28 Δεκεμβρίου 2011

Οι πρώτες ημέρες ηλεκτροδότησης της Ζαβέρδας (1935-1936).

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΑΡΓΙΑΝΟΣ
Η 2η ομάδα εργασίας στο Project «αποδελτίωση εφημερίδων», στις έρευνές της πρόσφατα, εντόπισε ένα δημοσίευμα σχετικά με την κατάσταση στην Ζαβέρδα, τους πρώτους μήνες από την λειτουργία της «ηλεκτρικής». Ας δούμε τι έγινε το 1936 στη πόλη της Ζαβέρδας... 

Ένας κάτοικος αυτής, o κύριος Αμαργιανός, από το 1935, έχει τοποθετήσει κάθε χρηματικό ποσό που αυτός διέθετε ή που μπορεί να είχε συγκεντρώσει από δανειστές στην παραγγελία μιας μεγάλης πετρελαιομηχανής που θα παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα. Το χρηματικό ποσό που διέθεσε ήταν υπερβολικά μεγάλο για την εποχή. Διέθεσε 600.000 δρχ, όταν τότε μια λίρα είχε αξία 520 δρχ, ένα κιλό σπόρος σιταριού είχε 8,30 δρχ, και η αγορά μιας διώροφης κατοικίας 280 τμ δίπλα από τον Άγιο Ανδρέα Πατρών δεν υπερέβαινε το ποσό των 550.000 δρχ. 
Τα ανωτέρω ποσά τα έχουμε αντλήσει από άλλες εφημερίδες και τα παραθέτουμε για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επένδυσης που πραγματοποίησε ο κύριος Αμαργιανός. 
Τα προβλήματα που αντιμετώπισε, μετά την λειτουργία της «ηλεκτρικής», ήταν πολλά. Οι κάτοικοι δεν έδειξαν ενδιαφέρον για να συνδεθούν και να έχουν έστω και ένα λαμπτήρα στο σπίτι τους. 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ


Ο κος Αμαργιανός προχώρησε σε πιο τολμηρά βήματα δείχνοντας ότι η απόφασή του να εγκαταστήσει την «ηλεκτρική» δεν ήταν τυχαία.. Με δικά του χρήματα ηλεκτροδότησε μέρος της κεντρικής οδού της Ζαβέρδας καθώς και μέρος του λιμανιού, δείχνοντας σε όλους την αξία και την χρησιμότητα του φωτισμού στις νυκτερινές ώρες. Όμως και εδώ υπήρξαν παράπονα από ορισμένους που ζητούσαν συνεχή φωτισμό για όλες τις νυκτερινές ώρες, στην περιοχή του λιμανιού. Να σημειώσουμε ότι τότε το λιμάνι της Ζαβέρδας ήταν άξιο εμπορικής και συγκοινωνιακής σημασίας. 
Σε αυτό το κρίσιμο σημείο έρχεται το άρθρο της εφημερίδας για να τονίσει το έργο του κου Αμαργιανού και να δώσει την πρέπουσα αξία του ηλεκτροφωτισμού. Ζητά από την διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου (είχε αρκετά έσοδα αφού ο εκάστοτε πρόεδρος ήταν ο Ειρηνοδίκης) να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με τον κο Αμαργιανό, ώστε να ηλεκτροφωτιστεί το λιμάνι της Ζαβέρδας. 
Διαβάστε το τότε άρθρο, δείτε τα γεγονότα, όπως τα περιγράφει η εφημερίδα στις 1 Νοεμβρίου του 1936. Σύντομα θα επανέλθουμε με όσα συναντήσουμε και θα αφορούν την Ζαβέρδα, την σημερινή Πάλαιρο. 



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Πιστοποίηση γνώσεων Η/Υ Microsoft Specialist & IC3 -
Τεχνοβλαστός Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου