12 Δεκεμβρίου 2013

Στις ελληνικές καλένδες το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στη Γρανίτσα?

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 12 Δεκεμβρίου 2013 
Στο απροσδιόριστο μέλλον παραπέμπει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Γρανίτσα Ευρυτανίας, παρ’ ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί πριν από 4 χρόνια και η υλοποίησή της εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου, ο κ. Δένδιαςδεν απορρίπτει μεν το σχετικό αίτημα, το παραπέμπει ωστόσο σε μελλοντική επανεξέταση, στο πλαίσιο της προωθούμενης γενικότερης αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όπως αναφέρει σχετικά, «έχεικαταρτισθεί και πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνει την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε αυτό το πλαίσιο αξιολόγησης των τοπικών αναγκών, της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και της προωθούμενης αναδιοργάνωσης του Σώματος, εξετάζονται οι βέλτιστες δυνατές επιλογές για την κατανομή,διάρθρωση και λειτουργία των κατά τόπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, μεταξύ των οποίων και του αναφερόμενου στην προκείμενη ερώτηση».
Στην ερώτησή του, ο Γιώργος Βαρεμένος υπενθύμιζε ότι η απόφαση για την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Γρανίτσα του τότε Δήμου Απεραντίων του νομού Ευρυτανίας είχε ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών τον Ιούλιο του 2009 με την κοινή υπουργική απόφαση 23804 οικ. Φ. 109.1 / 15.07.2009, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 1417 / 15.07.2009. Η απόφαση αυτή, όμως, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, παρ’ ότι οι ανάγκες που την υπαγόρευσαν παραμένουν ισχυρές και γίνονται μάλλον πιεστικότερες με την πάροδο του χρόνου. Κι αυτό, διότιη Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευρυτανίας έχει την έδρα της στο Καρπενήσι, στην είσοδο του νομού από τα ανατολικά, με αποτέλεσμα η δυτική Ευρυτανία, περιοχή με μεγάλη δασοκάλυψηκαι μευψηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, να παραμένει ακάλυπτη, καθώς, λόγω του έντονου ανάγλυφου και του δύσβατου της περιοχής, η μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων από το Καρπενήσι απαιτεί τουλάχιστον δύο ώρες.
Ο βουλευτής υπενθύμιζε, επίσης, ότι η ίδρυση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Γρανίτσα δεν θα επιβαρύνει, πρακτικά, τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς από τον πρώην Δήμο Απεραντίων διατίθεται κατάλληλο κτήριο για τη στέγασή του, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευρυτανίας έχει τη δυνατότητα να το στελεχώσει από το υπάρχον προσωπικό της. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι μέρος του προσωπικού αυτού στέλλεται τακτικά για υπηρεσία σε απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έως και τη νότια Εύβοια.
Και με αυτά τα δεδομένα ρωτούσε τον υπουργό, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εφαρμοσθεί η κοινή υπουργική απόφαση του 2009, να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στη Γρανίτσα, και να εξασφαλισθεί επαρκής πυροπροστασία σε μια ευαίσθητη περιοχή με μεγάλη δασοκάλυψη και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου