Σήμερα θα σας δείξω, πως γίνονται τα φύλλα για πίτα, μέσα από φωτό και οδηγίες. Μην απογοητευτείτε στην πρώτη προσπάθεια, εξάσκηση χρειάζεται.
Υλικά:
1 μέτριο φλυτζάνι του τσαγιού νερό
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 κιλό, δεν το έχω μετρήσει)
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι ψιλό
2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι λάδι για να αλοίψουμε τα φύλλα, ανάμεσα και το τελευταίο της πίτας (από πάνω).
Αρχίζουμε: Σε λεκάνη, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι και τις 2 κουτ. σ. λάδι και ανακατεύουμε, προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι. Προσθέτουμε, ώστε να φτιάξουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη, να μην κολλάει, ελαφρώς σφιχτή.
Ζυμώνουμε πολύ καλά για να ανοίγουν εύκολα.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μέρη και πλάθουμε μπαλάκια.
Αφήνουμε 5 λεπτά, να ξεκουραστεί, σκεπάζοντας με πετσέτα.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και τοποθετούμε πάνω το μπαλάκι.
Ρίχνουμε αλεύρι πάνω στο μπαλάκι και ανοίγουμε κινώντας τον πλάστη πάνω του.
Τυλίγουμε την άκρη στον πλάστη και κινούμε τα χέρια μας,ελαφρά πάνω από το φύλλο αρχίζοντας από το κέντρο και μετά στις άκρες του πλάστη.
Κάνουμε τις ίδιες κινήσεις, ώσπου να πετύχουμε το μέγεθος που θέλουμε.
Η δόση αυτή είναι για 4 μεγάλα φύλλα. Λαδώνουμε το ταψί, τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη και το ανοίγουμε, πάνω σ' αυτό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στα υπόλοιπα.
Λαδώνουμε την επιφάνεια του πρώτου φύλλου και στρώνουμε από πάνω το δεύτερο.
Την επιφάνεια του δεύτερου, δεν τη λαδώνουμε, γιατί θα μπει η γέμιση.
Συνεχίζουμε με το τρίτο φύλλο, το οποίο, στρώνουμε πάνω από το δεύτερο (χωρίς λάδι).
Ανοίγουμε και το τέταρτο και το αφήνουμε πάνω στην επιφάνεια και λαδώνουμε.
Τυλίγουμε το τρίτο φύλλο, στον πλάστη και το ανοίγουμε πάνω από το τέταρτο.
Όταν έχουμε έτοιμη την γέμιση, την βάζουμε πάνω από τα στρωμένα φύλλα και με τον πλάστη μαζεύουμε ρολό τα υπόλοιπα φύλλα, ( τρίτο και τέταρτο).
Περνάμε τον πλάστη, με δύναμη από πάνω, και κόβουμε το περίσσευμα.
Κολλάμε τα πάνω και κάτω φύλλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι.
Οι φωτό, ελπίζω να σας βοηθήσουν, (αν και ο κάμεραμαν, είναι ερασιτέχνης).
ΑΠΟ XIROMERITISSA'S BLOG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου