Ένα άλλο ξηρομερίτικο έδεσμα των Χριστουγέννων,είναι και το σπληνάντερο. Προσφέρονταν ζεστό στους πρωινούς επισκέπτες, συνοδευόμενο, με κόκκινο κρασί, δίπλα στο αναμμένο τζάκι (…ωραία εικόνα)!
Χαράματα Χριστουγέννων, πρώτο μέλημα της νοικοκυράς, ήταν το ψήσιμό του. Το σπηνάντερο, το έφτιαχναν από το προηγούμενο βράδυ! Είτε ψημένο στη σούβλα, είτε σε ταψί του φούρνου, έχει ιδιαίτερη γεύση.
Το αρνίσιο, είναι ότι καλύτερο, αλλά, δύσκολο στην διαδικασία “φορέματος”, του εντέρου, στη γέμιση. Προτείνω μεγάλο σφάγιο, το πρόβειο, είναι πιο νόστιμο. Επίσης φτιάχνεται και τράγιο ή χοιρινό (εδώ απαραίτητα, τα μπαχαρικά, για να “κόψουν”, την μυρωδιά).
Ας δούμε τι χρειάζεται.
Υλικά από ένα πρόβειο σφάγιο.
Δηλαδή:
Το παχύ έντερο
Μια συκωταριά (καρδιά, συκώτι, σπλήνα)
Την πάνα (μοιάζει με λευκή δαντέλα, σαν μαντήλι)
Διαδικασία:
Πλένουμε πολύ καλά το έντερο.
Με ξύλινη βέργα γυρνάμε το μέσα, έξω.
Πλένουμε ξανά.
Στρώστε μία λαδόκολλα, σ' ένα τραπέζι για να αποφύγετε, το πολύωρο καθάρισμα.
Αφού έχετε πλύνει την συκωταριά, κόβετε την καρδιά, σε λωρίδες, όπως καθαρίζετε ένα μήλο.
Με τον ίδιο τρόπο, κόβετε και την σπλήνα.
Κόψτε και λίγο συκώτι, μικρά κομμάτια, σε μερίδες για σουβλάκι (πολλοί, δεν βάζουν συκώτι).
Αν, φτιάξετε αρνίσιο θα χρειαστείτε 3 καρδιές και 3 σπλήνες, την πάνα και έντερο.
Επειδή, είναι τρυφερά κι ευλύγιστα, για να ντύσετε εύκολα την πάνα, βάλτε την να παγώσει (το τυλιγμένο ρολό).
Η εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε, έντερο, από μεγάλο σφάγιο.
Πάνω στο τραπέζι απλώστε την πάνα.
Τοποθετείστε την καρδιά και την σπλήνα παράλληλα με την άκρη της πάνας.
Αλατίστε καλά, προσθέστε, πιπέρι, ρίγανη (προαιρετικά, όπως και σκόρδο, κανέλλα-γαρύφαλλα τριμμένα.
Αν βάλετε, μπαχαρικά, μισό κουτ. γλ. κανέλλα και 1/4 κουτ. γλ. γαρύφαλλο, είναι αρκετό).
Τυλίξτε με την πάνα σφιχτά.
Δέστε την άκρη του εντέρου με κλωστή και φορέστε το στην πάνα.
Πως: Με το χέρι γυρίστε την άκρη, με το νήμα, στην μέσα πλευρά, τοποθετείστε την πάνα και πιέστε για να καλυφθεί με το έντερο (όπως τα γυρνάμε ανάποδα στο πλύσιμο).
Όταν φτάσετε, στην άκρη της πάνας δέστε σφιχτά.
Έτοιμο!
Για ψήσιμο στα κάρβουνα, περάστε ζιγκ-ζαγκ, σε λεπτή σούβλα.
Η ψήστε το, σε ταψί του φούρνου, προσθέτοντας, νερό, στην κάτω σχάρα στους 230 βαθμούς.
Σερβίρετε αμέσως.
Το κόκκινο ντόπιο κρασί, αναδεικνύει την γεύση του!
Καλές γιορτές!
ΑΠΟ XIROMERITISSA'S BLOG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου