10 Δεκεμβρίου 2013

Η καλύτερη ευκαιρία για επιστροφή στην ύπαιθρο

Πέντε «χρυσά» προγράμματα για νέες αγροτικές επιχειρήσεις. Πέντε χρηματοδοτικά προγράμματα ανοίγουν τον δρόμο σε νέους και νέες από όλη την Ελλάδα που θέλουν να κάνουν ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο, τα οποία φέρνουν επιδοτήσεις έως 50%, ενώ καλύπτουν ακόμη και τις λειτουργικές δαπάνες, δηλαδή τα έξοδα για ενοίκια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν νέοι και νέες.


Τα προγράμματα αυτά, αφορούν νέους και νέες μέχρι 40 ετών, οι οποίοι θέλουν να αναπτύξουν την δική τους αγροτική επιχειρηματική μονάδα, αναφέρει το Εθνος το οποίο παρουσιάζει τα πέντε προγράμματα:
Μπόνους για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η νέα προκήρυξη ύψους 100 εκατ. ευρώ στο μέτρο 123Α του προγράμματος για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για την τρίτη προκήρυξη του συγκεκριμένου μέτρου, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης δράσης.
Η ΚΥΑ αφορά την ενίσχυση επενδύσεων στην μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς κρέατος, γάλακτος, αβγών, μελιού, διαφόρων ζώων, δημητριακών, ελαιούχων προϊόντων, οίνου, οπωροκηπευτικών, ανθέων, ζωοτροφών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.
Γενναίες επιδοτήσεις από τον επενδυτικό νόμο
Ο επενδυτικός νόμος, επιδοτεί τομείς που σχετίζονται με την καλλιέργεια, την παραγωγή, την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων καθώς και την εκτροφή των συγκεκριμένων ζώων. Οι δαπάνες που θα ενισχυθούν, είναι:
Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων συγχρόνων μηχανημάτων
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή Συστημάτων Ολοκληρωμένης διαχείρισης για την προστασία και την συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος
Η αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων υπό προϋποθέσεις
Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης
Οι δαπάνες μελετών που αποσκοπούν στην εισαγωγή, ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σύγχρονων μεθόδων και βιομηχανικών σχεδίων των παραγόμενων προϊόντων
Η αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων διακίνησης υλικών και προϊόντων
Η αγορά καινούργιων οχημάτων- ψυγείων ή άλλων διαμορφωμένων οχημάτων
Η κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
Οι δαπάνες για την αγορά αναπαραγωγικού και πολλαπλασιαστικού υλικού που είναι απαραίτητο για την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας
Ωθηση από τα προγράμματα Leader
Σημαντική είναι η βοήθεια που παρέχεται σε νέους και νέες επιχειρηματίες από τα προγράμματα Leader που προκηρύσσονται από τις κατά τόπους αναπτυξιακές εταιρείες ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Βασικοί στόχοι των τοπικών προγραμμάτων είναι οι εξής:
Η διατήρηση και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της δασοκομίας, και του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής
Βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές
Ενεργοποίηση ενδογενούς δυναμικού μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων
Ενθάρρυνση της πολυδραστηριότητας και της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας προς μη γεωργικές δραστηριότητες.
Ενίσχυση έως 50% σε νέους αγρότες
Για νέους αγρότες μέχρι 40 ετών, βρίσκονται προ των πυλών δύο προγράμματα που θα δίνουν μπόνους έως και 50%. Στα επενδυτικά σχέδια της Επιχειρηματικότητας των Νέων, προβλέπεται ενίσχυση κατά τα πρώτα πέντε έτη της ίδρυσης μιας εταιρείας, η οποία μπορεί να αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε άλλη περίπτωση παρέχεται επιχορήγηση, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ συνολικά και θα δίνεται μέχρι το 33% του συνόλου κάθε έτος.
Η ενίσχυση αυτή αφορά τις ακόλουθες δαπάνες:
Τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης με επιτόκια που δεν υπερβαίνει αυτό της αναφοράς
Δαπάνες για μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής
Δαπάνες για ενέργεια ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους
Δαπάνες για leasing
Δαπάνες για μισθοδοσία

Πριμ έως 20.000 ευρώ σε 6.000 Δικαιούχους
Ενισχύσεις έως 20.000 ευρώ σε .6.000 νέους προβλέπει η επιδότηση σε νέους και νέες μέχρι των 40 ετών, θα μοιρασθεί ανά 20.000 ευρώ σε 6.000 άτομα, με την προϋπόθεση να παραμείνουν αγρότες για 10 χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί από τον νέο επενδυτικό νόμο αλλά και από κεφάλαια του ΕΣΠΑ. Θα δοθεί στα ακόλουθα ποσά:
Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ
Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ
Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ
Iefimerida

Aπό agrinioreport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου