9 Απριλίου 2012

ΚΑΤΟΥΝΑ: ΕΚΘΕΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΡΑΠΠΟ

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 25η Μαρτίου, που διοργανώθηκαν στην Κατούνα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012, σε αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου του πρώην Δήμου Μεδεώνος, με εξαιρετική επιτυχία ΕΚΘΕΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821, όπου για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο, ήλθε στο φως ανέκδοτο υλικό από την Μουσιακή Συλλογή του Κωνωπινιώτη λαογράφου – ερευνητή κ. Νίκου Ράππου. 





Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας, της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας, του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας, του Συλλόγου Γυναικών Κατούνας και του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου. 
Εκτέθηκαν: Λιθογραφίες των ηρώων του 1821, χαρακτικά καιγκραβούρες προσώπων και σκηνών της εποποιϊας της ηρωϊκής Εξόδου του Μεσολογγίου, εικόνες Μαχών που έλαβαν μέρος ντόπιοι αγωνιστές, πίνακες με τα ονόματα αγωνιστών του τόπου μας, Μετάλλια του Βασιλιά Όθωνα των αγωνιστών, γραμματόσημα ηρώων και Μαχών του 1821, πλήθος βιβλίων και απομνημονευμάτων των αγωνιστών (μερικά πολύ γνωστά αλλά και πολλά λιγότερο γνωστά και σπάνια), σχέδια και πρακτικά της ηρωϊκής Εξόδου του Μεσολογγίου, τα πρώτα νομίσματα του Καποδίστρια και του Όθωνα, ο Εθνικός μας Ύμνος σε πρώτη έκδοση και ηχογράφηση, το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας του 1844, αλλά προ παντός ένα μοναδικό αρχείο των Κοτσαμπάσηδων, Μαυροματαίων και Καρκαίων, ετών 1600 – 1700, που πρώτη φορά είδε το φως της δημοσιότητας, που όχι μόνο «μετέφερε» τους παρευρισκομένους στο πνεύμα της τότε εποχής, αλλά κατέδειξε βάζοντας το δάκτυλο «υπό τον τύπο των ύλων» πλέον, ποιες ήταν οι τότε επικρατούσες συνθήκες, πως ήταν τότε αυτή η σκλαβιά, τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Αγώνα και τι επακολούθησε με την ανεξαρτησία μας. 




Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας κ. Κώστας Κασούρας, ως οικοδεσπότης, στη σύντομη ομιλία του, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον εκθέτη κ. Νίκο Ράππο, ο οποίος σε ελάχιστο χρόνο αναφέρθηκε στο σπάνιο υλικό του, διαβάζοντας (περικοπές των εγγράφων – αλυσίδες των ραγιάδων), πέρασε φευγαλέα από τη Διαταγή της τότε Κυβερνήσεως προς τον Κωνωπινιώτη ήρωα Αντρέα Γριβογιώργο, αναφέρθηκε στην τύχη της οικογένειας του φιλέλληνα Ιακώβου Μάγερ, διάβασε αποσπάσματα εγγράφων –παραπόνων των αγωνιστών, στην πρώτη εκτύπωση και ηχογράφηση του Εθνικού μας Ύμνου, αναφέρθηκε στα δάνεια του 1824-1825 και έκλεισε με τη γλαφυρή απολογία του Γεωργίου Καραϊσκάκη προς το δικαστήριο του Μαυροκορδάτου το 1824, χαροποιώντας το ακροατήριο. 
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης, όπου ο εκθέτης επεξηγούσε με σαφήνεια και με κάθε λεπτομέρεια για τη σημασία του κάθε εκθέματος, εισπράττοντας τον έκδηλο θαυμασμό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, ο οποίος εντυπωσιασμένος από το σύνολο των εκθεμάτων και ιδιαίτερα από τη συλλογή των νομισμάτων του Καποδίστρια εξήρε την πρωτοβουλία αυτή του Δήμου και επαίνεσε τον εκθέτη κ. Νίκο Ράππο, για το μεράκι του και την μεγάλη προσφορά του. 




Ακολούθησε δεξίωση, όπου ο Σύλλογος Γυναικών Κατούνας είχε ετοιμάσει έναν εκπληκτικό μπουφέ από γλυκίσματα του τόπου μας συνδυάζοντας “το τερπνόν μετά του ωφελίμου”, που αιχμαλώτισαν τη γεύση και αναπτέρωσαν την διάθεση των παρευρισκομένων. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, οΠανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Αρχιερατικός Επίτροπος Κατούνας Νεκτάριος Τριάντης, ο Αιδεσιμότατος Κωνωπίνας πατήρ Δημήτριος Χαμαλέτσος, ο Δήμαρχος Ακτιου-Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτριος Τζαβαλάς, Παναγιώτης Κομποτιάτης, Μιχαήλ Γούδας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεόδωρος Στούπας, Κωνσταντίνος Στούπας, Πάνος Σαλοδημήτρης, Αθανάσιος Κασόλας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας κ. Κώστας Κασούρας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας κ. Νώντας Τσαμποδήμος, ο Λυκειάρχης Κατούνας κΦώτης Κολοβός, ο Διοικητής του Α.Τ. Κατούνας κ. Δημήτριος Κόκκιος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κατούνας κα Αριάδνη Χαλιμούδρα καθώς και πλήθους κόσμου. 
Ο θετικός απόηχος που ακόμα παραμένει, είναι και το επιστέγασμα της επιτυχίας της όμορφης αυτής εκδήλωσης. 







Από Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ» αρ. Φύλλου 67
και ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου