7 Δεκεμβρίου 2011

ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΣΣΑ: Λαχταριστές τηγανίτες...

Ο χειμώνας επιβάλλει τις τηγανίτες. Σε όλα τα Ξηρομερίτικα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν παραδοσιακό πρωινό με ροδοψημένες τηγανίτες που μοσχοβολάνε. Στον τόπο μας, παλιά τις τηγανίζανε με ζωικό λίπος (ξίγκι), αλλά τώρα χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο. 

Τηγανίτες: μια ζεστή Ξηρομερίτικη οικογενειακή λαχταριστή στιγμή… μεσ’ την καρδιά του χειμώνα… 

Οι συνταγές της Ξηρομερίτισσας: 
Παραδοσιακές τηγανίτες
Υλικά:
2 κούπες χλιαρό νερό
2 κουτ.γλ.αλάτι ψιλό
2 κουτ.γλ.ζάχαρη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπώλ, ρίχνουμε το νερό, το αλάτι την ζάχαρη και ανακατεύοντας, προσθέτουμε το αλεύρι, ώσπου να γίνει σφιχτός πυκνός χυλός.
Ανακατεύουμε καλά.
Βαζουμε το λάδι στο τηγάνι, να κάψει.
Με κουτάλι, ρίχνουμε προσεχτικά, το μείγμα.
Κρατάμε το κουτάλι σταθερό, για να έχουν καλό σχήμα.
Πρώτα πολύ αραιά μεταξύ τους και κατόπιν στα κενά που αφήσαμε.
Όταν ροδίσουν ελαφρά, γυρνάμε απο την άλλη
Τοποθετούμε, σε απορροφητικό χαρτί
Περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλλα!
Τρόπος 2ος:
Αντικαθιστούμε την 1 κούπα νερό, με 1 κούπα γάλα. Προσθέτουμε 2 αυγά και τα παραπάνω υλικά (1ου τρόπου).
Αν θέλετε, προσθέστε και τυρί φέτα 50 gr. περίπου.
Αυτό ήταν!
Γρήγορα κι εύκολα!

ΑΠΟ http://xiromeritissa.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου