21 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Π. Πλατανιά στον αναπληρωτή Υπουργό Π. Κουκουλόπουλο για τις αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό



Δραματικά παραμένουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον καταρροϊκό πυρετό και άλλες ασθένειες στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρά τις επίπονες και κοπιώδεις προσπάθειες που έχουν γίνει τόσο από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, τους επιστήμονες, αλλά και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους. 

Και παρά το γεγονός πως στην τελευταία σύσκεψη που είχε γίνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Πάρι Κουκουλόπουλο με την παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Αναπτυξης Παναγιώτη Πλατανιά και τις δεσμεύσεις του αναπλ. Υπουργού πως άμεσα θα υπάρξει αποζημίωση τόσο για τις απώλειες ζώων, όσο και για τη φαρμακευτική αγωγή που αγοράσθηκε, τίποτα δεν έχει γίνει από αυτά πράξη μέχρι και σήμερα.
Ο κ. Πλατανιάς με επιστολή του προς τον κ. Κουκουλόπουλο, παρεμβαίνει ζητώντας του να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, θεωρώντας πως επιτέλους οι αποφάσεις που θα λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, θα συνεισφέρουν καθοριστικά στην στήριξη της πληττόμενης από το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού κτηνοτροφίας και θα υπάρξει έτσι ουσιαστική λύση για το πρόβλημα.
Να σημειωθεί πως αμέσως μετά τη σύσκεψη στις 3 Οκτωβρίου στην Αθήνα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό, μεταξύ των οποίων ένταξη του νοσήματος στη λίστα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και εφάπαξ αποζημίωση των κτηνοτρόφων επί τη βάση του ζωικού τους κεφαλαίου και υπολογίζοντας απώλειες ενός ποσοστού περίπου 7%.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή προς τον αναπληρωτή Υπουργό, ο Π. Πλατανιάς σημειώνει πως «παρά όμως την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, ούτε σχετική εγκύκλιος έχει εκδοθεί, ούτε οποιαδήποτε διαδικασία αποζημίωσης των κτηνοτρόφων έχει ξεκινήσει, εκτός από την αποζημίωση των εντομοαπωθητικών (με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ μόλις στις 14/10/2014 – ΦΕΚ 2738Β/14-10-2014). Αντί αυτής, και παρά τις στοιχειοθετημένες ενστάσεις μας, προκρίνεται η αποζημίωση των θανόντων στα πλαίσια άλλου υφιστάμενου προγράμματος, που προβλέπει αποζημίωση της τάξης των 30 ευρώ ανά ζώο και μετά από τη λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού από Δημόσιο Κτηνίατρο, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει πριν την ταφή του ζώου.
Επομένως, είναι προφανές ότι, τα ήδη θανόντα ζώα δεν μπορούν να αποζημιωθούν. Η πρόταση αποζημίωσης των κτηνοτρόφων για τα θανατοθέντα ζώα στα πλαίσια της ΚΥΑ 1731/78262/17-6-2014, δεν θα έχει κανένα πραγματικό αντίκτυπο, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία υποχρεωτική θανάτωση ζώων στα πλαίσια της αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού στην Περιφέρειά μας (και από ότι γνωρίζουμε σε όλη την Ελλάδα), μετά από σχετική προφορική εντολή του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου του Νοσήματος, όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία».
Και καταλήγει η επιστολή: «Επειδή, μόλις σήμερα, σε απόλυτη αναντιστοιχία με τα έως τώρα ισχύοντα, αναφέρθηκε προφορικά από στέλεχος του ΥΠΑΑΤ, ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές θανατώσεις, οι οποίες θα αποζημιωθούν, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε όπως η ανωτέρω εντολή εκδοθεί γραπτώς προκειμένου να ισχύσει για όλη την Ελλάδα, εξηγώντας παράλληλα, γιατί η εντολή εκδίδεται σήμερα.
Επίσης, τονίζουμε ότι, όταν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε το θέμα της δραματικής έλλειψης σε κτηνιατρικό προσωπικό, δεσμευτήκατε ότι θα υπάρξουν άμεσες προσλήψεις με εξπρές διαδικασίες. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει κάτι σχετικό, ενώ παράλληλα, τα δραματικά προβλήματα που προκύπτουν για την προάσπιση της Υγείας των Ζώων και της Δημόσιας Υγείας είναι επιτακτικά και συνεχώς οξύνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου