19 Νοεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου Λευκάδος

Με χαρά σας κάνουμε γνωστό ότι, συν Θεώ και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου, έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενοριακές λατρευτικές και νεανικές δραστηριότητες του ενοριακού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Λευκάδος για το κατηχητικό έτος 2015-16.
     Αναφορικά με τις λατρευτικές ευκαιρίες της Ενορίας μας, σας ενημερώνουμε ότι, εκτός από τις Θείες Λειτουργίες των Κυριακών και των μεγάλων εορτών της Εκκλησίας μας, τον πρωτομηνιάτικο Αγιασμό και την περιστασιακή τέλεση του Ιερού Ευχελαίου και άλλων αγιαστικών τελετών, μαζί με τον Εσπερινό, κάθε Δευτέρα και ώρα 5.30΄ μ.μ., τελείται και η Ιερά Παράκληση του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και κάθε Πέμπτη και ώρα 5.30΄ μ.μ. η Ιερά Παράκληση του προστάτου της Ενορίας μας, Αγίου Νικολάου.
     Άρχισαν οι πρωϊνές σύντομες και ιδιαίτερα κατανυκτικές θείες Λειτουργίες (Σαραντάρι) της σαρακοστής των Χριστουγέννων, καθημερινές, 6-7.30΄π.μ., με «συμμετοχή» αρκετών φιλακόλουθων αδελφών μας.
     Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και εφέτος δίνεται η ευκαιρία - προτεραιότητα στα παιδιά μας να γνωρίσουν και να χαρούν τα οφέλη της εν Χριστώ ζωής, του αλληλοσεβασμού και του χριστιανικού ήθους, της ομαδικής εργασίας και της συνεργασίας, μέσα από την Θεία Λειτουργία και την γενικότερη συμμετοχή τους  στις παιδικές και τις νεανικές Συντροφιές της Ενορίας μας. Έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν αλλά και να διαμορφώνουν παράλληλα με τον Κατηχητή ή την Κατηχήτριά τους ένα πρόγραμμα πλούσιο σε γνώση πάνω σε αρχές και αξίες της χριστιανικής ζωής, με προσκυνηματικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες, προβολές ταινιών, δημιουργική απασχόληση, εορταστικές εκδηλώσεις και λατρευτικές ευκαιρίες, εντός και εκτός των ορίων της πόλεώς μας. 
     Λειτουργούν ήδη οι ενοριακές κατηχητικές συντροφιές, ως εξής:
1. της προσχολικής ηλικίας (4-7 ετών): το Σαββάτο, 11-12.30΄μ.             2. της παιδικής ηλικίας (Γ΄-ΣΤ΄Δημοτικού): την Κυριακή, 11-12.30΄μ. και 3. των νέων (Α΄- Γ΄Γυμνασίου): την Κυριακή, 5.30΄- 7μ.μ.
     Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η πρώτη εκδρομή του ενοριακού μας Κέντρου Νεότητας το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου. Επισκεφθήκαμε την αεροπορική βάση του Ακτίου, όπου, λόγω της εορτής των Αρχαγγέλων, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε εις την πλούσια αεροπορική έκθεση (awacks, κλπ.). Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην Πωγωνιανή της Ηπείρου, όπου ξεναγηθήκαμε εις το εξαιρετικό παιδικό Ίδρυμα ΅Κιβωτός του κόσμου΅, αλλά και εις το τοπικό πλούσιο λαογραφικό Μουσείο. Όλοι μαζί: κατηχητές, παιδιά και γονείς, γνωριστήκαμε καλύτερα, συμπροσευχηθήκαμε, κουβεντιάσαμε, χαρήκαμε, παίξαμε, διαπαιδαγωγηθήκαμε.
     Όμως στην Ενορίας μας, και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητος, λειτουργεί και η 18μελής ΧορωδίαΒυζαντινής Μουσικής, ανδρών και γυναικών, υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού μας κ. Διονυσίου Ράπτη. Η Βυζαντινή αυτή Χορωδία συμβάλλει με προθυμία στις ενοριακές λατρευτικές και παιδικές εκδηλώσεις αποδίδοντας, κατά δύναμιν, τους ύμνους της Εκκλησίας μας με τρόπο μυσταγωγικό και γλαφυρό. Κατά καιρούς, η Χορωδία μας πραγματοποιεί και ιδιαίτερες υμνολογικές εκδηλώσεις, εντός κι εκτός Λευκάδος, και πλαισιώνει πνευματικές συνάξεις που προσφέρουν ευκαιρίες διαλόγου και ανάτασης, αναδεικνύοντας τον αμύθητο λατρευτικό πλούτο της Εκκλησίας μας.
      Επίσης στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας λειτουργεί κάθε Δευτέρα απόγευμα, και ώρα 4:30΄-5.30΄μ.μ., ησυντροφιά γυναικών, υπό την επιμέλεια της δεσποινίδος Φωτεινής Βερυκίου και την συμπαράσταση του εφημερίου του ιερού Ναού. Στις πνευματικές αυτές συνάξεις προσφέρονται Αγιογραφικά ή πατερικά κείμενα και γεροντικά αποφθέγματα, και στη συνέχεια γίνεται ανάλυση και συζήτηση, πως όλα αυτά βρίσκουν εφαρμογή στον καθένα, σήμερα.
      Αξίζει να αναφέρουμε την ανιδιοτελή ανταπόκριση πολλών ενοριτών μας για συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων τα οποία διαθέτει τόσο η Ενορία, όσο και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς μας Μητροπόλεως στους ενδεείς αδελφούς μας.
      Ευχαριστούμε, τέλος, για την προθυμία και τον κόπο τους όλους όσους συνδράμουν στην προετοιμασία των ιερών Πανηγύρεων, με τον ευπρεπισμό  και τον στολισμό των Ιερών Ναών.
     Βεβαίως οι σημερινές ανάγκες προσφοράς είναι τεράστιες. Ο χρόνος και τα εθελοντικά χέρια ελάχιστα. Γι' αυτό ζητούμε και την δική σας συμμετοχή και συνεργασία, μαζί με τους εκκλησιαστικούς μας συμβούλους, τους κατηχητές και τους υπόλοιπους εθελοντές, σε όλη αυτή την ενοριακή προσπάθεια ακούραστης διακονίας προς την νεολαία και τον συνάνθρωπο μας, κατά το πρότυπο του αγίου Νικολάου και όλων των αγίων μας.
      Καλούμε όλους να συνδράμουν εις το προσεχές λαμπρό πανηγύρι του Αγίου Ανδρέου, εις το ανακαινισμένο παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, 29 και 30 Νοεμβρίου, αλλά οπωσδήποτε και εις το κεντρικό πανηγύρι μας, του Αγίου Νικολάου, 5 και 6 Δεκεμβρίου.
Με εκτίμηση και αγάπη Χριστού
Ο πρόεδρος και τα μέλη των Εκκλησιαστικών ενοριακών Συμβουλίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου