28 Δεκεμβρίου 2011

Οι γιατροί του Κ.Υ.Κατούνας διαμαρτύρονται για την μεταχείριση από την διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια ανεξήγητη απαξίωση του κέντρου υγείας Κατούνας και των κατοίκων της περιοχής από τη διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου. Οι υπεύθυνοι (διοικητής νοσοκομείου Αγρινίου κος Κραμποκούκης Γεώργιος - διοικητής 6ης Υ.ΠΕ. κος Κατσικόπουλος Δημήτριος) παρουσία τοπικών αλλά και πολιτικών παραγόντων του νομού είχαν ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τους προτείναμε τρόπους επίλυσής τους. 

Μας διαβεβαίωσαν ότι έχουμε τη συμπαράστασή τους και ότι το συντομότερο θα επιλυθούν πολλά από αυτά. Όσον αφορά την ασφαλή λειτουργία του κέντρου υγείας προτείναμε στον κο Κραμποκούκη να εφαρμόσει λύσεις που εφάρμοσε και ο προκάτοχός του κος Ιωάννης Μπίνας. Λύσεις οι οποίες θα εξασφάλιζαν την ασφαλή λειτουργία του κέντρου υγείας τόσο για τους κατοίκους της περιοχής που εξυπηρετεί όσο και για τους εφημερεύοντες ιατρούς. Αντ’ αυτού αυτό που εισπράξαμε ήταν άρνηση και στροφή της διοίκησης του νοσοκομείου εναντίον μας. 
Πιο συγκεκριμένα αφού οι λιγοστοί ιατροί κάλυψαν με εφημερίες το μήνα Δεκέμβριο έως Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και τις εκτέλεσαν, στις 20 Δεκεμβρίου, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει ενημερωθεί για το πρόγραμμα εφημεριών που του αποστείλαμε την 1-12-2011, ενώ αυτό είχε λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, το τροποποίησε, διαγράφοντας εφημερίες που είχαν εκτελεστεί έως τότε. Συνέταξε καινούργιο πρόγραμμα με έναν ιατρό σε ενεργή εφημερία χωρίς να παρίσταται κανένα άλλο άτομο από προσωπικό (νοσηλεύτρια-τραυματιοφορέας-οδηγός ασθενοφόρου-θυρωρός κλπ). Το δε πρόγραμμα το οποίο συνέταξε στερεί στους ιατρούς τα δεδουλευμένα χρήματα, επιβάλλει επιπλέον εφημερίες πέραν των προβλεπομένων από το νόμο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των ιατρών όσο και των κατοίκων της περιοχής. 
Θα θέλαμε να σας παραθέσουμε μια ενημέρωση για το κέντρο υγείας Κατούνας και τα προβλήματά του. 
Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, το Κέντρο Υγείας Κατούναςεξυπηρετεί περί τους 6000 κατοίκους και περιλαμβάνει τα χωριά Κατούνα, Κονοπίνα, Τρύφος, Αετός, Κομπωτή, Άγιος Νικόλαος, Αχυρά, Φυτείες. Ο πληθυσμός αυτός το καλοκαίρι τριπλασιάζεται. Τον τελευταίο καιρό εξυπηρετούμε και αρκετούς ασθενείς απ’ το ορεινότερο χωριό της περιοχής (Αρχοντοχώρι) που ανήκει στο Κ.Υ. Μύτικα. Αυτό προκύπτει από τα βιβλία καταχώρησης των ασθενών και λόγω του ότι βρισκόμαστε καθ’ οδόν για το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου (ΓΝΑ). Ίσως δεν είναι δόκιμο να αναφέρουμε χιλιομετρικές αποστάσεις που έχουν τα εξυπηρετούντα χωριά από το Κ.Υ. μας, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε ο δρόμος είναι αγροτικός με πολλές στροφές και κακά συντηρημένος. Τα τρία κύρια χωριά (Αετός, Κομπωτή και Τρύφος) απέχουν περί τα 20 λεπτά από το Κ.Υ. με ιδιωτικό μέσο και είναι ορεινότερα της Κατούνας. 
Τα χωριά Κομπωτή και Αετός δεν διαθέτουν Αγροτικό Ιατρείο εδώ και τρία χρόνια. Εξυπηρετούμε επιπλέον 100 ασθενείς που υπάγονται στη «Βοήθεια στο σπίτι» με αδυναμία, λόγω σοβαρών νοσημάτων, να προσέλθουν στο Κ.Υ. 
Η απόσταση του Κ.Υ. είναι 44 χλμ για το Νοσοκομείο Αγρινίου και 22 χλμ για το Κ.Υ. Αμφιλοχίας. Επειδή λοιπόν πρέπει να μιλάμε με χρόνο και όχι με χιλιομετρική απόσταση σας αναφέρουμε ότι το ασθενοφόρο χρειάζεται περίπου 45 λεπτά από το Κ.Υ. μας έως το νοσοκομείο Αγρινίου και 20 λεπτά έως το Κ.Υ. Αμφιλοχίας, το οποίο βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από το Νοσοκομείο Αγρινίου. 
Η σύσταση του πληθυσμού, όπως και στα περισσότερα χωριά της Ελλάδας αποτελείται από άτομα τρίτης ηλικίας που δεν έχουν τις περισσότερες φορές μεταφορικό μέσο ή κάποιον συγγενή κοντά τους. Τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας δεν εξυπηρετούν και η μετάβαση στο νοσοκομείο γίνεται είτε με δικό τους μέσο, εφ’ όσον υπάρχει, είτε με ταξί (με μεγάλο αντίτιμο) για να προβούν σε ένα στοιχειώδη έλεγχο (π.χ. μικροβιολογικό) που εμείς δεν διαθέτουμε. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό στο Κ.Υ. απαρτίζεται από τη Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής και δύο επιμελητές Β΄ επί θητεία. Τα περιφερειακά ιατρεία Παπαδάτος-Κονοπίνας είναι κενά. Στο περιφερειακό ιατρείο Τρύφου υπάρχει ένας επιμελητής Β΄ Γενικής Ιατρικής επί θητεία και στο περιφερειακό ιατρείο Φυτειών ένας επιμελητής Β΄ Γενικής Ιατρικής επί θητεία επίσης. 
Τα προβλήματα που έχει το Κ.Υ. είναι πάρα πολλά, ξεκινώντας από τον ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος υπάρχει μόνο ένα διαφανοσκόπιο, απαραίτητο για την ανάγνωση των ακτινογραφιών. Ο μόνος εξοπλισμός που υπάρχει είναι καρδιογράφος, οξυγόνο, αποστειρωτήρας, απινιδωτής, μάσκα Αmbu και πιεσόμετρο τροχήλατο. Δεν υπάρχουν αρκετά εργαλεία συρραφής τραυμάτων, επιτοίχιο ωτοσκόπιο, ράφια για την τοποθέτηση των υλικών στην αίθουσα επειγόντων. Τέλος, δεν υπάρχει κλιματισμός στα ιατρεία και παρουσιάζονται πολλές άλλες ελλείψεις όπως έπιπλα, καρέκλες και άλλες ελλείψεις για τις οποίες έχουν γίνει σχετικές γραπτές αναφορές προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και εφημερεύοντες ιατροί στο Κ.Υ. Κατούνας όσον αφορά τον εργασιακό τομέα εκτός του ότι ο χώρος των ιατρών και του εξεταστηρίου των επειγόντων είναι πάρα πολύ μικρός και ακατάλληλος συνίστανται στην έλλειψη νοσηλεύτριας στην εφημερία, θυρωρού(φύλακα), ασθενοφόρου(αναγκαζόμαστε πολλές φορές να συνδράμουμε με δικά μας μέσα σε απομακρυσμένα χωριά για ασθενείς οι οποίοι έχουν επείγουσα ανάγκη και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μας λόγω της ιδιομορφίας του δρόμου) παρά το γεγονός έχει εγκριθεί ο οργανισμός για τοποθέτησή τους. Εντούτοις οι ανωτέρω βρίσκονται σε απόσπαση στο νοσοκομείο Αγρινίου. Με λίγα λόγια εκτελούμε και άλλες εργασίες που δεν ανήκουν στο αντικείμενο μας (της καθαρίστριας, του φύλακα, του τραυματιοφορέα, του οδηγού ασθενοφόρου, της νοσηλεύτριας). Επίσης, τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με το νέο νόμο που καθόριζε το εφημεριακό καθεστώς (ανήκουμε σε κέντρο υγείας Γ’ ζώνης) αναγκαστήκαμε για την ασφαλή λειτουργία του Κ.Υ. να εφημερεύσουμε πέραν του ορίου των εφημεριών μας και πάνω από το πλαφόν του μισθού μας.

OI ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ:
Ζαρμπαλά-Τρίχα Ειρήνη
Λιάβας Φώτης
Ιωάννου Παναγιώτης
Γκαλάν-Κάρμεν Σιμόνα
Λιάγκα Ειρήνη


ΑΠΟ AMVRAKIKOSNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου