Τα Χριστούγεννα φτιάχνουμε ξεροψημένες και ευωδιαστές τσιγαρίδες. Παλιά, κάθε οικογένεια, είχε ένα γουρουνάκι στην αυλή του. Το έπαιρνε από μικρό, η εκτροφή του άρχιζε ένα χρόνο, πριν, έτσι ώστε να καταφέρουν να το παχύνουν αρκετά...
Με φροντίδα και καλό τάισμα το γουρουνάκι, γινόταν… θρεφτάρι. Τότε δεν υπήρχαν οι ζωοτροφές, που υπάρχουν σήμερα. Για να το θρέψουν, μάζευαν βελανίδια (βελάνια, στην τοπική διάλεκτο). Αυτοί που είχαν πολλά γουρούνια, διέσχιζαν μακρινές αποστάσεις για να τα βοσκήσουν.
Προπαραμονή Χριστουγέννων, όλο το χωριό έσφαζε τα γουρούνια. Ακόμα, θυμάμαι τις κραυγές τους. Μαζεύονταν 3-4 άνδρες και με τη χρήση βαριοπούλας, το έριχναν κάτω για να μπορέσουν να το σφάξουν (βάρβαρη μέθοδος, αλλά το κρέας του πεντανόστιμο). Έπειτα, βοηθούσαν τον γείτονα. Τότε, όλοι συνεργάζονταν μεταξύ τους.
Σήμερα, όσοι έχουν γουρούνι, χρησιμοποιούν τουφέκι. Αφού το έσφαζαν, τα έγδερναν με μαχαίρι και το κρεμούσαν σε τσιγγέλι, στο κατώι. Την επομένη, το τεμάχιζαν. Το κρέας αυτό έπρεπε να συντηρηθεί, ως τα επόμενα Χριστούγεννα. Το έκοβαν σε κομμάτια και αφού έλιωνε το ξίγκι, έμενε μικρά κομμάτια κρέατος. Οι ποσότητες ήταν μεγάλες, ένα καλό γουρούνι ζύγιζε εως και 100 κιλά. Καλό, χαρακτήριζαν το γουρούνι με πολύ ξίγκι.
Η παρασκευή τσιγαρίδων, ήταν ένα μικρό πανηγύρι.
Σε όλες τις αυλές, οι γυναίκες άναβαν φωτιές και ανακάτευαν τα καζάνια, με τις τσιγαρίδες. Σήμερα, τις φτιάχνουν σε μικρές ποσότητες-όσοι φτιάχνουν-.
Η συνταγή απλή, αλλά η διαδικασία κουραστική, αν είναι πολύ το κρέας.
Διαδικασία:
Κόβουμε το ξίγκι (λίπος) σε μεγάλα κομμάτια.
Σ αυτό το ξίγκι, πρέπει να έχει και κρέας πάνω του.
Τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
Δεν συνιστώ την ηλεκτρική κουζίνα, γιατί δεν βολεύει στο ανακάτεμα.
Αν δεν έχετε χώρο για φωτιά, βάλτε το σε μεγάλη κατσαρόλα, αλλά μέχρι την μέση.
Αφού αρχίζει να λιώνει το ξίγκι , προσθέστε αλάτι και λίγο νερό.
Στα καζάνια 1 ποτήρι νερό , στην κατσαρόλα μισό φλυτζάνι του καφέ.
Το νερό, προαιρετικά.
Ανακατεύετε καλά και συνέχεια για να μην κολλήσουν.
Όταν αφρίσουν, ξαφρίστε.
Συνεχίζετε ν ανακατεύετε.
Οι τσιγαρίδες θα είναι έτοιμες, οταν ροδίσουν ελαφρά.
Κάτι σαν το μπέικον.
Έτοιμες για σερβίρισμα, προσθέστε λεμόνι, αν θέλετε.
Αν, θέλετε να τις διατηρήσετε, αδειάστε σε δοχεία, οι παλιοί, είχαν πήλινα.
Διατηρούνται για μήνες...
Από http://xiromeritissa.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου