5 Δεκεμβρίου 2011

Η κοινωνική κριτική στο Ξηρόμερο!

Χαρακτηριστικό της περιοχής μας, είναι η κοινωνική κριτική (κοινώς κουτσομπολιό). Αυτού του είδους η κριτική, πολλές φορές, είναι ανελέητη….σκληρή, με αποτέλεσμα, να επηρεάζει την ζωή μας, ίσως και να την κατευθύνει. Η ζωή στο χωριό, δεν είναι εύκολη. 
Και δεν εννοώ τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά την νοοτροπία που επικρατεί και καθορίζει την.μοίρα μας! Ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι πραγματικότητα! Η κοινωνία του Ξηρομέρου, παραμένει ακόμα “κλειστή”. 
Ας δούμε όμως τη θετική της πλευρά(;;;) 
Αν και είμαστε δέσμιοι της γνώμης των άλλων, είμαστε πιο ασφαλείς, σε σχέση με τους αστούς. Αναφέρομαι στην εγκληματικότητα, η  οποία έχει κυριεύσει τις πόλεις, ενώ ο φόβος, έκανε υποχείριά του, τους κατοίκους των. 
Στα χωριά όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, τίποτα, δεν περνάει απαρατήρητο,πόσο μάλλον ένας ξένος στα μέρη μας. Όλες οι κινήσεις του, περνάνε απο εξονυχιστικό έλεγχο, κοινώς “από κόσκινο”. Παρά την έξαρση της εγκληματικότητας, εμείς συνεχίζουμε να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι, με τις πόρτες ανοιχτές. Γιατί; Γιατί τα χωριά μας είναι πιο ασφαλή! 
Εσύ συνεχίζεις να κοιμάσαι ήσυχος γιατί ξέρεις ότι ο γείτονας σου, ξαγρυπνά, για να βεβαιωθεί ότι ο γιος της γειτόνισσας, γυρνάει χαράματα σπίτι του, ή η κόρη κάποιου άλλου ξεπορτίζει! Αυτό θα είναι το θέμα συζήτησης, της αυριανής μέρας! 
Άλλο πλεονέκτημα του κουτσομπολιού, είναι ότι στα χωριά μας, παρόλο που τα ήθη έχουν απελευθερωθεί, εμείς εδώ, ακόμα, επηρεαζόμαστε, αντιστεκόμαστε, γιατί….ποιος έχει το ”θάρρος” να τα βάλει με τους κουτσομπόληδες; Τι λιθοβολισμός…τι κουτσομπολιό! 
Οι γυναίκες, μάλλον είναι ” θύματα της ” κοινωνικής κριτικής, παρ’ όλο που τάσσονται στις υπηρεσίες της, στο τέλος καταλήγουν έρμαιό της. Σκάβουν τον λάκκο τους με τα ίδια τους τα χέρια! 
Οι άντρες είναι οι πιο ευνοημένοι της ιστορίας, δέχονται κι αυτοί σχόλια, αλλά για λίγο (απορίας άξιον). Ό,τι κι αν έχουν κάνει, μετά από λίγες μέρες διαγράφεται. Εδώ δεν ισχύει ”ο αναμάρτητος, πρώτος τω λίθω βαλέτω”… 
Όλοι κρίνουμε και όταν έρθει η σειρά μας θα κριθούμε, ”μην κρίνεις ίνα μην κριθείτε”. Αν και πιστεύω, ότι η κριτική, δεν βλάπτει, αντίθετα σε βοηθάει να βελτιωθείς, αρκεί να κρίνει ο καθένας τον εαυτό του!

ΑΠΟ XIROMERITISSA 'S BLOG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου