24 Φεβρουαρίου 2015

Στις δικαστικές αίθουσες του Αγρινίου η τραγωδία με το ναυάγιο στην Πάλαιρο


Την ερχόμενη Πέμπτη καθώς σήμερα ζητήθηκε αναβολή 
Δύο κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα βαραίνουν τους φερόμενους ωςδιακινητές των άτυχων μεταναστών- τι θα υποστηρίξουν οι έξι κατηγορούμενοι στο δικαστήριο.

Περισσότερο από ένας χρόνος πέρασε από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε βραχώδη ακτή της Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας και συγκλόνισε το πανελλήνιο. 27 ψυχές επιβιβάστηκαν τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου του 2013 σε βάρκα από την Πάλαιρο, με σκοπό να ταξιδέψουν λάθρα μέχρι τη γειτονική Ιταλία και να αναζητήσουν εκεί μια καλύτερη τύχη. Το ταξίδι τελείωσε πριν καν ξεκινήσει και για τους 12 από τους 27 Σύριους μετανάστες απέβη μοιραίο. Μεταξύ των θυμάτων, τέσσερα μικρά παιδιά, τεσσάρων έως επτά ετών.
Τραγική ειρωνεία: Σύριος μετανάστης, δάσκαλος στο επάγγελμα, που επέβαινε στη βάρκα μαζί με τα δυο μικρά παιδιά του, ήταν στους επιβαίνοντες αντίστοιχου με της Παλαίρου περιστατικού, που σημειώθηκε ανοιχτά της Χίου, λίγους μήνες πριν, με τους λαθρομετανάστες να προσπαθούν ,τότε, να περάσουν Ελλάδα. Ο Σύριος και τα παιδιά του ήταν τότε στους «τυχερούς» επιζήσαντες του ναυαγίου. Ήταν σε εκείνους που πνίγηκαν στην αιτωλοακαρνανική ακτή.
Οι αρχές ενημερώθηκαν για το ναυάγιο στις 6:00 το πρωί ενώ το τραγικό συμβάν εκτιμάται πως σημειώθηκε δύο με τρείς ώρες νωρίτερα.
Με εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στο σημείο έσπευσαν δύο πλωτά περιπολικά Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής από ξηράς, όπου εντόπισαν δεκαπέντε 15 αλλοδαπούς στη στεριά καλά στην υγεία τους και οκτώ σορούς (τέσσερις ενήλικες και τέσσερα παιδιά), οι οποίες περισυλλέγησαν από τα πλωτά περιπολικά Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
Στη συνέχεια, με τη συνδρομή ιδιώτη δύτη, κατόπιν ερευνών, εντοπίστηκαν επιπλέον τέσσερις σοροί εγκλωβισμένες στο αναποδογυρισμένο σκάφος, οι οποίες επίσης περισυλλέγησαν από τα πλωτά περιπολικά Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Οι διασωθέντες αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας καθώς και στο Κέντρο Υγείας Βόνιτσας για προληπτικές εξετάσεις, όπου και δόθηκαν οι πρώτες καταθέσεις.
Η πρώτη σύλληψη έγινε την ίδια μέρα και ήταν αυτή του οδηγού της βάρκας, ενός 59χρονου Σύριου, ως διακινητή των παράνομων μεταναστών. Άμεσα και με την ίδια κατηγορία, ξεκίνησαν αναζητήσεις και για τους υπόλοιπους διακινητές. Μετά από εβδομάδες συνελήφθησαν στην Αθήνα ,όπου είχαν διαφύγει, τρία αδέρφια από την Κωνωπίνα Ξηρομέρου 21, 25 και 27 ετών, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου του 2014 συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας και ο Αιγυπτιακής καταγωγής 32χρονος διακινητής, ως ηγετικό μέλος της οργάνωσης.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς εμπλέκεται και σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών, για τις οποίες έχουν εκδοθεί ισάριθμα Εντάλματα Σύλληψης.
Η αστυνομία με τότε ανακοίνωσή της για τον Αιγύπτιο, ανέφερε πως «το εγκληματικό προφίλ του συλληφθέντα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα βίαιο και σκληρό, ενώ σε κάθε προσπάθεια προσαγωγής του αντιστεκόταν σθεναρά στη σύλληψη και επιχειρούσε να διαφύγει, ενώ παραβίαζε συστηματικά τους περιοριστικούς όρους, που του είχαν επιβληθεί σχετικά με την εμφάνισή του σε Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής».
Εκτός από τους παραπάνω, συνελήφθη και στη συνέχεια προφυλακίστηκε και η 54χρονη μητέρα των τριών αδερφών από την Κωνωπίνα, για συνέργεια στην όλη επιχείρηση.
Λίγους μήνες μετά, δεκτό έγινε το αίτημα για αποφυλάκιση της μητέρας και του νεαρότερου εκ των τριών αδερφών από το Ξηρόμερο.
Οι υπόλοιποι, εκτός του Αιγύπτιου που κρατείται στις φυλακές της Κομοτηνής, είναι έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού.
Αρχικά ορίστηκε δικάσιμος για τις 2 Φεβρουαρίου του 2015 στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο Μεσολογγίου. Τελικά η ημερομηνία άλλαξε και η δική ορίστηκε να ξεκινήσει σήμερα 24 Φεβρουαρίου, όχι στο Μεσολόγγι όπως είχε αρχικώς γίνει γνωστό αλλά στο Πρωτομελές Εφετείο Κακουργημάτων στο Αγρίνιο. Τελικώς σήμερα ζητήθηκε αναβολή και η δίκη θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου.
Το κατηγορητήριο
Δύο κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες βαραίνουν τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενος, πλην της μητέρας, που κατηγορείται για συνέργεια, ότι δηλαδή γνώριζε για την όλη επιχείρηση της διακίνησης και βοήθησε δίνοντας προμήθειες σε διακινητές και μετανάστες.
Οι υπόλοιποι κατηγορούνται για παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών κατά την οποία προέκυψε κίνδυνος για τη ζωή τους και τελικά θάνατος καθώς και για πρόκληση του ναυαγίου από πρόθεση από την οποία προέκυψε κίνδυνος για τη ζωή των λαθρομεταναστών και τελικά επήλθε ο θάνατος.
Η δεύτερη κατηγορία βασίζεται στο ότι οι διακινητές «φόρτωσαν» με καύσιμα τη μικρή βενζινοκίνητη βάρκα, το βάρος των οποίων, μαζί με αυτό του πολυάριθμου πληρώματος, προκάλεσε την ανατροπή της βάρκας, πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Γεγονότος», ο μόνος που δέχεται τις κατηγορίες είναι ο Αιγύπτιος, που δηλώνει ,όμως, πως τα τρία αδέρφια από το Ξηρόμερο δεν είχαν καμία ανάμειξη με το ναυάγιο. Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο Αιγύπτιος είναι παντρεμένος με στενή συγγενή των τριών αδερφών.
Τα τρία αδέρφια από το Ξηρόμερο, που κατηγορούνται και για την κλοπή της βενζινοκίνητης βάρκας από ιδιώτη, δεν δέχονται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως η μόνη τους εμπλοκή στην υπόθεση, ήταν η μεταφορά των λαθρομεταναστών με όχημα, από την Εθνική Οδό, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Αμφιλοχίας, μέχρι το προσωρινό κατάλυμα όπου τις τελευταίες ημέρες διέμεναν, το οποίο ήταν μακριά από το σημείο του δυστυχήματος. Δεν δέχονται δηλαδή ότι ήταν παρόντες στην επιβίβαση των μεταναστών στη βάρκα. Τη δε ευθύνη για την κλοπή της βάρκας, δεν την αναλαμβάνει κανείς…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύριος οδηγός της βάρκας, αυτό που υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή, είναι ότι συνεργάζονταν με την αστυνομία και συμμετείχε στην όλη επιχείρηση για να αποκαλύψει τη δράση του κυκλώματος, κάτι που θα διερευνηθεί, μαζί με όλα τα άλλα, στο δικαστήριο.
«Πρόκειται για ένα πραγματικά τραγικό περιστατικό. Θρηνήσαμε θύματα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Σε ότι αφορά τις κατηγορίες, τα τρία αδέρφια από το Ξηρόμερο, δεν έχουν καμία ανάμειξη με αυτό καθαυτό το ναυάγιο», δηλώνει στο «Γεγονός» ο δικηγόρος που βρίσκεται στην υπεράσπιση των έξι κατηγορουμένων κ. Αριστείδης Φατούρος.

Aπό agrinionews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου