22 Ιανουαρίου 2014

Δυο σπουδαία έργα σε Κατούνα και Βόνιτσα

 Την άδεια εκσυγχρονισμού των σφαγείων της Κατούνας εξασφάλισε η Δημοτική Αρχή Ακτίου-Βόνιτσας. Ενεργειακή αναβάθμηση και στο Δημαρχείο, με 195.000 απ’ το «εξοικονομώ».
Μπορεί ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας να έχει αποφασίσει και έγκαιρα ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία, αυτό όμως δεν εμποδίζει τον κ. Νίκο Σολδάτο απ’ το να συνεχίζει με την ίδια ένταση να προσπαθεί για την επίλυση των προβλημάτων και την προώθηση έργων και δράσεων που έρχονται να απαντήσουν σε ουσιώδη ερωτήματα για το μέλλον και τις προοπτικές της περιοχής.
Για τη Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος λ.χ., ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η λειτουργία των επί χρόνια κλειστών σφαγείων, ο εκσυγχρονισμός των οποίων, ώστε να πληρούν τις αυστηρότατες προδιαγραφές, όπως αυτές προβλέπονται απ’ την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση
Με συστηματική δουλειά και υπομονή, όμως, ο Δήμος κατάφερε, σύμφωνα με πληροφορίες τουagrinioreport.com, να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια, την οποία και μόλις υπέγραψε η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Τα σφαγεία είναι δυναμικότητας 1050 τόνων ετησίως και για την κτηνοτροφική Κατούνα και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής η λειτουργία τους θα συμβάλει στην ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Φυσικά, υπάρχουν ακόμη διαδικασίες μέχρι τη δημοπράτησή τους, το σίγουρο όμως είναι ότι πλέον όλα τα εμπόδια έχουν αρθεί.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος πέτυχε την ένταξή του και χρηματοδότηση 195.000 ευρώ απ’ ο πρόγραμμα «εξοικονομώ» και είναι έτοιμος πλέον να προχωρήσει σε παρεµβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να αποφέρουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του λειτουργικού κόστους στο κτήριο του Δημαρχείου.
Οι παρεµβάσεις που εξετάστηκαν αφορούν στη μείωση των θερµικών απωλειών κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης και των ψυκτικών φορτίων κατά την περίοδο ψύξης καθώς και στην μείωση της κατανάλωσης του συστήματος θέρμανσης και ψύξης.
Πιο συγκεκριµένα, μελετήθηκαν:
1) Η εγκατάσταση νέου συστήματος κεντρικής θέρμανσης µε την εγκατάσταση νέου λέβητα, κυκλοφορητή, σωληνώσεων και υδραυλικών εξαρτημάτων, μόνωσης στις σωληνώσεις και θερμοστατικών βαλβίδων σε κάθε θερμαντικό σώμα, καθώς και με την τοποθέτηση συστήματος κεντρικής αντιστάθμισης.
2) Η αντικατάσταση του συνόλου των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων του κτιρίου, με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
3) Η προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης στις τοιχοποιίες.
4) Η αντικατάσταση του συνόλου των τοπικών αντλιών θερμότητας (ψύξη – θέρμανση) με νέες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
5) Η αντικατάσταση του συνόλου των λαμπτήρων των φωτιστικών σωμάτων με νέους υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Συνοπτικά οι παρεμβάσεις:
Α. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ,
Β. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ,
Γ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ,
Δ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ,
Ε. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ.
Με τις παρεµβάσεις εξοικονόµησης ενέργειας, αναµένεται να επέλθει σηµαντική µείωση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που εκπέµπεται στην ατµόσφαιρα και η οποία αντιστοιχεί στη λειτουργία του κτηρίου. Το κτίριο μετά τις προτεινόμενες παρεμβάσεις αναβαθμίζεται ενεργειακά στην κατηγορία Β και η κατανάλωση ενέργειας αναµένεται να µειωθεί κατά περίπου 70,9%.
 
Από agrinioreport.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου