2 Μαρτίου 2013

Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας: Κόντρα για την αγορά ακινήτου για την εγκατάσταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην Κατούνα

Από το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας έχει βρεθεί ο χώρος (είναι ένα κτήμα προς τηΛίμνη Αμβρακία, 23 στρέμματα, αξίας περίπου 9.000 ευρώ!! το στρέμμα και το οποίο θα κοστίσει συνολικά: 200.000€!!) για την εγκατάσταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην Κατούνα. 

Όμως ξέσπασε κόντρα από τον αντιπολίτευση θεωρώντας υπερβολική την τιμή για την αγορά ενός άγονου χωραφιού, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η αξία των εκεί ακινήτων δεν ξεπερνάει τα 1.000 με 1.500 ευρώ το στρέμμα. 
Αναλυτικά όπως γράφει το AMBRAKIKOS NEWS το έργο για την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων-Βιολογικός είναι σημαντικό για την Κατούνα και εντάχθηκε και ξεκίνησε ο σχεδιασμός το 2007 επί εποχής Σουφλιά. Το έργο ήταν και είναι συνολικής αξίας περίπου 8.500.000 ευρώ και εδώ και δύο χρόνια είναι τα πάντα έτοιμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης. 
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που κολλάει το έργο είναι το σημείο εγκατάστασης της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων. Ο χώρος είχε βρεθεί και είναι γύρω στα 23 στρέμματα αξίας περίπου 9.000 ευρώ το στρέμμα (200.000 περίπου το συνολικό κόστος). Το θέμα εδώ είναι ότι η περιοχή που θα γίνει η εγκατάσταση και θα αγοραστεί το ακίνητο είναι άγονη και η αξία των εκεί ακινήτων δεν ξεπερνάει τα 1.000 με 1.500 ευρώ το στρέμμα σύμφωνα με πληροφορίες. 
Αυτά που τονίστηκαν στο συμβούλιο για αυτό το θέμα είναι τα εξής: 
Το θέμα είναι σκάνδαλο τονίστηκε από τον κύριο ΜΩΡΑΙΤΗ αφού το ακίνητο θέλουν να το αγοράσουν στον Δήμο με το ποσό των 200.000 ευρώ . 
Το ίδιο περίπου αντέδρασε και ο κύριος Γεροκωστόπουλος αφού θεώρησε το ποσό υπερβολικό. Πρότεινε να γίνει έλεγχος-εκτίμηση από δευτεροβάθμιο όργανο και να ψαχθεί άλλος χώρος. Επίσης πρότεινε να δοθεί παράταση στην ψήφιση του έργου για μερικές ημέρες και να εξετασθεί αν υπάρχει άλλη λύση. 
Ο κύριος Αποστολάκης είπε ότι είναι υπέρμαχος του έργου και θα το στηρίξει, αλλά δεν μπορεί να ψηφίσει το θέμα αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου και την εκτίμηση ορκωτού εκτιμητή. Επίσης αμφιβάλει για το αν η αγορά του ακινήτου θα πληρωθεί απόΕΣΠΑ ή από πόρους του Δήμου και αμφιβάλει αν θα το περάσει ο επίτροπος. Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να ερωτηθεί άμεσα ο επίτροπος (ελεγκτικό συνέδριο) εάν με τα στοιχεία που υπάρχουν είναι νόμιμη η πληρωμή του. Υπάρχει κίνδυνος τις 200.000 στο τέλος να βαρύνουν τον Δήμο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κύριος Βίτσας που επέμεινε έντονα να δοθεί παράταση συζήτησης για 15 μέρες έτσι ώστε να διερευνηθεί και να ελεγχθεί το θέμα . 
Ο Δήμαρχος Νίκος Σολδάτος είπε ότι υπάρχει κίνδυνος το έργο να πάει δύο χρόνια πίσω και να χαθεί το πρόγραμμα. Επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να κοπεί η πληρωμή ενός τόσο μεγάλου ποσού για ακίνητο από τον επίτροπο (ελεγκτικό συνέδριο). Θεώρησε όμως σωστό με την υπάρχουσα κατάσταση ναπροχωρήσει η διαδικασία αγοράς του ακινήτου. 
Μετά την συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου συμφώνησε ουσιαστικά με τον κύριο Αποστολάκη και τον κύριο Βίτσα όσο αφορά το θέμα του επιτρόπου (ελεγκτικό συνέδριο). 
Επίσης είπε ότι το θέμα αγοράς του ακινήτου στηρίχθηκε σε απόφαση του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Μεδεώνος. 
Το θέμα που προκαλεί απορία και εντύπωση είναι το γιατί η Δημοτική Ομάδα του κύριου Σολδάτου και ο κύριος Σολδάτος δεν ψήφισαν το θέμα έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει να χαθεί. Αφού το έφεραν στη ολομέλεια γιατί δεν στήριξαν την άποψη τους και δεν ψήφισαν το θέμα. 
Γιατί ο κύριος Σολδάτος δεν πήρε επάνω το θέμα και γιατί φοβήθηκε να ψηφίσει το έργο και ήθελε και την συγκατάθεση της αντιπολίτευσης! 
Γιατί δεν αντέδρασε σχεδόν καθόλου ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τα οικονομικά του Δήμου κύριος Ευθύμιος Φερεντίνος!  
Τελικά ποιό είναι το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής! 
Ποιά η προσφορά! 
Πιθανώς δεν μπορεί να πάρει στις πλάτες τις την ευθύνη τόσο σοβαρών αποφάσεων και τόσο μεγάλων έργων. 
Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκαν και τα εξής: 
Το συμβούλιο ξεκίνησε κάπως άγρια αφού ο Νίκος Μωραΐτης τόνισε ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους χρωστάει ο Δήμος. Είπε επίσης ότι δεν είναι συνεχιζόμενα έργα, αλλά οφειλές προς πολίτες που πρόσφεραν πρόσφατα έργο και εργασία στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι συνεχιζόμενα έργα των πρώην δήμων Μεδεώνος και Ανακτορίου. 
Το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και προτάθηκε από τονκύριο Μωραΐτη να έρθουν στο συμβούλιο και αυτοί που διαμαρτύρονται ότι τους χρωστάει ο Δήμος. Τα περισσότερα θέματα του συμβουλίου ήταν απλά και εγκρίθηκαν από την ολομέλεια. 

Ουσιαστικά εγκρίθηκαν:
1. Η κύρωση δικτύου κοινόχρηστων χώρων στον οικισμό Αγίας Βαρβάρας Περατιάς.
2.Εγκρίθηκε η ανανέωση αδειών πλανόδιους εμπορίου επαγγελματιών πωλητών στην Βόνιτσα
3. Η συμμετοχή στην δαπάνη επέκτασης δικτύου ΦΟΠ από Νέα Καμαρίνα έως Άγιο Νικόλαο.
4. Εγκρίθηκε η εγγραφή του Δήμου ως συνδρομητής στην νομική βάσηπληροφοριών ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ. Η αξία του προγράμματος είναι 850 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
5. Εγκρίθηκε η εκμίσθωση αγρού στη θέση Σκεπαστός Λόφος στην Βόνιτσα.
6.Εγκρίθηκε ο Καθορισμός θέσεων και μεταβίβασης θέσεων για χρήση αιγιαλού και παραλίας σε τρίτους (ιδιώτες) με σύναψης μισθωτικής σχέσης στον Δήμο Παλαίρουμετά από δημοπρασία. Ο κύριος Νίκος Μωραΐτης διαφώνησε και καταψήφισε το θέμα.
7.Εγκρίθηκε η αντικατάσταση μέλους του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Ο κύριος Τζαβαλάς Δημήτριος αντικαταστάθηκε από τον νέο αντιδήμαρχο Κώστα Στούπα.
8. Συγκροτήθηκε η τριμελής Επιτροπή εξέτασης αιτήσεων για μείωση λογαριασμών από χρηματικούς καταλόγους ύδρευσης. Η τριμελή επιτροπή αποτελείται από τον κύριο Καταγή (πρόεδρος επιτροπής), κύριο Κουνέλη και κυρία Χαλιμούρδα (Μέλη Επιτροπής).

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν και είχαν έντονο ενδιαφέρον ήταν τα εξής:
Αναπτύχθηκε το θέμα του εθελοντισμού
Το οποίο καταψήφισε ο Νίκος Μωραΐτης Αντέδρασε έντονα και καταψήφισε το θέμα όλη η αντιπολίτευση αφού όπως αναφέρθηκε ο εθελοντισμός δεν είναι να σβήνουν φωτιές και να αντικαταστούν τους εργάτες στον καθαρισμό των δρόμων και των παραλιών.
Όπως είπε και ο κύριος Βίτσας από την παράταξη του κυρίου Αποστολάκηπρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι υπηρεσίες και οι δομές και μετά να γίνει ιδέα και θεσμός ο εθελοντισμός στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.
Ο κύριος Γεροκωστόπουλος από την παράταξη του κυρίου Τάνταρου πραγματικά με ύφος συγκλονιστικό και γλαφυρό τόνισε ότι η ανυπαρξία της κοινωνίας και των θεσμών δεν πρέπει να καλυφθεί από τον εθελοντισμό. Είπε Ναι στον εθελοντισμό και όχι στην κάλυψη των θεσμών μέσα από αυτόν. Το άσχημο σε αυτή την υπόθεση είναι το γεγονός ότι πολλοί από την παράταξη του Δημάρχου όταν τελείωσε τον χειμαρρώδη λόγο του ο κύριος Γεροκωστόπουλος γέλασαν προφανώς μη καταλαβαίνοντας τι θέλει να πει ο "ποιητής".

Συζητήθηκε επίσης η συμμετοχή ένταξης του Δήμου στο πρόγραμμα ανακύκλωσης 2013 .
Ο κύριος Αποστολάκης από την αντιπολίτευση τόνισε ότι το έργο δεν είναι σε «πρώτη φάση» και έπρεπε να υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία αυτού του προγράμματος για να ψηφιστεί.
Ο κύριος Γεροκωστόπουλος από την παράταξη το ψήφισε γιατί αυτό οδηγεί προς το ΧΥΤΥ.
Ο αντιδήμαρχος κύριος Γούδας και ο Δήμαρχος είπε ότι πρώτα πρέπει να γίνει διαλογή στην πηγή και πρέπει για να γίνει η οικονομικό τεχνική μελέτη και να ψηφιστεί η ένταξη. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Συζητήθηκε η έγκριση του προϋπολογισμού του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου.
Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση. Από την πλευρά του κυρίου Αποστολάκη γιατί το θέμα και τον προϋπολογισμό τον πήρε στα χέρια του την τελευταία στιγμή.
Ο κύριος Γεροκωστόπουλος γιατί, όπως τόνισε και ο κύριος Κασόλας, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί και είναι ουσιαστικά πλαστός.
Τον καταψήφισε και ο κύριος Μωραΐτης γιατί δεν πιστεύει στην αξία του θεσμού.

Συζητήθηκε το θέμα της αντικατάστασης του Προέδρου του ΝΠΠΔ (Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας), αφού πρόσφατα υπήρχε η παραίτηση του μέχρι πρότινος Προέδρου κύριου Αθανασίου Κασόλα.
Ο Δήμαρχος όρισε ως πρόεδρο την κυρία Παναγιώτα (Πένυ) Βασιλάκου, ως Αντιπρόεδρο τον κύριο Φίλιππο Βλαχογιάννη και μέλος τον κύριο Κουνέλη Ιωάννη.
Αυτό που προκαλεί μεγάλη έκπληξη είναι ότι ο μέχρι πριν λίγο καιρό αντιπρόεδρος του ΝΠΠΔ Μάκης Τσουνάκας δεν είναι στο νέο σχήμα του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Πρόσφατα ο Δήμαρχος του είχε αναθέσει το κομμάτι που έχει να κάνει με τον Πολιτισμό. Από έγκυρες πηγές μάθαμε ότι ο κύριος Τσουνάκας ήταν έντονα χολωμένος και ενοχλημένος από την μη τοποθέτησή του στην Προεδρία του ΝΠΠΔ.

ΑΠΟ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΝEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου