικού στρατηγικού μας σκοπού. Είναι σίγουρο ότι ένα τέτοιες ολοκληρωμένες κινήσεις, θα αποτρέψουμε αυτούς που θα βάλουν την τελική υπογραφή, για τη καταδίκη της περιοχής μας, διότι θα γνωρίζουν ότι θα είναι υπόλογοι στο λαό, για τη διαφαινόμενη καταστροφή που σίγουρα θα έρθει. 

26 Μαρτίου 2012 
Ευθυμία Κολοβού Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου