4 Δεκεμβρίου 2011

Οι προτάσεις του Βαγγέλη Κουτιβή για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

Στο πλαίσιο της Επιτροπής Δημόσιας Διαβούλευσης, στη διαδικασία κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, ο Βαγγέλης Κουτιβής πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας και μέλος της επιτροπής Διαβούλευσης υπέβαλε σοβαρό και ολοκληρωμένο υπόμνημα με σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη του δήμου…. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ο ΑΚΑΡΝΑΝ»
ΚΟΥΤΙΒΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 



Προς: Επιτροπή διαβούλευσης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας 
Σας παραθέτουμε τις προτάσεις: 


Άξονας 1. Περιβάλλον και ποιότητα ζωής 
Ακαρνανικά όρη με κορυφές Μπούμστος ύψος 1573 μ., Περγαντί, Ψηλή Κορφή 1589 και Σερέκας. 
Δάσος Μαύρης Ελάτης (Abies cephalonica), στην Κομποτή που είναι απομονωμένο και αυτοτελές, η έκταση του είναι 2.000 στρέμματα μοναδική στο είδος της και υπάγεται στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας ενώ σαν κοινοτικός χώρος ανήκει στην Κομποτή και τον π. Δήμο Μεδεώνος ευρύτερα. 
Πανίδα: στην περιοχή των ακαρνανικών ζουν και αναπαράγονται ο Χρυσαετός, ο Μπούφος, το Όρνιο, ο Πετρίτης, ο Μικροτσικνιάς, ο Γαϊδουροκεφαλάς, το Γελογλάρονο, η Λιοστριτσίδα, ο Πετρίτης και άλλα σπάνια πουλιά. 
Η πεζοπορία και η ανάβαση στα θρυλικά βουνά των Ακαρνανικών δεν πρέπει να είναι πρόκληση μόνο για τους φανατικούς ορειβάτες που το επισκέπτονται ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές, τις οποίες μπορεί κανείς να ακολουθήσει για να ανεέεί στις κορυφές του βουνού, αλλά και για μας που ζούμε δίπλα του έχοντας την καθημερινή του εικόνα με όλες τις καιρικές του εκφάνσεις αλλά δεν αποτολμήσαμε ποτέ μας να το επισκεφθούμε και να θαυμάσουμε το μεγαλείο τους. 
Λίμνη Αμβρακία ή Λιμναία στην αρχαιότητα. Ένα μεγάλο μέρος της Λίμνης ανήκει διοικητικά στα Χωριά Κατούνα και Κωνωπίνα. Η επιφάνειά της είναι περίπου 14 τετ. χλμ., με μήκος του κυρίως σώματός της περίπου 7 χλμ., ενώ με την προέκταση φθάνει τα 12 χλμ. μήκος. Το πλάτος της φθάνει τα 3,5 χλμ., στο βόρειο άκρο του κυρίως σώματός της. Κοντά στις όχθες της έχουν από χρόνια αναπτυχθεί αρκετοί οικισμοί. 
Ποτάμι της Νήσσας 
Πηγάζει από τα Ακαρνανικά όρη στην περιοχή Αχυρά διασχίζει τα ιαματικά Λουτρά Τρύφου και χύνεται στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου μεταξύ Δρυμού και Λουτρακίου. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καταρράκτες, γεφύρια και μονοπάτια. 
Αμβρακικός Κόλπος 
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας. Η θάλασσα του Αμβρακικού βρέχει την βόρεια πλευρά του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ξεκινάει από το Λουτράκι Κατούνας περνάει από Δρυμό, Παλιάμπελα, Βόνιτσα και τελειώνει στο Άκτιο. 
Παραλία Λουτρακίου: Αξιοποίηση ανάπλαση της πλαζ στο Λουτράκι με σκοπό την ανάπτυξη του παραθαλάσσιου τουρισμού των κατοίκων της γύρω περιοχής μας με εγκατάσταση εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση των λουόμενων (ηλεκτροφωτισμός, ντουζιέρες, τουαλέτες, αποδυτήρια, αναψυκτήριο, ομπρέλες, καθίσματα κλπ.). 
Δασύλλιο Κατούνας : ανάπλαση καθαρισμός και εξωραϊσμός για την ανάπτυξη ήπιας δασικής αναψυχής. 
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις : α) Μονοδρόμηση του κεντρικού δρόμου της Κατούνας, κατασκευή παρακαμπτήριας οδού στην Κατούνα β) κλείσιμο του κεντρικού δρόμου τους καλοκαιρινούς μήνες σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες όπως γίνεται σε Πάλαιρο και Βόνιτσα. 
Πλατεία: Βελτίωση της εικόνας της πλατείας της Κατούνας με τοποθέτηση εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων) και αναμόρφωση συντριβανιού. 

Προτάσεις 
Ανάδειξη, προστασία, προσβασιμότητα και αξιοποίηση των σπάνιων φυσικών οικοσυστημάτων. Συντήρηση και επέκταση των μονοπατιών. Ανάδειξη σπηλαίου Κωνωπίνας. Να χαρακτηριστεί «Αισθητικό Δάσος», το Δάσος Μαύρης Ελάτης στην Κομποτή και το δρυοδάσος «Φαγιά» στην Πάλαιρο. 
Eπαναλειτουργία λουτρών Τρύφου με τόνωση της τοπικής οικονομίας της Τρύφου και συγχρόνως μέριμνα για ιαματικά λουτρά για όλους τους δημότες.



Μετρο 1.2 Διαχείριση απορριμμάτων – ύδρευση – αποχέτευση 

Αποκατάσταση των χωματερών και ΧΑΔΑ Κατούνας, Βόνιτσας. Δημιουργία βιολογικού καθαρισμού και δικτύου αποχέτευσης Λυμάτων στην Κατούνα. Εκσυγχρονισμός και επέκταση βιολογικού καθαρισμού Βόνιτσας. Βιολογικός και επέκταση σε όλη στην Πάλαιρο. Εξεύρεση χώρων και στους τρεις πρώην Δήμους για την διάθεση μπαζών και αδρανών υλικών. Καθαριότητα στις εισόδους των διαμερισμάτων όλου του Δήμου από ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων, (με εθελοντισμό τοπικοί σύλλογοι και μαθητές γυμνασίων-λυκείων). 
Ύδρευση: καταγραφή όλων των εξωτερικών βρυσών που βρίσκονται στο δίκτυο ύδρευσης από την πηγή στο κεφαλόβρυσο μέχρι την δεξαμενή στο Δασύλλιο Κατούνας και κλείσιμο όλων των παράνομων. Τοποθέτηση και καταμέτρηση υδρομετρητών σε όλες τις παροχές. Δημιουργία δεύτερης υδατοδεξαμενής. Υδρομάστευση των πηγών κεφαλόβρυσου για περισσότερο νερό στην Κατούνα. Κατάρτιση οικονομικής πολιτικής διαχείρισης του νερού. Όλα αυτά πέραν του προβλεπόμενου έργου για την ύδρευση της Κατούνας. Κλείσιμο όλων των παράνομων βρύσεων από το δίκτυο ύδρευσης σε όλα τα χωριά του Δήμου. 

Άξονας 2. Κοινωνική πολιτική –παιδεία 
Μέτρο2.1. 
-Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου για την κάλυψη αναγκών επιβίωσης των απόρων οικογενειών.
-Εκσυγχρονισμός των παιδικών χαρών.
-Συνεχόμενη στήριξη ΚΔΑΠ, ΚΑΠΗ, χρήστες ουσιών. 
-Συνέχιση των ημερίδων του πολιτιστικού συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας με θέμα την ενημέρωση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. 
-Προληπτική ιατρική από εθελοντές γιατρούς. 
-Να συντομεύσουν οι εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτηρίου που στεγάζει το Κέντρο Υγείας Κατούνας. 
-Αναβάθμιση των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αγροτικός γιατρός σε όλα τα χωριά. 
-Τη διατήρηση του ήδη δοκιμασμένου και πετυχημένου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων. 

Μέτρο2.2. 
Οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών σε περιοχές του Δήμου μας όπως Μουσείο Θυρείου, Μοναστήρι Άγιος Νικόλαος Κατούνας, κάστρο της Βόνιτσας, Κεχροπούλα Παλαίρου, Κάστρο Αετού και Άγιος Δημήτριος, Κάστρο Τορυβίας Κομποτή, αρχαία Μεδεών, Κάστρο της Πλαγιάς, Κάστρο και σπίτι του Γρίβα στην Περατιά, πηγές Κορπής, ιαματικές πηγές Αγίου Βάρβαρου Τρύφου, αεροδρόμιο Ακτίου, Μονή Ρόμβου, εκκλησίες στα Σκλάβαινα, παλιοί οικισμοί: Αχυρά, Πλαγιά, Βούστρι, Βάτος, κ.α. 
Επίσης να ληφθεί μέριμνα για τα Κάστρα, τα μοναστήρια και τα παραδοσιακά κτίρια τα οποία είναι σήμερα σε άσχημη κατάσταση.




Μετρο2.3 Πολιτισμός - Αθλητισμός 
Επιπλέον των εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον Δήμο και τους πολιτιστικούς συλλόγους οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν λόγω των καιρών στα τοπικά ήθη και έθιμα και στις τοπικές παραδόσεις με κυρίαρχο στοιχείο την προσφορά και τον εθελοντισμό των κατοίκων, προτείνονται τα εξής: 
Α. Καταγραφή όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων του νέου Δήμου και κατάρτιση μητρώου στο Δήμο ή στο κέντρο κοινωνικής μέριμνας και ανάπτυξης (Πολιτιστικό κέντρο). Να προσκομίσουν οι σύλλογοι καταστατικά και δραστηριότητες κατ' έτος. Εθελοντικές δράσεις και τοπικά δρώμενα των συλλόγων. 
Β. Νήσσα: Να διατηρηθεί και να επεκταθεί η πολυπληθέστερη εκδήλωση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή της Νήσσας την Άνοιξη. Μπορεί η γιορτή αυτή να ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα το απόγευμα δηλαδή με 2 μέρες διάρκεια. Με διάφορα δρώμενα ποιμενικού βίου (κούρεμα, ξινόγαλο, πέρασμα στα χειμαδιά, ψήσιμο προβατίνας κλπ.), έκθεση αγροτικών προϊόντων από την τοπική γη, παρουσίαση αλόγων, επίδειξη, αγώνες και βόλτα στη γύρω περιοχή. Επίσης μπορεί να γίνει ζωντανή αναβίωση του παλαιού τρόπου αλωνίσματος με τα άλογα, αναβίωση οργώματος, κ.α. με σκοπό να μαθαίνουν οι νεώτεροι για την παλαιότερη αγροτική ζωή, για την παράδοση, και για το δέσιμο της γης με τα άλογα και τον άνθρωπο. Η εκδήλωση να καλύπτετε με καθαρά παραδοσιακή μουσική. 
Γ. Κατούνα 
1) Διοργάνωση χειμερινής γιορτής τραχανά με δρώμενα καζάνια, τσιγαρίδες, παραδοσιακή μουσική. 
2) Θερινές εκδηλώσεις με θέμα «Οι δρόμοι του Καπνού» με σκοπό την αναβίωση της παραδοσιακής καλλιέργειας και των παραδοσιακών τρόπων καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, κτλ. του καπνού. 
3) Ανάδειξη του πρωταγωνιστή θεάτρου σκιών «Μπαρμπα – Γιώργου», ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παλιών καραγκιοζοπαιχτών κατάγονταν από την Κατούνα και όχι από την Αμφιλοχία. 
4) Έκθεση όλων των τοπικών βιβλίων και εφημερίδων των τοπικών συλλόγων που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα με σκοπό την προβολή της ιστορίας μας. 
5) Συνέχιση παραδοσιακού χορευτικού τμήματος σε συνεργασία με τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, του Δήμου και των σχολείων της περιοχής. 
6) Ίδρυση δημοτικής βιβλιοθήκης και λαογραφικού μουσείου στην Κατούνα. 
Δ. Πάλαιρος: η περιοχή της Παλαίρου το καλοκαίρι είναι γεμάτη από παραθεριστές και θα είναι καλό να γνωρίσουν την τοπική παράδοση και προϊόντα. Η Πάλαιρος φημίζεται για το κρασί από πολύ παλιά γι’ αυτό καλό θα ήταν καλό να δημιουργηθεί μια μέρα γιορτής του κρασιού και παράδοσης με τοπικά παραδοσιακά χορευτικά δρώμενα. 
Ε. Συγγραφή βιβλίων για την καταγραφή, ανάδειξη και ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και μνημείων της περιοχής, τα οποία θα μοιρασθούν στα σχολεία και σε βιβλιοθήκες της περιοχής μας. 
ΣΤ. Βόνιτσα – Άκτιο: Αναπαράσταση της ναυμαχίας Ακτίου. 
Ζ. Αξιοποίηση κτιρίων Δημοτικών σχολείων (Κωνωπίνα, Άγιος Νικόλαος) και Συνεταιρισμών με σκοπό τη μετατροπή τους σε πολιτιστικά κέντρα. 
Η. Η απαράδεκτη κατάσταση του δημοτικού γηπέδου Κατούνας να βελτιωθεί, ώστε να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο χώρο άθλησης της νεολαίας μας. Ομοίως τα γήπεδα Αετού και Κωνωπίνας να αποκτήσουν χλοοτάπητα. 
Θ. Ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού με την ανάδειξη των Ξηρομεριτών Αγίων Άγιος Βάρβαρος Τρύφου και Άγιος Βλάσιος «ο εν Σκλαβαίνοις». 
Ι. Βελτίωση και Αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου θυρρείου. 
ΙΑ. Δράσεις για την αναβάθμιση της Ακαδημίας «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» στα Παλιάμπελα. 
ΙΒ. Να υποστηριχτεί και να διατηρηθεί ζωντανό το πανηγύρι στο Μοναστηράκι. 
ΙΓ. Αξιοποίηση και Ανάδειξη της Λαογραφικής Συλλογής του Νίκου Ράππου στην Κωνωπίνα. 
ΙΔ.- Να τοποθετηθεί σύντομα πλαστικός χλοοτάπητας στα γήπεδα Θυρρείου και Πλαγιάς αφού η ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας τους επιβάλλει να αγωνίζονται σε γήπεδα με χόρτο και έτσι αναγκάζονται να αγωνίζονται μακριά από τα χωριά τους.



Άξονας 3. Τοπική οικονομία – Απασχόληση 

1) Σφαγεία: Κύρια δραστηριότητα στην περιοχή του Δήμου είναι η κτηνοτροφία. Προτείνουμε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης την επαναλειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων καθώς και την τυποποίηση μερικών κτηνοτροφικών προϊόντων (λουκάνικα, αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα) και να γίνουν προσπάθειες για την Ονομασία Προέλευσης τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων όπως το αρνάκι Κατούνας, κτλ. 
2) ΤΟΕΒ: Η δεύτερη σε σημασία οικονομική δραστηριότητα είναι η γεωργία, άρα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί η άρδευση του κάμπου της Κατούνας με τη συμβολή του Δήμου. 
3)  Να δημιουργηθούν κι άλλα εργοστάσια κατασκευής γυψοσανίδων στην περιοχή με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η επένδυση αυτή θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις εργασίας. 
4)-Σε όλες τις δημοτικές ενότητες στις αίθουσες των δημαρχείων να παραδίδονται δωρεάν μαθήματα Ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε ενήλικους. 

Άξονας 4. Βελτίωση της διοικητικής και της οικονομικής δυνατότητας του Δήμου 
1)  Να επιδιώξουμε με κάθε τρόπο την άμεση ολοκλήρωση του φράγματος των Αχυρών ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχή. 
2) Ανάπτυξη συγκοινωνίας (δημοτική – ΚΤΕΛ) σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας. 
3) Ίδρυση γραφείου γεωργοκτηνοτροφικής ανάπτυξης στην Κατούνα με σκοπό την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης της αγροτικής οικονομίας (εναλλακτικές καλλιέργειες, κατάρτιση και επιμόρφωση των αγροτών, χρηματοδοτική ενίσχυση νέων αγροτών, κτλ.). Ίδρυση γραφείου τουριστικής ανάπτυξης στην Πάλαιρο και γραφείου αλιευτικής πολιτικής στην Βόνιτσα. 
4) Ίδρυση τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας στην υπηρεσία καθαριότητας για την εξυπηρέτηση των πολιτών στην αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, ώστε να μην απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε περιοχές εκτός των χωριών. 
5) Κατασκευή ιστοσελίδας του Δήμου, όπως και ίδρυση γραφείου τύπου για την καθημερινή ενημέρωση των μόνιμων κατοίκων και των ετεροδημοτών με ανακοινώσεις, προκηρύξεις, δελτία τύπου, αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, κ.α. 
Τα δυνατά σημεία του πρώην Δήμου Μεδεώνος και ορισμένων περιοχών του υπόλοιπου Δήμου είναι οι δραστηριότητες της Κτηνοτροφίας και της Γεωργίας, καθώς και το πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα. Γι’ αυτό οι παραπάνω προτάσεις μας εστιάσθηκαν σε αυτούς τους τομείς. Ενώ αντιθέτως στον παραλιακό χώρο των πρώην Δήμων Ανακτορίου και Παλαίρου τα δυνατά τους σημεία είναι και ο τουρισμός με την αλιεία. 

Το μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης και
Πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας
Ευάγγελος Κουτιβής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου