Κυκλοφόρησε πολυτελές λεύκωμα με τη δράση και τις συλλογές της
Η «Διεξόδος» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου με την συμπλήρωση δέκα πέντε χρόνων συνεχούς λειτουργίας της τόσο ως Κέντρο Λόγου και Τέχνης όσο και ωςΙστορικό Μουσείο, εξέδωσε πολυτελές λεύκωμα που περιέχει την συνολική της δράση καθώς και αντιπροσωπευτικά δείγματα των συλλογών της.
Το λεύκωμα ξεκινά με το προλογικό σημείωμα του ιδρυτή της που αναφέρεται στην δημιουργία της "Διεξόδου" που «έγινε χωρίς περίσκεψη και λογικούς υπολογισμούς αλλά με παράλογη αισιοδοξία, αγάπη και πάθος αφού έτσι, όπως γράφει, πραγματοποιούνται τα μεγάλα όνειρα».
Στη συνέχεια ο αναγνώστης πληροφορείται για τα επτά χιλιάδες αντικείμενα των συλλογών που είναι κατηγοριοποιημένα σε θεματικές ενότητες αρχαίων αντικειμένων του 4ου, 3ου και 2ου π.χ. αιώνος, νομισμάτων των ελληνιστικών χρόνων, εικόνων και εκκλησιαστικών ειδών του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, ιστορικών κειμηλίων της Επανάστασης του 1821, στρατιωτικών και πολιτικών εγγράφων, χειρογράφων λογοτεχνών, αυθεντικών παραδοσιακών ενδυμασιών, σπάνιων εκδόσεων, μεταλλοτεχνημάτων και κοσμημάτων του 18ουκαι 19ου αιώνα, υφαντών, ξυλόγλυπτων κ.λπ ενώ στη συνέχεια θεάται εκατό αντιπροσωπευτικά δείγματα ελαιογραφιών, γλυπτών και χαρακτικών από τα εκατοντάδες έργα της συλλογής της Πινακοθήκης.
Στις 150 σελίδες του λευκώματος ο αναγνώστης διαβάζει τις γνώμες όλων των προέδρων της Δημοκρατίας, των Αρχιεπισκόπων, των Δημάρχων του Μεσολογγίου καθώς και εξήντα προσωπικοτήτων της Ελλάδος από τον χώρο του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού που γνώρισαν την «Διέξοδο».
Στο περιεχόμενό του περιλαμβάνεται επίσης η συνολική δεκαπεντάχρονη δράση της που συνίσταται στην πραγματοποίηση 64 εικαστικών εκθέσεων και 21 μουσικών εκδηλώσεων, στην έκδοση 22 βιβλίων, 23 περιοδικών και 3 CD, στην παρουσίαση 30 συγγραφέων και ισάριθμων βιβλίων τους καθώς και στην πραγματοποίηση 33 συγκεντρώσεων της «Λέσχης Ανάγνωσης» με ανάλυση έργων κλασσικής λογοτεχνίας,
Στο ίδιο λεύκωμα περιλαμβάνεται κατάλογος με τις εκδηλώσεις χορού και τις προβολές κινηματογραφικών ταινιών ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις 31 επιστημονικές ημερίδες και συμπόσια, στις 25 διαλέξεις και τις 13 εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν κατά την αδιάκοπη δεκαπεντάχρονη λειτουργία της.
Τέλος ο αναγνώστης πληροφορείται για τα δεκάδες εκπαιδευτικά και πολιτιστικά της προγράμματα, για τις εκατοντάδες εκπαιδευτικές ξεναγήσεις μαθητών, την κοινωνική προσφορά της «Διεξόδου», την σχέση της με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καθώς και για την λειτουργία των εικαστικών εργαστηρίων και της πολιτιστικής της βιβλιοθήκης που πρόσφατα δημιούργησε σαν παράρτημα του Ιστορικού της Μουσείου.
Το λεύκωμα ολοκληρώνεται με αναφορά στους νέους στόχους, τα σχέδια και τους προσαντολισμούς της "Διεξόδου" μεταξύ των οποίων προέχουσα θέσει έχει η ίδρυση του πρώτου στην Ελλάδα Μουσείου Άλατος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου