29 Οκτωβρίου 2015

Περιφερειακό Συμβούλιο - Ακατάσχετο πρώτης κατοικίας και χρήματα για επιδόματα

Απ. Κατσιφάρας: Διασφαλίστε την πρώτη κατοικία των πολιτών – Να παρέμβει η Πολιτεία με νομοθετική ρύθμιση
Άμεση παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να εκδοθεί νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να καταστεί ακατάσχετη οριστικά η πρώτη κατοικία, ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, στους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.    

Επιπλέον, αποφασίστηκε και ζητείται η τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε να διασφαλιστεί το παραπάνω, σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε, εκτός ημερησίας διάταξης, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
«Η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών που θα ανοίξει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας μετά τη σταθερή εμμονή των δανειστών, έχει προκαλέσει ανησυχία – απελπισία και φόβο σε όλους τους δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων ή των μικρομεσαίων επαγγελμάτων που έχουν βάλει υποθήκη των πρώτη κατοικία τους» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το κράτος οφείλει να σταθεί αλληλέγγυο στον πολίτη που χειμάζεται και σηκώνει τα βάρη της βαθιάς κρίσης και της λιτότητας. Δύο χρόνια μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις βρισκόμαστε ως ελληνική κοινωνία θεατές του ίδιου έργου της ίδια τραγωδίας».
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως «ηθικά μη αποδεκτό», πολίτες που επί χρόνια κάλυπταν έστω και με δυσκολία τις δανειακές υποχρεώσεις τους, που έχουν αποπληρώσει ένα σημαντικό μέρος του δανείου τους και που σήμερα βρέθηκαν στο μέσω μιας πρωτοφανούς και παρατεταμένης κρίσης χάνοντας τη δουλειά τους, τη μικρή επιχείρησή τους ή έχοντας δραστικά μειωμένες τις όποιες απολαβές τους, να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο δηλαδή στο τελευταίο στάδιο της ταπείνωσης χάνοντας και το τελευταίο αγαθό της κατοικίας.
«Η οικονομική κρίση δυστυχώς βαθαίνει, η πολυπόθητη ανάπτυξη όχι μόνο αργεί να έρθει, αλλά σταθερά απομακρύνεται και η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει τέλος. Ενώ τα όποια ισοδύναμα που συνεχώς εξαγγέλλονται, δεν φέρνουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Η ανεργία παραμένει σταθερά για πολλά χρόνια πάνω από 27%, η αύξηση των φόρων άμεσων και έμμεσων, η παραμονή του ΕΝΦΙΑ για τρίτη συνεχή χρονιά και η περαιτέρω ονομαστικές μειώσεις  μισθών και συντάξεων έχουν φέρει αξεπέραστες και μεγαλύτερες δυσκολίες στα νοικοκυριά. Κατά συνέπεια τυχόν άρση της αναστολής των πλειστηριασμών θα προσθέσει ακόμη μεγαλύτερες δοκιμασίες στους πολίτες και θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής ανάφλεξης από την στιγμή που θα τεθεί σε κίνδυνο το ιερό, το στοιχειώδες , το αυτονόητο, το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της κατοικίας» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκε και ο συντονιστής του παραρτήματος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ στην Πάτρα Τάσος Νικολαδάκης, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να παρέμβει για την προστασία του ακατασχέτου της πρώτης κατοικίας και τη μεγάλη σημασία που έχει αυτή.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολαδάκης «στο Νόμο Κατσέλη έχουν προσφύγει 135.000 δανειολήπτες. Από αυτούς 7-7.500 καταναλωτές στο Ειρηνοδικείο Πατρών, με το μέσο όρο των δανείων που έχουν να είναι σε 2,6 τράπεζες. Το μέσο στεγαστικό δάνειο που έχουν λάβει είναι 150.000 ευρώ, όμως πλέον λόγω των τοκοχρεωλυσίων, το ποσό έχει εκτιναχθεί πάνω από τις 200.000 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να τίθεται όριο από την κυβέρνηση στο ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας, γιατί έτσι θα αρχίσει ο κόσμος να χάνει το σπίτι του. Πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών και όσων έπεσαν στην παγίδα της υπερχρέωσης».

Μπορείτε να βρείτε βίντεο από το Περιφερειακό Συμβούλιο στον παρακάτω σύνδεσμο:

Στο πλευρό των πολιτών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την μεταφορά 3,8 εκατ. ευρώ για τα επιδόματα

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχοντας θέσει ως προτεραιότητα, την ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό».
Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα που τέθηκε προς ψήφιση και εγκρίθηκε και αφορά την απόφαση για μεταφορά από τα ταμειακά διαθέσιμά της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας, του χρηματικού ποσού των 3.800.000 ευρώ προκειμένου να συμβάλλει στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων και την επιδότηση της σίτισης που πιστώνεται στην Κάρτα Αλληλεγγύης.
«Η έλλειψη ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει δημιουργήσει σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων που απλά, αποτελούν μια “σταγόνα στον ωκεανό” της οικονομικής κρίσης που βιώνει κάθε νοικοκυριό σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας» πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας και τόνισε χαρακτηριστικά: «Με την απόφασή μας θέλαμε να σταματήσουμε την αγωνία των δικαιούχων συμπολιτών μας που αναμένουν να λάβουν τα επιδόματα και τη δόση για την κάρτα Αλληλεγγύης».
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης: «Με ανακούφιση ενημερωθήκαμε πως δίνονται σταδιακά τα χρήματα στους δικαιούχους για την Κάρτα και τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν και τα επιδόματα. Η Περιφέρειά μας θα είναι πάντα σε επαγρύπνηση όσον αφορά τέτοια θέματα και πάντοτε θα παρεμβαίνει με ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο πάντα τον πολίτη σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου