19 Νοεμβρίου 2015

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας. Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και  σπανιότερα από αγνώστους. 
Υπολογίζεται ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιάπέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο. Επίσης εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ” όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. 

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 4000 παιδιά κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο. Πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν σοβαρά ανάπηρα, ενώ το σύνολο των νέων περιπτώσεων πιθανολογείται ότι ξεπερνά τις 20.000. Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. 

Αυτό μας οδηγεί αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα που κάποιοι γνωρίζουν αλλά δεν μιλάνε.
                                         Η σιωπή δεν βοηθά.

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργεί Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, μέλος του Κ.ΕΣ.Α.Θ.Ε.Α, αποτελούμενη από κοινωνικούς λειτουργούς που επιλαμβάνονται περιπτώσεις κακοποίησης-παραμέλησης ανηλίκων. 
Ειδικότερα, οι ανωτέρω υπηρεσίες παρέχουν κοινωνική μέριμνα, φροντίδα, αλληλεγγύη και προστασία στους ανηλίκους σε κίνδυνο.
Πραγματοποιεί παρεμβάσεις όταν,
Δέχεται σχετική ειδοποίηση από την εθνική γραμμή παιδικής προστασίας.
Δέχεται καταγγελία, έστω και ανώνυμη, για κακοποίηση ανηλίκου στα όρια του Δήμου ή
Λαμβάνει εισαγγελική εντολή για τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας

Σκοπός της ομάδας είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της κακοποίησης-παραμέλησης  των ανηλίκων με συνεχόμενες επισκέψεις, συμβουλευτική στήριξη, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες και τη απομάκρυνση των παιδιών όταν αυτό απαιτείται.
Εάν αντιληφθώ ότι ένα παιδί πιθανόν κακοποιείται μπορώ να το καταγγείλω;
Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου - Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, 2641363406 ή 410
Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 ή

Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας: 1107 ή
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου (Εισαγγελία Ανηλίκων) ακόμη και ανώνυμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου