30 Οκτωβρίου 2014

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΡΥΜΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με πρόσφατη κοινοβουλευτική παρέμβασή μας είχαμε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή μας στην συγχώνευση των Εφορειών Βυζαντινών και Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και είχαμε αναδείξει τα προβλήματα που θα προκύψουν όταν αυτή προχωρήσει, τόσο σε λειτουργικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Η αναδιάρθρωση αυτή έγινε χωρίς συνολικό σχεδιασμό, αξιολόγηση των εργασιών και της υποδομής των δύο φορέων, αλλά κυρίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής που αναφέρεται και στις δύο παραπάνω ιστορικές περιόδους.  
Από σήμερα κιόλας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την διαμορφωμένη  πραγματικότητα, καθώς πλέον μία από τις πιο σημαντικές ανασκαφές πανελλαδικά, αυτή της -κατά πάσα πιθανότητα επισκοπικής- μεγάλης χριστιανικής βυζαντινής βασιλικής στον Δρυμό (Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας), θα  λαμβάνει χώρα χωρίς την επίβλεψη προϊσταμένου τομέα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η συγκεκριμένη θέση- κλειδί οφείλει άμεσα να καλυφθεί ώστε να υπάρχει υπεύθυνος που θα μπορεί να αναλάβει και να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για την συνέχιση της προσπάθειας ανάδειξης του μνημείου, καθώς και όλων των λοιπών βυζαντινών θησαυρών της Αιτωλοακαρνανίας.

Υπενθυμίζουμε πως η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως τη βασιλική με τους εντυπωσιακούς κίονες (ήδη έχουν μεταφερθεί στο μουσείο Αγρινίου) η οποία βάσει ευρημάτων  χρονολογείται στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., οπως και παράπλευρα κτίσματα, ψηφιδωτά επιφάνειας 300 περίπου τμ. -ως τώρα-, ενώ εικάζεται πως υπάρχει και επισκοπικό μέγαρο σε διπλανή έκταση.

Όπως τονίζει με παρέμβασή της προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι ανασκαφικές εργασίες. Η επιστημονική μελέτη και εργασία άνοιξαν το δρόμο. Τώρα απαιτείται πολιτική βούληση. 

Αυτή την στιγμή για το μνημείο έχει κατοχυρωθεί παράταση των εργασιών ως το τέλος του 2015, ενώ έχει εγκριθεί   σημαντικό κονδύλι από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), ύψους 1,575 εκ.ευρώ που για την ενεργοποίηση–εκταμίευσή του  απαιτείται μόνο η απλή σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η αρμόδια πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση υλοποίησης της ενεργοποίησής του. Γιατί δεν υποστηρίζεται η ανασκαφή όσο θα όφειλε από το Υπουργείο; Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό και στο μέλλον και πώς προτίθεται να δείξει το ενδιαφέρον του το Υπουργείο Πολιτισμού;
Γιατί προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί...

Παράλληλα, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την Προϊσταμένη  της νέας ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας,  θα πρέπει να προβλεφθεί στο οργανόγραμμα θέση προϊσταμένου Τομέα βυζαντινών αρχαιοτήτων για τον Νομό Αιτωλ/νίας, ο οποίος θα μπορέσει να συντονίσει και την συγκεκριμένη ανασκαφή. Ήδη έχουν γίνει μεγάλα βήματα και θα είναι απαράδεκτο να τορπιλιστούν εξαιτίας διοικητικών προβλημάτων. 

Ο αρχαιολογικός πλούτος αυτής της χώρας είναι ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά μας και αποτελεί ύψιστο χρέος μας η διάσωση και ανάδειξή του. Ο λόγος που δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά από τα πλούσια ευρήματα της πατρίδας μας, είναι γιατί η Πολιτεία δεν τα προτεραιοποιεί ανάλογα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κρύβει καλά κρυμμένους θησαυρούς και δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πολιτισμικό μαρασμό. 
Η συγκεκριμένη ανασκαφή ενδεχομένως να αποδειχθεί σε μέγιστης σημασίας για την χώρα μας. Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν, όχι μόνο να μην δημιουργούν εμπόδια στην ανασκαφή και έρευνα, αλλά να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο προστασίας και απρόσκοπτης λειτουργίας, με ασφάλεια και σεβασμό στον πολιτισμό μας.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση της κ. Φούντα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου