17 Οκτωβρίου 2014

ΔΤ ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Ή ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ;

Μόνο ως ευχολόγιο μπορεί να χαρακτηριστεί η -κατά δήλωση της Κυβέρνησης- βούληση να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων. Κάθε χρόνο ακούμε διακηρύξεις, που όμως ποτέ δεν εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένα φαινόμενο που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Όπως πληροφορηθήκαμε από σχετικά δημοσιεύματα, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει «σιωπηρή παράταση» κάποιων μηνών σε πρατηριούχους και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης που δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με την υποχρέωση εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών.

Η απόφαση αυτή -εφόσον τελικά γίνει πραγματικότητα- δημιουργεί πρατηριούχους και εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης δύο ταχυτήτων, αφού κάποιοι μερίμνησαν εντός προθεσμιών να είναι συνεπείς ενώ κάποιοι άλλοι ζητούν και πάλι εξαιρέσεις. Για την επέκταση της εφαρμογής ολοκληρωμένου συστήματος εισροών-εκροών η καταληκτική προθεσμία τοποθέτησης όσον αφορά τα πρατήρια έχει παρέλθει από το τέλος Αυγούστου, ενώ για τους μεταπωλητές πετρελαίου η αντίστοιχη ημερομηνία ορίστηκε η 14η Οκτωβρίου 2014.
Η μη εγκατάσταση του συστήματος, εκτός από την απουσία του όποιου ελέγχου, σύμφωνα με τον νόμο θα συνεπαγόταν την επιβολή προστίμων και την αφαίρεση αδειών διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης.
Ερώτηση για το κρίσιμο αυτό ζήτημα κατέθεσαν οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Αιτωλ/νίας Νίκη Φούντα και Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,  ζητώντας επιτέλους την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου αναφορικά με την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών.
Ζητούν επιπλέον επικαιροποιημένα στοιχεία για τις περιπτώσεις μη εγκατάστασης συστήματος σε πρατήρια και μεταπωλητές ανά την Ελλάδα και διασύνδεσής τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, τώρα που πλέον έχουν παρέλθει όλες οι προθεσμίες.
Επειδή σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ισχυρίζεται ότι οι βασικοί λόγοι της μη ανταπόκρισης είναι:
α) Η εκκρεμότητα ογκομέτρησης χιλιάδων δεξαμενών από μόνον τέσσερες διαπιστευμένες και μη πιστοποιημένες εταιρείες από το ΕΣΥΔ και
β) Η μη ολοκλήρωση από τις εταιρείες εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών σε Πρατηριούχους και Εμπόρους λόγω έλλειψης εξαρτημάτων του συστήματος και αδυναμίας να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα εγκατάστασης,
τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να απαντήσουν εάν αποδέχονται αυτούς τους ισχυρισμούς και εφόσον τα στοιχεία αυτά είναι αληθή, γιατί δεν προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλισθεί εγκαίρως η λειτουργία του συστήματος.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των Υπουργείων και κυρίως τις πραγματικές τους προθέσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο το να αναλωνόμαστε κάθε χρόνο στην ίδια συζήτηση, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο, μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, η Πολιτεία να “ανέχεται” ακόμα το φαινόμενο του λαθρεμπορίου, εις βάρος των νομοταγών πολιτών.
 
Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου