9 Ιανουαρίου 2012

Φυτείες- Κατούνα: Οι γειτονιές …των δήμων.

Φυτείες, άλλοτε κοινότητα, με μεγάλη ιστορία, κατόπιν, ένας από τους δήμους, που δημιούργησε το πρόγραμμα, Καποδίστριας, συνενώνοντας τις Φυτείες, Κουβαρά, Αγ.Στέφανο, Ρίβιο και Παπαδάτου. 

Όπως και η συνένωση των κοινοτήτων, Κομπωτής, Κωνοπίνας, Αετού, Τρύφου με έδρα στην Κατούνα, δήμος Μεδεώνος (προϋπήρχε ως δήμος, Κατούνα, Αχυρά και Αγ.Νικόλαος). 
Οι δύο αυτοί δήμοι, γνώρισαν ανάπτυξη και μέρες ευημερίας. Στην πορεία, με το πρόγραμμα Καλλικράτης, ο δήμος Φυτειών, εντάχθηκε στον δήμο Ξηρομέρου ενώ ο δήμος Μεδεώνος, στον Ακτίου – Βονίτσης. Και εκεί σταμάτησε η ανοδική πορεία τους. Ποιοι συμφώνησαν γι αυτές τις συνενώσεις; Με ποιο σκεπτικό, δέχτηκαν; Τι τους τάξανε και τελικά τι πήραν; 
Οι Φυτείες, από ένας δήμος αρκετά ανεπτυγμένος, κατέληξε μια γειτονιά του Αστακού. Όλα αυτά που κατάφερε, φαντάζουν περασμένα μεγαλεία! 
Όπως και η Κατούνα. Γειτονιά του Ακτίου – Βονίτσης. Νέος Δήμος Ακτίου -Βονίτσης. Πού είναι οι μέρες δόξας της Κατούνας; Ακούγεται πουθενά Κατούνα ή Μεδεών; Η Ιστορία της; Παίζει κανένα ρόλο για τον νέο δήμο; 
Και τώρα; Ξηρόμερο ονομάζονται μόνο οι Φυτείες, Αστακός, Αλυζία; Τα υπόλοιπα χωριά; Έπαψαν να είναι Ξηρόμερο; 
Και οι δύο, έπεσαν θύματα ψεύτικων υποσχέσεων. Άλλα τους υποσχέθηκαν και άλλα τους δόθηκαν. Και οι δύο, νιώθουν και είναι αδικημένοι. Στο σχέδιο Καποδίστριας, είχε προταθεί στον δήμο Φυτειών η συνένωσή του, με τον δήμο Μεδεώνος. Δεν συμφώνησαν, όμως. Αν τότε συμφωνούσαν, η Κατούνα θα ήταν η έδρα του (Καποδιστριακού) δήμου και το σχέδιο Καλλικράτης, δεν θα την κούναγε καθόλου, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Θα ήταν ένας δήμος-δύναμη. Η ισχύς εν τη ενώσει. Αλλά…. 
Θέλω να πιστεύω, πως πλανεύτηκαν, από τις ψεύτικες υποσχέσεις, -είμαι ρομαντική- (κι όχι ότι εξυπηρετούσαν κάποια συμφέροντα). Κανείς δεν φανταζόταν την σημερινή θέση των δυο χωριών.
Απ’ τα ψηλά ….στα χαμηλά!
Η ιστορία επαναλαμβάνεται!
Και τα λάθη!

ΑΠΟ XIROMERITISSA'S BLOG
ΦΩΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου