9 Οκτωβρίου 2014

ΑΡΘΡΟ Δρ Χρήστου Βασιλάκου: "Η συμβολή της Έρευνας και Καινοτομίας στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας."



Η Έρευνα και η Καινοτομία, τεχνολογική και μη τεχνολογική, είναι τα ισχυρά όπλα που πρέπει να χρησιμοποιήσει το παραγωγικό σύστημα της Ελλάδας για την έξοδό του από την κρίση προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τις θετικές επιδράσεις από τη διάδοση της τεχνολογίας και να ανέλθει στην «κλίμακα της καινοτομίας». 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι προτεραιότητες για τη Χώρα μας δεν μπορεί να είναι άλλες εκτός από τον τουρισμό, τη ναυτιλία και ο αγροδιατροφικός τομέας. Σε ένα καθαρά αγροτικό νομό όπως ο δικός μας, η Αιτωλοακαρνανία, η ανάπτυξη εστιάζει κυρίως στην αγροδιατροφή και στον τουρισμό. Με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση του κατά κεφαλή εισοδήματος του αιτωλοακαρνάνα με τον πρωτογενή τομέα, είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί.
Το αγρο-βιο-διατροφικό σύμπλεγμα συμπεριλαμβανομένου και του ιχθυο-διατροφικού αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική αλυσίδα αξίας δημιουργώντας αλληλεπιδράσεις με πάρα πολλούς τομείς και επενδυτικές δραστηριότητες, που έχουν σχέση με την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, τη συσκευασία, τη συντήρηση, τη μεταφορά, τη διανομή, το εμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, την ελληνική διατροφή, την υγεία και τέλος με την αειφορία.
Τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας με τον Σύνδεσμο .Ελλήνων Βιομηχάνων .Τροφίμων στην Αθήνα, στις 10 και 11 Μαρτίου 2014, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο αφορούσε σε θέματα τροφίμων, διατροφής, πρωτογενούς παραγωγής, υδατοκαλλιεργειών και  καταναλωτών, οδήγησαν, μεταξύ άλλων στα ακόλουθα συμπεράσματα:
ü  Η κυριότερη πρόκληση για τον κλάδο των Τροφίμων είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από δράσεις έρευνας και καινοτομίας.
ü  Η ανάγκη βελτίωσης του μηχανισμού μεταφοράς τεχνολογίας και διασύνδεσης έρευνας και αγοράς μέσα από την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων, κυρίως για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
ü  Η αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων, προκειμένου  να γεφυρωθεί το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην έρευνα και στην αγορά και να αντιμετωπισθούν τα εμπόδια, που τίθενται στην προσπάθεια για καινοτομία.

Η υλοποίηση όμως όλων των ανωτέρω προϋποθέτει όραμα, γνώση και θέληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Προϋποθέτει την ανάγκη καθημερινής ενασχόλησης και ανταλλαγής απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε όλα τα στάδια του παραγωγικού ιστού, αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, διακινητές και λιανεμπόρους. Προϋποθέτει την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών εξόδου από την κρίση  με τη συνεργασία όλων.
Ο στρατηγικός προσανατολισμός σε καινοτομικές δράσεις, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας με σκοπό την παραγωγή και την εμπορική αξιοποίηση καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και  η ενδυνάμωση της επιχειρηματικής εμπειρίας αποτελούν σημαντικούς άξονες προτεραιότητας για την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτομικών δραστηριοτήτων προς την παραπάνω κατεύθυνση. Η ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ιδιαιτέρως του Νομού  Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και η βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την οικονομική και ποιοτική αναδιάρθρωση της αγρο-κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας με την ενσωμάτωση πολιτικών που συνδέουν την πρωτογενή παραγωγή με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς  και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών ώστε να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο αγροδιατροφικό μοντέλο, που θα στοχεύει στην καινοτομία της παραγωγής αλλά και στο σεβασμό στα δικαιώματα τόσο του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου